2011-03-26

Juholt är verkligen trött på förnyelse

"Jag är så satans trött på dessa närmast religiösa utrop på förnyelse", sa Håkan Juholt tidigare i år. Nej, nej, så hade han inte riktigt menat sades det sen.

Han står till vänster, sa de inledande rapporterna när han presenterades som valberedningens förslag. Nej, nej, så är det inte säger sossar frenetiskt.

Efter att ha hört hans första tal som partiledare har jag svårt att inte tro på de inledande omdömena. Någon förnyelse fanns inte, och politiken var fortsatt i riktning vänsterut. Dessutom var talet ofattbart innehållslöst. Det var en oerhörd mängd vackra ord, men noll och intet konkret. Jag menar inte att han ska stå och rabbla tabeller och detaljer i en skattereform, men politik måste vara lite mer än bara vackra ord.

Det mest konkreta han tog upp var att staten borde ha fortsatt tillverka och sälja sprit. Han pratade länge - och ganska roligt - om försäljningen av Vin&Sprit som inbringade 55 miljarder, som användes för att betala ner statsskulden.

Ingenting - absolut ingenting - pekade åt modern politik som skapar jobb. Så nog står Håkan Juholt till vänster. Han kanske inte står till vänster inom Socialdemokraterna. Förklaringen är i så fall att hela partiet står långt till vänster.

Juholt ska såklart inte dömas ut än, men hittills talar inget för att de inledande omdömena var felaktiga.

Nu ser jag på SVT att Göran Greider hyllar Juholt och säger att det är en vänstersväng.

Inga kommentarer: