2008-08-26

Tappat kontakt med verkligheten

Det var på många sätt ett mycket märkligt sammanträde för kommunstyrelsen idag.

Vänsterkoalitionen försökte övertala oss att ändå säga ja till kulturhuvudstadsåret. Inget fel med det. Det var bara det att när jag berättade att folkpartiets största invändning är den stora kostnaden och frågade var de tänkte hitta pengarna så fick jag svaret att de inte hade studerat det närmare. De vill alltså skicka in en ansökan om att få arrangera ett 300-miljonersprojekt utan att ens ha tänkt igenom var kommunen ska hitta pengarna. Oansvarigt måste vara dagens understatement.

Det andra var avtalet mellan IFK Norrköping och Norrköpings kommun. Det är ett lysande avtal - för IFK. Tyvärr också det motsatta för skattebetalarna:

* Driften som först skulle skötas av IFK hamnar nu på kommunen.

* Inga hyreshöjningar på tre år.

* Kommande hyreshöjningar rabatteras med 30 %.

* Alla intäkter från andra klubbar och arrangemang som hyr in sig på arenan går till IFK (trots att kommunen är ägare).

* Kommunen står för alla inventarier, exempelvis bardiskar i restaurangen som IFK ska tjäna pengar på.

* Namnrättigheterna värda cirka tre miljoner per år tillfaller IFK trots att inget beslut någonsin fattats om det (och trots att, återigen, kommuen äger arenan).

* All risk hamnar på skattebetalarna, för om IFK trillar ner i Superettan ökar kommunens kostnad från 15 till 22 miljoner per år medans IFKs minskar med motsvarande.

* Det enda som till synes kan vara bra för kommunen är en gratis loge. Men vem har egentligen efterfrågat det? Politiker kan betala för att gå på fotboll precis som vanligt folk.

Socialdemokraterna har tappat kontakten med verkligheten. Det är dyra skrytprojekt samtidigt som de sparkar 80 personer inom hemtjänsten.

NT:s sportchef Mats Willner skriver att han inte köper alla mina invändningar. Det skulle jag gärna ha preciserat. Vilket av det ovanstående har jag fel i och varför?

Inga kommentarer: