Det börjar bli ett ganska slitet uttryck, "Äntligen!", men idag om någon dag så passar det i alla fall mig ypperligt. För första gången i mitt liv, ja det är faktiskt sant, så får jag sänkt skatt. Eftersom jag varken är med i a-kassa, fackförening eller har bil så kommer några andra avgifter heller höjas för mig.
För mig och miljontals andra svenskar så innebär dagens lönebesked att man får mer efter skatt jämfört med förra månadslönen. Även om som sagt vissa avgifter höjs så får alla som jobbar mer pengar kvar i plånboken. Speciellt de med lägre inkomster, det är de som tjänar allra mest på skattesänkningen.
Det är därför lite tröttsamt när vänsterkartellen pratar om att skattesänkningarna mest gynnar höginkomsttagare. Det är en ren lögn och inget annat. Och istället för att ljuga och vilseleda borde de förklara varför de tycker att låginkomsttagare inte ska få behålla mer av sin lön. Och är det ett vallöfte att oppositionen tar bort detta jobbavdrag om de vinner nästa val?
4 kommentarer:
Matthias!
Kan du vara snäll och förklara en sak för mig. Jag är student, lever på studiemedel samt är familjefar. Jag har till dags datum betalat 125 kr i månaden för min a-kassa. Från och med nästa månad skall jag betala 340 kr i månaden. En nätt ökning på ca 150%. Nu till frågan, var skall jag ta dessa pengar ifrån? Jag har inga problem med att man får betala ett rimligt pris för sin a-kassa, men för oss studenter är detta en katastrof. Pengarna räcker inte till som det är idag utan man får ta varje tillfälle som ges till att försöka jobba. Till vilket pris? 100% studier 50% arbete 50% familj. Mattihas! Jag är den Nicklas som tidigare i år har haft mailkontakt med dig angående att jag vill bidra med att göra Fp till ett vinnarparti och detta står kvar. Dock så skulle jag gärna vilja veta vad du tycker om mitt ovan nämnda dilemma. Väl mött vid något tillfälle.
Nicklas Y
Jag ska visserligen inte svara för Mathias räkning, men eftersom jag möter frågan i min vardag rätt ofta så känner jag att jag vill nappa på ett svar:
Jag vet inte hur hög procent du jobbar vid sidan av; det vill säga om det gör det värt det att överhuvudtaget vara med i A-kassa under studietiden. Med tanke på den förändring som sker ifråga om övergång från studier till arbetsliv - i relation till A-kassan - så kan det vara värt att fundera på alternativ.
Alternativen finns inte än, inte tydligt iallafall, men det är inte alls svårt att föreställa sig. Det finns färska siffror på att en överväldigande majoritet av de som studerat klart får jobb inom tre månader. Så har det stadigt sett ut under en längre period. Det vore därför en attraktiv målgrupp för ett försäkringsbolag att teckna avtal med, samtidigt som det vore tacksamt för vissa fackförbunds studentavdelningar (från civilingenjörernas till lärarförbunden) och studentkårerna (av överlevnadsskäl) att medeverka till att sådana avtal kan skapas.
Låt säga utifrån exemplet 200 X 12 i 3 eller 5 år. Inbetalning blir alltså 7200 eller 12000 kronor under studietiden, räknat från hur utbildningarna ser ut från hösten 2007. Möjligheten att ordna ett tillägg som man betalar extra, om man har jobb exempelvis, ska inte uteslutas - men jag räknar utifrån vad som är rimligt med fullt studiemedel.
Låt oss anta att hälften av de cirka 300 000 studenter som finns idag skulle ta en sådan försäkring. Det finns en hyfsad pott, särskilt som långt ifrån alla skulle utnyttja sin maximala ersättningsnivå (som här följer exempel på).
Till skillnad från dagens begränsning att man som f.d. studerande måste vänta ganska många veckor (90 dagar sist jag minns) innan man kan få ersättning från a-kassa skulle denna fungera tvärtom: Du skulle ha rätt till tre månaders full ersättning direkt motsvarande studiemedlets storlek, eller eventuellt en viss mindre procent för att få längre tid.
Fler detaljer kan man föreställa sig, men det viktiga här är att ett sådant alternativ skull vara 1) bättre än idag, 2) billigare än idag och 3) flexiblare än idag.
Men i väntan på det skulle jag fundera på om det är värt att vara med i a-kassa just nu. Det kan det eventuellt vara, jag vet inte, men man får fundera på det. Villkoren är inte så bra för studenter, varken under förra regeringen eller under den nuvarande - det är sant.
Just det mathias DU får det bättre, Men det finns väldigt många andra som för det SÄMRE. Studenter till exempel. Vart har solidariteten tagit vägen? Försvann den ut genom dörren den 17/9?
Nej, människor med jobb får det bättre. Studenter får det inte sämre. De får en ökad chans att få jobb. Det kan väl inte vara sämre?
Och vad är det som säger att studenter har rätt att leva på a-kassa under somrarna? Gör din plikt, kräv din rätt.
Skicka en kommentar