2010-12-31

Jag gillar nyår

Jag tycker nyår är fascinerande. De säger något om oss människor. Att vi samlas för att fira det som varit och framförallt skåla in det som komma skall. Att vi alltid strävar framåt. Att mänskligheten aldrig står still, vi ska alltid framåt.

Jag är stolt över vad vi har byggt upp, den civilisation vi har. När man tänker på den är det fantastiskt. Tänk på allt vi har runt omkring oss. Tänk att allting bara fungerar. Att vi har en demokrati, att vi har lagar, att vi till stor del har vår frihet. Att vi kan leva så många människor och ända komma rätt bra överens. På allt som skapas, all musik, all litteratur, alla härliga människor det finns, alla udda typer, alla familjer och vänner.

Tyvärr gäller det inte alla människor på vår jord. Ännu. Men det blir hela tiden bättre. Det blir det faktiskt.

Tänk att vi faktiskt skålar för att ett nytt år börjar. Vilken optimism. Jag blir glad bara jag tänker på det.

Gott nytt år kära vänner!

2010-12-30

Dialog, sa Dalai Lama

På Twitter skriver Joshua Malina:

"And yet you follow no one on Twitter. RT @DalaiLama In order to create a peaceful century we must promote the concept of dialogue."

Det är faktiskt så. Dalai Lama har nästan 1,2 miljoner followers på Twitter. Han följer själv ingen. Hehe.

2010-12-29

Pompeii av Robert Harris

Bättre än The Ghost, men når inte upp till samma nivå som suveräna Imperium och Lustrum. Men helt klart läsvärd!

Som ni säkert förstår utspelar sig Pompeii i samband med Vesuvius utbrott år 79. Det utbrott som begravde staden i aska och pimpsten. Så småningom glömdes staden bort och hittades först 1500 år senare. Idag är den ett stort turistmål med över 2,5 miljoner besökare årligen. Jag besökte själv staden för några år sedan.

I Harris bok får vi följa en ung vatteningenjör, Attilius, som har skickats till området bara ett par veckor tidigare. Plötsligt börjar vattnet, som kommer från den stora akvedukten, lukta svavel. Efter ett tag sinar vattnet helt och Attilius beger sig iväg, närmare Vesuvius, för att lösa problemet.

Jag älskar den här typen av böcker när författaren sätter ner oss någonstans i historien och väver ihop verklighet med saga. En del av karaktärerna i boken fanns på riktigt, andra är påhittade. Vår huvudperson, visar det sig, kan ha funnits.

En av de verkliga karaktärerna, som finns med i boken, är Plinius den äldre. Hans ögonvittnesskildring från utbrottet har överlevt till idag. Beskrivningen av den sortens utbrott som Vesuvius hade, där aska sprutar rakt upp i stratosfären, har kommit att kallas Plinian eruption. Och ja, ett exempel på ett sådant var Eyjafjallajökulls utbrott i år.

Både ett inköp av Pompeii och ett besök i Pompeii rekommenderas.

2010-12-28

Städar innan Rut kommer

Jag har ägnat förmiddagen åt att städa. Nu ska jag strax bege mig härifrån innan städbolaget kommer. Nej, jag är inte som gamla tanter som städar så det ska vara snyggt innan städhjälpen kommer. Det var rejält stökigt här och städföretaget vet inte vad som ska slängas, var sakerna ska vara, osv. De sköter själva grovstädningen, putsar och fejjar. Ordning på sakerna får jag, tyvärr, hålla själv.

I Ekot rapporteras det att Rut är fortsatt lönsamt för staten. Även om staten missar en hel del skatteintäkter i form av skatteavdraget, så är det så många som har fått jobb att deras skatteintäkter överstiger förlusterna i andra änden. Då tittar vi alltså ganska snävt. Vi väger inte in de andra positiva effekterna av bättre arbetsförhållanden för de som kunnat gå från svart till vitt arbete, och det positiva i livet för de som fått ett jobb, och kommunernas skatteintäkter, som kommer från de som arbetar.

12 000 är det som jobbar vitt inom Rut-tjänster idag. Mot några hundra innan avdraget infördes.

2010-12-27

The Ghost av Robert Harris

I USA köpte jag på mig några Robert Harris-böcker. Jag snubblade över honom när jag gulpade ner Imperium och uppföljaren Lustrum. Två suveräna böcker om Cicero.

Förväntningarna var därför höga på The Ghost. En politisk thriller om en spökskrivare som får uppdraget att skriva en tidigare brittisk premiärministers memoarer. Harris skrev boken direkt efter att Tony Blair avgått som premiärminister, och bokens dito är nästan en direkt avbild av honom. Frugan likaså av Cherie Blair.

Harris är tidigare politisk redaktör och borde haft strålande förutsättningar att få ihop en bra bok. Tyvärr verkar hans huvudsakliga syfte vara att svärta ner Blair, som han från början gillade men vände sig mot efter invasionen av Irak. Det syftet har gått ut över storyn.

Har ni inget bättre för er och gillar Harris övriga böcker så är den läsvärd. Annars inte. Eller så kan ni kolla på filmen, The Ghostwriter, med bland andra Ewan McGregor och Pierce Brosnan.

Nu håller jag på med en annan Harris, Pompeii, som verkar mer lovande.

2010-12-26

Håll avståndet, idioter

Förlåt mig att jag tar i så, så här på annandagen. Men jag kan faktiskt inte komma på något bättre än idioter, för att beskriva de personer som ligger precis, precis bakom med bilen, trots att det är svinhalt på vägarna.

Enligt rapporterna har det mest gått bra i trafiken på annandagen, men på en del av den sträcka jag åkte, mellan Hjortkvarn och Ljusfallshammar, var det två olyckor. En av dem såg jag, en bil som hade åkt av och hamnat en bra bit ner i en backe. Flera bilar hade redan stannat, så jag åkte vidare.

Jag försöker blinka med bromsljusen för att få dem som ligger nära att fatta att de ska hålla avståndet. Men nästan alltid förgäves. Det är så oerhört korkat att ligga så nära, inte bara när det är halt, men speciellt när det är halt. Måste jag tvärnita hade inte ens chans att stanna. Inte kör de om heller, utan ligger där mil efter mil. Oerhört tröttsamt - och farligt.

Förutom denna irritation har julen var perfekt. Julafton i Norrköping hos mor. Lugnt och skönt och fina julklappar. Juldag och annandag hos far i hans stuga utanför Finnerödja. Som gammal lantis längtar jag alltmer ut på landet nu för tiden, och varje gång jag kommer ut till stugan är det som en injektion av lugn.

Vi, bror och jag, hade med oss mammas bruna labrador, med det för årstiden passande namnet Blossa. Hon har huvudet mer i snön, än ovanför den när vi ute och går. Nästan lite träningsvärk i armen efter alla pinnar jag kastat.

Imorgon ska det sista av valrörelsen städas bort. Vi ska köra de stora skyltarna från FP-lokalen till en folkpartistisk bonde utanför stan, som är snäll nog att göra plats för dem i en lada.

2010-12-24

In Excelsis Deo

Jag kan så här på julaftonsmorgon inte låta bli att tänka på mannen jag träffade på Omsorgsjul julbord för hemlösa. Han hade firat julafton själv sedan 1984. Inga barn, ingen fru, partner, sambo, föredetta fru, inga föräldrar, bröder, systrar, släktingar. Han var ensam i världen, så även på julen.

Nu hade han vant sig, men i början grät han där i sin ensamhet.

God jul till er alla som inte har någon att dela julen med. Och till er andra också, som är lyckligare lottade.

Det får mig också att tänka på en stark scen ur Vita huset. Toby ordnar en begravning åt en hemlös man, i bakgrunden spelas Little Drummer Boy. In Excelsis Deo heter avsnittet.

2010-12-22

Nu är det kris!

Nu är goda råd dyra för det manliga släktet! I Newcastle - av alla ställen! - har några mansfientliga forskare kommit med nya forskarrön som visar att kvinnor kommer kunna få barn med andra kvinnor - helt utan manlig inblandning.

Vad ska vi nu hitta på? En kompis påpekade på Facebook att vi i alla fall är rätt bra på att skotta snö.

2010-12-17

Våldsbejakande islamistisk extremism

Jag har läst den rapport (pdf) SÄPO skrivit på uppdrag av regeringen om just våldsbejakande islamistisk extremism. Den ger en översiktlig bild av själva fenomenet, hur radikaliseringen går till och hur förebyggande arbete, på lokal nivå, kan se ut.

Vi hade på morgonen gruppledarträff för att diskutera frågan. Jag hade föreslagit att kommunens säkerhetschef skulle komma dit och informera och överlag är det bra att prata med varandra vad vi kan göra. Kommunen kan, och ska, såklart inte jaga terrorister. Men vi kan spela en stor roll i det förebyggande arbetet.

Det står att läsa i rapporten att de allra flesta islamister i Sverige är födda eller har vuxit upp här. Känns ju extra skrämmande att de som växt upp i vårt demokratiska land vill förgöra det. Samtidigt ligger möjligheten just här. Det förebyggande arbetet kan nästan bara göras mot de som växer upp här. Flyttar de hit någon redan extrem typ, är den såklart svårare att påverka.

Dels är det väldigt grundläggande saker som en bra skola som är viktigt i det förebyggande. Men också att det exempelvis finns tillgång till avhopparverksamhet. Det kan vara oerhört svårt att lämna de här sortens verksamheter. Du har hela ditt sociala liv och samhörighet där, plus att det kan vara väldigt farligt. Men det finns vägar ut.

En intressant sak som står att läsa i rapporten är att ökad kunskap om islam har minskat radikaliseringen hos dessa personer. Det går delvis mot de påståenden att det är religionen islam som underlättar radikaliseringen.

Jag känner mig kluven i muslimska ledares ansvar att fördöma terrorattacker. Man säger på ett sett då att de har ett större ansvar för att de sker. Samtidigt spelar de uppenbarligen en viktig roll i att motverka radikalisering av andra muslimer.

2010-12-15

Utifrånperspektiv

Det bästa med att knacka dörr var att jag fick andra perspektiv på saker och ting. Ibland hade jag suttit i möten hela dagarna och trodde att det man sysslade med var världsviktigt. Så kom man ut och snackade med folk, och insåg snabbt att det var nog mest bara jag som tyckte det var så viktigt.

Jag har idag och igår läst två utländska artiklar om Sverige.

Den första är från New York Times ledarsida som hyllar Fredrik Reinfeldts reaktion på terrordådet i lördags:

"Mr. Reinfeldt’s firm and timely championing of traditional Swedish tolerance showed political courage. In elections three months ago, his center-right coalition fell short of an absolute majority as a result of alarming gains by the misleadingly named Sweden Democrats, an anti-immigrant, anti-Muslim party of the extreme right.

Center-right politicians elsewhere in Europe — France and the Netherlands, for example — have been quick to pander to similar xenophobic parties and their supporters. Mr. Reinfeldt declared defiantly on Monday that Sweden’s open society is worth defending. We couldn’t agree more."

Det hade jag inte tänkt på, för det kändes så självklart. Men när man ser det utifrån hade det inte varit så konstigt om den högste politiske ledaren i landet gjorde några svepande uttalanden om muslimer, eller något sånt, och därmed tilltalat vissa stämningar i väljarkåren.

Den andra artikeln är skriven Alvaro Vargas Llosa, Nobelpristagarens son. Han skriver under rubriken "Sweden: The Brighter Europe":

"Not everything in the European Union is rotten. A few countries stand out for grounding their economic model on sounder foundations in the second part of this waning decade. They show the rest of Europe the way.

Sweden is one such case. In the last quarter, this Scandinavian kingdom achieved an Asian-style rate of economic growth -- 6.9 percent -- compared to last year."

Svensk ekonomi är verkligen anmärkningsvärt stark just nu. Det är lätt att glömma bort, när man tittar inifrån och ut. Ibland kan det vara bra att kolla från andra hållet.

2010-12-14

Det var ju så vi inte skulle göra

Socialdemokraterna agerar obegripligt oseriöst just nu. De pumpar ut pressmeddelanden om hur bilar bör parkeras, om när regeringen borde uttala sig och nu om svänger de - igen - 180 grader om FRA och signalspaning.

Först var de ju för FRA-lagen, sen blev de mot den, och nu är de för den igen.

Men, man kan ju tycka att det verkar rimligt att ändra sig efter det inträffade? Visst får man tänka igenom tidigare ståndpunkter, men jag antog i alla fall att Socialdemokraterna tänkte igenom scenarier liknande det i lördags när de tog ställning till FRA-lagen. Det var liksom den centrala delen av diskussionen och huvudargumentet för.

Ren och skär populism, var det alltså, när sossarna bestämde sig för att vilja riva upp FRA-lagen.

Här i Norrköping har jag tagit upp med Lars Stjernkvist att vi från kommunens sida bör ta kontakt med polisen för att få en uppdatering om situationen med eventuella sådana här grupperingar i Norrköping och Östergötland. Även en genomgång hur förberedda vi i kommunen är idag, och om det är några rutiner vi ska förändra. Han var positiv till det hela. Läser också att Lasse varit i kontakt med muslimska företrädare. Utmärkt!

Jag efterlyste igår en fördjupad diskussion om islamism. Erik Svansbo påbörjar den med ett väldigt bra inlägg. Han har just den frågande och ifrågasättande attityd som behövs:

"Såvitt jag kan se, med utgångspunkt från islams egna skrifter, verkar stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab ha läst in sig rejält på Koranen, följt instruktionerna och bör nu hamna i himmelriket med sina utlovade jungfrur. Efter vad jag har läst om profeten Muhammed borde han vara rätt nöjd med Taimours bedrifter. ...

Jag är helt öppen för att jag kan ha fel. Jag lyssnar gärna på den som säger emot. Men jag vägrar att bli uthängd som rasist för att ställa kritiska frågor om en religion/ideologi baserat på dess egna skrifter."

2010-12-13

Mer kunskap om islamism

Vi vet ännu inte om mannen som sprängde bomben var kopplad till islamism, men det mesta verkar tyda på det.

I Sverige har vi inte haft någon rejäl diskussion om islamism. Det har mest handlat om att anklaga varandra för islamofobi. Nu får vi ta oss i kragen och gå på djupet i ämnet.

Det finns en stor rädsla från många att om man diskuterar islamism så kommer det leda till rasism mot muslimer i största allmänhet. Den risken finns helt klart, men får inte stoppa diskussionen. Vi måste förstå vad det är som gör att unga män dras i en värld där våra värderingar spottas på och man är beredda att döda och mörda för att stoppa dessa värderingar.

Muslimer ska inte dras över en kam. Precis som för alla andra. Men vi ska vara medvetna och bli mer kunniga om de strömningar som finns kopplade till islam.

En mycket kunnig källa är Per Gudmundson på SvD.

2010-12-12

Yrvaket Sverige

Sverige har under dagen liksom vaknat till. Pappers-DN hade inget om terrorattacken på framsidan och en ganska neutral mindre artikel i tidningen. Det är först under dagen som media verkligen har börjat rulla igång. Nu spekuleras det hej vilt, statsministerns önskan till trots.

Visst, det hände framåt kvällningen på lördag och vi vaknade bokstavligen inte till förrän på söndag förmiddag. Men det säger ändå något om hur förskonade vi varit från islamistisk terrorism, trots att den finns så nära i vår omvärld.

Jag påstår inte att jag är bättre själv. Min reaktion var ungefär densamma som många andras. Ville liksom inte riktigt fatta först.

Nu gäller det att inte fara iväg. Vi ska inte drabbas av panik, men inte heller bara vifta bort hoten. Vi måste inse att vi lever i en värld där dessa faror finns, även hos oss. Vi ska inte göra avkall på de rättigheter vi har. De rättigheter som dessa terrorister attackerar och som vi gärna inskränker själva för att skydda oss. Dessa rättigheter är grunden i vårat samhälle. Dom ska vi försvara, men inte genom att ge upp dem.

2010-12-10

Här försöker man vara snäll

Skrev igår ett blogginlägg med rubriken "Föredömligt MP!".

Idag är huvudnyheten i NT anklagelser, mellan miljöpartister, om fusk med ersättningar. Suck.

Har precis ätit årets första julbord. Karin Jonsson tyckte jag tog mycket efterrätt. Jag viftade bort henne och hänvisade till min unga ålder. Men hon hade rätt. Nu mår jag nästan illa. Och så måste jag jobba en stund till dessutom. Jag vill sova.

Jag gråter ju inte blod

Regeringen förlorade sin första omröstning i riksdagen igår. 300 miljoner mindre till regeringskansliet. Jag förstår att det kan bli problem med något sådant, men jag gråter ju inte blod direkt - och har svårt att förstå att det är så många folkpartister som försvarar statliga byråkrater.

2010-12-09

FRA-ivrarna måste agera

FRA lämnar troligen ut svenskars kommunikation till utlandet. Helt lagligt, verkar det som. Vi blev lovade att så inte skulle ske. Dags för de som röstade igenom FRA-lagen att agera och hålla vad de lovade.

Om detta skriver jag på Newsmill:
"En vidrig tanke", kallade Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, påståendet att svenskars mejl skulle läsas av FRA. Hanskrev vidare, i juni 2008:

"FRA har alltid sysslat med utländska företeelser. Enligt den nya lagen ska FRA fortsätta med det, om än hårdare reglerat. Det här uppfattas nu som ett hot mot svenska folkets privatliv. Det är svårt att få ihop. När blev våra privatliv utländska företeelser?"

Ändå är det precis vad som sker enligt uppgiftslämnaren "Lars" på FRA som kontaktat den parlamentariska Signalspaningskommittén.

Föredömligt MP!

Hittills har fyra kandidater trätt fram och sagt att de vill bli språkrör för Miljöpartiet. Fler lär säkert komma.

Det är såklart så det ska gå till! Inte som hos sossarna (och de flesta partier) där man ska förneka, ligga lågt, inte verka för angelägen och så vidare.

I ett demokratiskt val, som det vi hade nyss i Sverige, talar man om för väljarna vad man vill. Sen röstar de. Så ska det gå till i partierna också.

Miljöpartiet är ett föredöme som jag hoppas alla andra partier tar efter.

2010-12-08

En vidrig tanke, sa Åkesson

"Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms. En vidrig tanke. Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa?"

Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, i SvD 29 juni, 2008.

"'Lars' uppger att det inte görs någon fullständig granskning av information som utbyts mellan FRA och underrättelseorgan i andra länder, erfar Ny Teknik. Därmed kan uppgifter om vanliga svenska medborgares mejl, telefonsamtal, kontakter och sociala nätverk hamna i händerna på utländsk underrättelsetjänst."

Tidningen Ny Teknik, 12 december, 2010

Men det är inget brott mot lagen, som uppgiftslämnaren "Lars" på FRA tror.

Folkrättsjuristen Mark Klamberg påpekade redan för två år sedan att detta skulle bli lagligt. Som Mark nu påpekar är det nya att ofiltrerat innehåll i svenskars meddelanden för över till utlandet.

Det är inte svårt att föreställa sig hur det skulle kunna gå till just nu, angående Wikileaks. Flera personer i Sverige samarbetar och hjälper Wikileaks. Vilka dessa personer är och hur deras kontakter ser ut vill USA gärna ha reda på. Genom denna slarviga genomgång av råmaterialet från FRA kan deras kommunikation lämnas ut till USA, om rätt sökbegrepp fångat in deras kommunikation.

En vidrig tanke.

Mussels in Brussels

I Bryssel gillar de pommes frites. De äter det till nästan allt. Musslor till exempel. Söndag till tisdag var jag där på studieresa. Vi besökte bland annat den svenska representationen och EU-parlamentet.

Någon med rejäla muskler (sorry för den långsökta ordvitsen) är Marit Paulsen. I alla fall i det parlamentariska arbetet. Hon går nog inte av för hackor i övrigt heller, när jag tänker efter. Hon blev vida berömd för sitt arbete under förra perioden 1999-2004. Och nu verkar hon nästan ännu mer framgångsrik.

Hennes förslag om en djurskyddsramlag för hela EU har tagits mot väldigt positivt. Och kontrollmetoderna verkar genialiska i sin enkelhet. Man ska titta på indikatorer, som svansen på grisarna. Är den avbiten tyder det på att grisarna haft en dålig miljö. Därför ska svansarnas kontrolleras innan slakt, förklarade hon för oss, och tog några andra exempel.

Blir hennes ramlag ett faktum kommer miljontals djur i hela Europa få det mycket bättre. Hur tror ni det då låter i Sverige? Jo, att Marit Paulsen röstar för sänkta krav i Sverige. För så blir det troligen. Ska det vara lika överallt kommer det bli en kompromiss, där vi får gå ner lite och många andra upp. Men svenska grisar är tydligen viktigare än holländska. Så här säger hon i en intervju:

"Jag har väldigt svårt att enbart försvara de svenska grisarna. Om vi har tre miljoner grisar om året i Sverige och Holland har 30 miljoner, då känner jag faktiskt lika stor solidaritet med de 30 miljonerna som med våra tre."

Marit berättade hur hon jobbar och då förstår man varför hon är så framgångsrik. Ska man komma överens med 26 andra länder och hundratals parlamentariker så gäller det att förstå hur andra tänker. Förstå - och respektera. Eftersom Marit lägger ner oerhörd tid på att lyssna och förstå så hittar hon vägar framåt som andra kan acceptera.

En förebild, utan tvekan.