2011-11-03

Okunnigt om FP:s historia och Israel

Peter Wolodarski visar på tämligen djupa brister i kunskap om situationen Israel-Palestina när han i dag skriver att FP ska läsa sin historia. Han menar att vi var bland de första partierna i världen att kräva en tvåstatslösning. Det stämmer utmärkt. Per Ahlmark var först ut med det kravet och FP var första parti i Europa att förespråka en sådan lösning.

Men var, eller är, vi för en ensidigt utropad palestinsk stat via FN där Israel inte får säkerhet och fred i utbyte. Nej! (Speciellt inte via Unesco...) I vartenda av de israeliska fredsavtalet - exempelvis med Egypten - så har Israel lämnat från sig land i utbyte mot säkerhet. Det vill man göra återigen.

Det har varit grunden i alla de tänkta fredsförslagen och det kommer bli grunden i det fredsavtal som jag tror kommer bli av någon gång i framtiden.

Om FN gör Palestina till medlem och utropar ett landområde som palestinsk nation kommer inte Israel garanteras någon säkerhet för sitt folk. Palestinerna har uppnått sitt mål och har sluppit erkänna nationen Israel eller garantera dess fortsatt existens. Det finns därmed inget att förhandla om. Ni som ropar efter fredsförhandlingar; detta är en lösning utan några som helst förhandlingar. Från en ny nation kan de bygga upp kraften att ännu hårdare attackera Israel. Så är tyvärr läget där nere.

När Wolodarski uppmanar FP att läsa historien är det nog istället han som borde sitta med näsan i en bok om Israel-Palestina, förutom Folkpartiets förstås.

Läs gärna Jan Björklunds nyhetsbrev från igår.

2 kommentarer:

Milla sa...

"Israel garanteras någon säkerhet för sitt folk. "
Definiera gärna vad som avses med det Israeliska folket. Det är en ytterst sällan man hör begreppet.

Mathias Sundin sa...

Du hörde det inte nu heller, vilket du ser i citatet du anger. Det jag, såklart, menar är medborgare i Israel.