2008-02-16

Kom ner från de höga hästarna

Så fort något av vänsterpartierna - socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet - diskuterar skola så sätter de sig på väldigt höga hästar. De får en mästrande ton, är nästan hånfulla och pratar ständigt om "hårdare tag". Tonläget är exakt detsamma idag när vänsterkoalitionen skriver om förslaget att ändra i skollagen så socialtjänst och polis får större möjlighet att hjälpa barn som skolkar.

Ändringsförslagen kom ursprungligen från två kommunalråd i Stockholm och gillades av utbildningsminister Janne Björklund.

Jag ska skriva ett länge svar till de tre i NT men kommentera en sak kort.

De skriver att förslaget från Björklund är att återinföra polishämtning av skolkare, precis som om det vore något som ska utföras regelbundet. Det enda som föreslagits är att möjligheten ska finnas. I dag kan skola, socialtjäns, polis eller gud fader själv inte göra ett dyft om ungarna inte kommer till skolan. Varför ska inte ens möjligheten att hämta dem finnas?

Vänsterkoalitionen reagerar på samma sätt som när Jan Björklund föreslog - och senare införde - att mobbare ska kunna flyttas till en annan skola. "Det är inte enda lösningen!", vrålade vänstern. Nej, vem har påstått det? Men möjligheten måste finnas. Skola och socialtjänst måste ha handlingsutrrymme.

De höga hästarna blir extra störande när vi vet hur det ser ut i svensk skola. Kunskapsresultaten sjunker, massvis med elever slåss ut väldigt tidigt. Ändå sitter de där på sina höga hästar, pekar och mässar. Det vore nästan skrattretande om det inte det vore för att deras politik leder till att så många barn lämnas efter.

Inga kommentarer: