2009-07-27

Ljuset i tunneln kan vara ett tåg

Jag har skrivit om det förut, och som vanligt numera är det framtidsoptimisten Johan Norberg som är pessimistisk. Den här gången på DN Debatt:

"Efter den turbulenta finanskrisen är det förståeligt att vi vill ta fasta på de ljuspunkter som syns. Men ljuset i slutet av tunneln kan vara ett mötande tåg.

Goldman Sachs tjänade rekordstora 3,4 miljarder dollar andra kvartalet 2009. Mindre uppmärksamhet fick ett annat rekord som banken slog – den har aldrig tidigare registrerat lika hög value-at-risk, en indikator på hur riskabla affärer som görs."


De lär sig snabbt. Skattebetalarna tar notan och de får själva behålla vinsterna. Tänk dig själv om du spelade på kasino med sådana regler. Du skulle gå all in hela tiden.

Det allvarligaste är dock det grundläggande problemet:

"Det stora och potentiellt ödesdigra experimentet är att vi i dag försöker möta en kris som har orsakats av för låga räntor och för hög belåning med ännu lägre räntor och ännu högre belåning."

Vi behöver fundera på vad vi ska göra efter krisen. Då menar jag även i återhämtningen. Den får inte bestå av att dessa rekordlåga räntor finns kvar under någon längre tid. Även om en snabb uppgång av räntorna bromsar in återhämtningen så skapar den en starkare tillväxt framöver.

1 kommentar:

Annika Beijbom sa...

Hej, av ngn anledning kunde jag inte hitta din mailadr., lade upp så här: http://tidningennu.blogspot.com/ hoppas ok.
Hälsn.
Annika