2011-03-23

Vad skulle ni sätta för rubrik?

"Israel kommer att agera aggressivt, ansvarsfullt och klokt för att bevara det lugn och den säkerhet som har rått här under de senaste två åren."
Vad skulle ni sätta för rubrik på det där? Eller ingress?

Att nu ska de jävlarna få! Nu ska vi hämnas varje blodsdroppe! Nu ska blodet flyta!

I så fall kan ni söka jobb på Dagens Nyheter. Rubriken är nämligen "Israel hotar med hämnd" och ingressen börjar:
"Israel kommer att hämnas det sprängdåd som på onsdagen dödade en kvinna och skadade 39 personer vid en busshållplats i Jerusalem. Det mer än antydde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu..."
Bakgrunden är att terrorister de senaste dagarna har skjutit ett 70-tal granater och ett antal raketer in i Israel - mot civilbefolkningen. Rapporteringen har i svenska media i huvudsak handlat om när Israel som svar på det angriper mål inne i Gaza.

Dessa mål är såklart inte hämnd. De är för att försvaga terroristerna och förhindra framtida attacker.

Kom ihåg denna upptrappning nu. Den sker inifrån Gaza. Fortsätter den kommer Israel till slut tvingas gå in i Gaza igen. Då kommer världen fördöma, människor gå i demonstrationståg - mot Israel.

UPPDATERING:

DN har ändrat rubrik (Dådet i Jerusalem fördöms) och lite i ingressen (Israel kommer inte att låta onsdagens sprängdåd, som dödade en 60-årig kvinna och skadade 39 personer vid en busshållplats i Jerusalem, att passera utan reaktion.)

Jag har mejlat journalisten och han har svarat. Anledningen till ändringen kommer sig av att han är osäker på om Nethanyhu sa "aggressivt" eller "bestämt". Sa han aggressivt tycker journalisten att "hämnd" eller lämpligt ord.

Ordet hämnd, från Wikipedia: "En hämnd är en missgärning motiverad av en tidigare, liknande, missgärning mot den som utför hämnden eller en anhörig till denne."

Alltså att Israel, i det här fallet, skulle slå tillbaka genom att angripa civila, eller något liknande olagligt. Med facit i hand så vet vi att Israel bombade tunnlar där terrorister smugglar in vapen.

Inga kommentarer: