2008-07-22

Nej till FRA-lagen, ja till signalspaning

Jag begår idag debut på DN-debatt tillsammans med flera andra borgerliga politiker från samtliga allianspartier. Från folkpartiet är det förutom undertecknad Camilla Lindberg, riksdagsledamot, Kerstin Weimer, länsförbundsordförande och Frida Johansson Metso, LUF-ordförande.

I artikeln uppmanar vi regeringen att riva upp FRA-lagen innan den träder ikraft och istället tillsätta en parlamentarisk utredning (där alltså alla riksdagspartier deltar) för en ny signalspaningslag som tar tillräcklig hänsyn till integritetsaspekter:

"Problemet med FRA-lagen är inte dess intentioner, problemet är att den skapar en kontrollapparat utan de granskningsfunktioner som är nödvändiga från rättssäkerhetssynpunkt. Den som blir felaktigt granskad av FRA kommer aldrig att få reda på detta och ännu mindre kunna beviljas skadestånd i efterhand.

Alla förstår att lagens syfte är bra. Det är utformningen det är fel på. Världshistorien är tyngd av hemliga statliga kontrollapparater som av olika skäl och under vissa omständigheter har börjat tillämpa sina egna lagar. FRA-lagen ska stärka statens skydd mot "yttre hot". En spaningsorganisation med ett så vitt definierat arbetsområde, som dessutom har tillgång till varje enskild medborgares kommunikation, måste kunna granskas.

Många människor känner stark olust inför tanken på att varje telefonsamtal och e-postmeddelande över huvud taget kan - notera "kan", inte "kommer att" - nagelfaras av staten."

3 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Buhuhuuu. Varför får inte jag vara med? :(

Basse sa...

Ett mycket bra initiativ.

Anonym sa...

Niklas, tala med borgerliga kollegor och skriv en lokal version till Eskilstunakuriren!