2011-03-18

Försent?

Till slut tog sig FN:s säkerhetsråd samman och röstade igenom en flygförbudszon i Libyen.

Risken är naturligtvis att det är försent.

Varför lade demokratierna Tyskland, Indien och Brasilien ner sina röster? Att diktaturen Kina och halvdiktaturen Ryssland gjorde det är tyvärr ingen överraskning.

Nu sägs Frankrike, Storbritannien, USA och eventuellt några arabländer vara beredde att sätta in flyg. Varför inte fler EU-länder? Och varför inte Sverige?

Varför deltar Sverige aldrig med flyg i militära operationer? Det måste finnas någon anledning. Vi har lagt ner många miljarder på ett utmärkt och mångsidigt stridsflygplan. Varför inte använda det?

Själv ska jag strax hoppa i bilen och köra ner till Göteborg. Där har Folkpartiet riksmöte. Ska bli oerhört kul att träffa polare och bekanta från landets alla hörn och kanter.

Det snöar ute. Jag anar att Expressen och Aftonbladet inte kommer använda lika många "KAOS" och "KATASTROF" i snörubrikerna.

3 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Det är väl bra att vi inte satsar miljarder på att delta i ett angreppskrig?

Björn Apelqvist sa...

Kadaffi har förverkat allt eventuellt stöd genom sina folkmordsliknande aktiviteter. Den som håller på kadaffi kunde lika gärna hålla på Hitler. I Sverige har vi av tradition avhållit oss från att ta strid mot folkmördare. Tandlösa sk fredsbevarande insatser har vi medverkat i ledda av ett likaledes tandlöst FN. En snabb och kraftfull insats skulle kunna rädda många oskyldigas liv. Är valet så svårt?

Mathias Sundin sa...

Om det är något vi ska satsa pengar på är det väl att försvara mänskliga rättigheter och avsätta diktatorer?