2008-11-13

Julklappspolitik

Jag har inget emot att socialdemokraterna kommer med förslag för att linda effekterna av finanskrisen. Men ibland stinker populismen lite för mycket. Nu vill man ha ett "extra barnbidrag till jul". Pengarna ska komma från "vinster från Vattenfall". Ja jösses. Det är inget recept mot en finanskris, det är bröd- och skådespelspolitik på låg nivå.

Är det inte samtidigt då rätt märkligt att de säger nej till skattesänkningen för låginkomsttagare. 200-300 kronor mer i månaden för en undersköterska som gäller från januari nästa år.

Problemet för sossarna är att innehållet i regeringens budget är exakt det som man normalt brukar lägga in i ett "stimulanspaket" i en lågkonjunktur. Satsningar på infrastruktur, forskning, sänkt skatt för löntagare så de får mer pengar att spendera och sänkta kostnader för företagen så de kan anställa fler (eller behålla det folk de redan har).

Bara för att lågkonjunkturen har blivit värre sedan regeringen la budgeten betyder det inte att man på det stora hela ska göra så mycket annorlunda. Naturligtvis måste man hantera stora varsel som Volvo, men i grunden är medicinen redan den rätta. Om regeringen börjar spendera ännu massa mera pengar (lite går säkert) urholkar det statsfinansierna och då får vi rejält större problem.

Åt sushi med Bjurhamn på lunchen och kämpar nu för att hålla mig vaken (inte pga Bjurhamn eller sushin). Skulle helst vilja kura ihop mig i ett hörn och sova en stund. Skrev på Facebook att jag var trött och undrade om det fanns något ställe på jobbet där man kunde smyga undan och sova. Fick många svar med flera kreativa förslag. Tydligen något som mina vänner har stor erfarenhet av!

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag var tvungen att kommentera detta utspel jag med. Jag förstår inte logiken, bidgar ger flera jobb... gör du?

http://www.imike.se/rikspolitik/322-hogre-barnbidrag-forbattrar-tydligen-finanskrisen.html

Anonym sa...

Acceptera att arbetslösheten ibland är högre. Ge de som drabbas en a-kassa de kan leva på och sluta dalta med barnfamiljerna.

Anonym sa...

Ett grovre forsok till politiskt bondfangeri och rostkop har aldrig forekommit i svensk politik