2011-11-14

Sluta upphandla äldreboenden

Det finns en väldigt massa att säga kring skandalerna kring Carema. Låt mig bara kommentera en sak: Sluta upphandla äldreboenden.

Att upphandla ett äldreboende innebär att kommunen ber privata intressenter komma med bud på att driva ett nytt eller befintligt boende. Det innebär att priset blir väldigt viktigt. Den som uppfyller grundkraven (på pappret) men lyckas prestera det lägsta priset (alltså lägsta kostnaden för kommunen) vinner upphandlingen. Då kommer kunderna - de boende - på köpet. Man behöver inte locka till sig några boende, de kommer automatiskt. 

I början, när allt var i kommunal regi, var det säkert bra. Det minskade konstnaderna utan att för den delen minska kvalitén. Men nu är kostnaderna hårt pressade och en del, som i fallet Carema, tar till helt bisarra sparåtgärder.

Det var därför Lagen om valfrihet (LOV) infördes av alliansregeringen. Den innebär att kommunen sätter upp kriterier som krävs för att bli certifierad. När man blivit det får man öppna exempelvis ett äldreboende. Men - och det är detta som är poängen - några kunder, boende, kommer inte automatiskt. Den som startar ett äldreboende måste locka till sig de boende. Har du dålig kvalité kan det blir svårt att få några kunder.

Med upphandling är det i huvudsak det låga priset som blir avgörade för att tjäna pengar. 
Med LOV är det kvalitén som blir avgörande för att tjäna pengar. 

LOV är ingen mirakelmedicin. Naturligtvis kommer vi kunna se vårdskandaler även där. Precis som vi kan se det inom kommunala boenden (som nyligen i Norrköping). Men om främsta incitamentet är hög kvalité kommer problem i alla fall minska.

Tyvärr, i Norrköping, vägrar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att införa LOV. Vi får hålla oss till kommunala boenden och upphandlade boenden.

Inga kommentarer: