2011-11-22

Ruttet politiskt klimat over there

Demokrater och republikaner har misslyckats kommer överens i det så kallade superutskottet. Tidsfristen går ut först i morgon, men de har redan gett upp. Senaste dagarna har partierna i stället fokuserat på att skylla misslyckandet på varandra. President Obama var ute i går och skyllde på republikanerna, exempelvis.

Det politiska klimatet i Washington är rejält ruttet. Det är inte ena eller andra sidans fel, det är bådas. Båda har låsningar som de inte ger upp. Försök till att lämna dessa låsningar från enskilda politiker straffas genom angrepp från andra i samma parti. Alla fokuserar på nästa valrörelse och tycks tro att bara den är över så kan vi börja jobba, eller då är mitt parti i majoritet och kan driva igenom våra förslag. Nu är det valet nästa år alla fokuserar på.

Troligen sitter vi ändå i samma sits 2013. De behöver ta sig samman. Praktisk politik handlar mycket om att kunna kompromissa. Det amerikanska politiska systemet är byggt runt kompromissen, mer än exempelvis det svenska. Väx upp och ta ert ansvar. Resten av världen behöver ett fungerande USA.

Inga kommentarer: