Eller: Vad ska vi med riksdagen till?
Ärligt talat, varför ska vi betala 349 riksdagsledamöter 55 000 kronor i månaden för att trycka på den knapp som partiledningen bestämt att de ska trycka på? Vi har en riksdag som är ett transportkompani åt regeringen, oavsett majoritet.
OK, jag överdriver något. Det görs en del bra arbete i riksdagen och riksdagsledamöter påverkar under processens gång hur lagförslag ska se ut. Men ändå, de använder aldrig den ultimata makt de besitter - att faktiskt rösta mot regeringens förslag. Du kan inte få mig att tro att folk har så lika åsikter att de ALLTID stödjer regeringen och partiets linje.
I den första FRA-omröstningen, i juni 2008, vet jag att det var flera ledamöter, i flera allianspartier, som skulle röstat nej om de bara följt sina värderingar. De tyckte inte bara att lagen var lite dålig, de tyckte den var rejält dålig, och ändå röstade bara en enda borgerlig riksdagsledamot mot den.
Om jag kommer in i riksdagen kommer jag agera självständigt.
Jag kommer inte vara någon vilde. De flesta av Folkpartiets åsikter delar jag och jag tycker det mesta som kommer från regeringen är bra - men inte allt. Den första FRA-lagen hade jag definitivt röstat mot, exempelvis.
Mitt främsta mål i riksdagen kommer att bli att gå före och agera självständigt. Om en ledamot vågar tror jag att fler kommer följa efter. Det innebär att makten skiftar från regeringen och partiledningarna, till folket ute i valkretsarna. Genom sin röst och sitt kryss kan de faktiskt utöva verklig makt över vad som bestäms i landets högsta beslutande organ. Då har vi i grunden förändrat svensk demokrati. Det är vad jag söker väljarnas stöd för.
I EU-valet kryssade cirka 60 procent av väljarna, därför att de har förstått att en enskild EU-parlamentariker har ganska stor möjlighet att påverka. I riksdagsvalet kryssar bara drygt 20 procent av väljarna någon - och det minskar - eftersom de inser att valet av ledamot nästan är meningslöst.
Anne-Marie Pålsson skrev på Newsmill att det var "meningslöst att vara riksdagsledamot för Moderaterna" eftersom uppdraget handlar om att "baxa igenom regeringens förslag".
Jag svarade henne, också på Newsmill:
"Om Pålsson är missnöjd med att "baxa något genom riksdagen", som hon skriver, så kan hon faktiskt låta bli att göra det.
Det är därför jag kandiderar till riksdagen, för att vara med och förändra detta. Man kan skylla på att man är fånge i systemet, eller ändra det.
Det är därför jag kandiderar till riksdagen, för att vara med och förändra detta. Man kan skylla på att man är fånge i systemet, eller ändra det.
Om någon eller några går före och visar vägen så blir det lättare för fler att följa efter. Då måste plötsligt partierna ta detta på allvar och systemet kan börja förändras, vilket i sin tur leder till fler självständiga, orädda ledamöter och ännu större förändring."
Det är vad jag vill uppnå. Lust att hjälpa till?
4 kommentarer:
Kanonbra Mathias! Jag ska följa knackandet med stort intresse och så heja på så gott det går från västkusten. Cooool sida du gjort!!
Hälsningar
Annika Beijbom
Kul Annika, jag följer dig från östkusten!
Ok, du tänker rösta efter din övertygelse även om det går emot partilinjen....
MEN, vilken är din övertygelse. Hittar inget utom antydningar om att du är emot FRA-lagen. En "Det här vill jag"-sida vore intressant. Den kanske finns, men jag kan inte hitta den.
Chrille: Japp, det är på gång en sådan sida. Man kan läsa lite på bloggen och få en uppfattning, men en sammanfattning ska jag fixa.
Det finns också en del matnyttigt i den här intervjun: http://www.makthavare.se/2009/07/30/han-ska-satta-svenskt-rekord-i-dorrknackning/
Skicka en kommentar