2007-01-18

Svagt ledarskap

Jag replikerar kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s) i dag i Folkbladet:

Det svaga ledarskap som jag varnade för inför valet fortsätter att visa sig alltför tydligt i Norrköping. Mattias Ottosson (s) skriver i Folkbladet (16/1) att han vill att människor ska ha ett jobb, och han skriver också att socialdemokraterna måste sluta försvara ett system där människor faller igenom. Kloka ord, ännu klokare om han levde efter dem själv.

För Norrköping fortsätter att halka efter som de gjort under Ottossons hela tid vid rodret. Arbetslösheten sjunker nu rekordsnabbt i landet efter att vi har haft en borgerlig regering i lite drygt 100 dagar, men Norrköping hänger inte med, här är arbetslösheten högst i länet och sjunker mindre än övriga riket. Inga, observera inga, nya förslag för att göra något åt detta la vänsterkartellen i sin budget som stöttades av Sverigedemokraterna. Istället sa man nej till den modell som vi i Alliansen förespråkar, som råder total politisk enighet kring i Skärholmen, men man här är mot troligen bara för att det är just vi som förespråkar den. Som tur är avslutar Ottosson sitt projekt "2006 fler i jobb år 2006" efter en kostnad på 16 miljoner kronor och över 1000 fler arbetslösa.

Det svaga ledarskapet visade sig kanske tydligast just kring budgeten. Vänsterkartellen har ingen egen majoritet i kommunfullmäktige utan behöver stöd av Sverigedemokraterna. Trots det tog man inga som helst initiativ för att ens prata med Allianspartierna om budgeten. Vi insåg det skakiga läget och tog ansvar genom att bjuda in vänsterkartellen till förhandlingar. Där lyckades vi driva igenom en del av våra vallöften, bland annat en inbromsning av de kraftiga nedskärningarna i grundskolan. 14 miljoner kronor skötts till barn- och ungdomsnämnden, men vänsterkartellen håller fast vid sin nedskärning på 150 miljoner kronor 2008-2010.

Det svaga ledarskapet visade sig också tydligt i skandalen runt det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder. Den 27 september fattade Hyresbostäders styrelse beslut om att sälja en del av sina lägenheter för att minska den höga lånebördan, bli av med nästan hälften av de tomma lägenheterna och göra det möjligt att bättre underhålla och rusta de hus och lägenheter man hade kvar. Mattias Ottosson hade gett sitt godkännande. Men i början av december så stoppas plötsligt affären, så sent att risken för skadestånd är överhängande. Ottosson hänvisar nu till ideologi, det kan jag respektera om det inte vore så att Ottosson i såna fall måste ha bytt ideologi till vänsterpartiets. 27 september hade han en ideologi som sa att det var okej att sälja, tidigare under mandatperioden hade han samma ideologi när Hyresbostäder då sålde fastigheter men så i december sa hans ideologi plötsligt nej. Det är naturligtvis inte så att Ottosson har bytt ideologi, hans svaga ledarskap gjorde att han först sa ja, sen fick ändra sig när vänsterpartiet satte ner foten.

För mig som liberal är vänsterpartiets starka inflytande över politiken mycket oroväckande. Nya kommunalrådet Kerstin Hildebrand (v) säger nej till ökad valfrihet för de äldre, sätter Hyresbostäder i ett mycket svårt läge, men är samtidigt med på att fortsätta skära ner grundskolan. Mattias Ottosson måste balansera upp det kommunistiska inflytandet i kommunens politik, annars kommer Norrköping hamna ännu mer på efterkälken.

Mathias Sundin
Oppositionsråd
Folkpartiet i Norrköping

Inga kommentarer: