2010-08-12

Skrota integrationspolitiken?

Muharrem Demirok är kommunalråd för Centerpartiet i Linköping och allmänt trevlig prick. Träffade honom senast i tisdag när vi hade möte mellan allianserna i Linköping och Norrköping. Han skriver en bra debattartikel i Corren idag.

Han vill skrota integrationspolitiken:

"Under många år har integrationspolitiken i Linköping bedrivits utifrån perspektivet att där finns en grupp till vilken politiken kan riktas ... eftersom det inte finns en homogen grupp att rikta politiken mot finns där egentligen inget att bygga ett politikområde på."

Istället ska vi:

"Lägg allt fokus på utbildning, företagande och arbetsmarknad. Det är genom dessa tre områden som egenmakt skapas. Och genom att ge människor, alla människor, makt över sin egen vardag så skapar vi också kraftfulla medborgare som inte vill stå utanför."

Murre har en del bra poänger. Integrationspolitik, som den till stor del bedrivs i Sverige idag, är egentligen inget eget politikområde. I alla fall inte de delar som handlar om att folk ska få ett jobb, tjäna pengar och därmed få makt över sitt eget liv och bli en del av det svenska samhället.

Exempelvis är det för dyrt att anställa folk för enklare jobb i Sverige. När man är utomlands förvånas man ofta över hur mycket personal det finns på restauranger, fik och i affärer. Det är dessa jobb som behövs för att unga och invandrare ska få in en fot på arbetsmarknaden, och kunna gå vidare till andra jobb.

Inga kommentarer: