2011-05-06

En iPad till varje elev?

Jag och Anders Berglund, som är ersättare i kommunstyrelsen för FP, besökte IT-enheten idag. Anders har försökt få tillgång till NK Kommunikation, som är det som används för mejl, lägga upp dokument, skapa rum och grupper. Det visade sig inte vara helt enkelt. Anders, som själv är IT-kille, grävde vidare och det hela slutade med en träff på IT-enheten.

Eller slutar? Det är nog snarare början. Vi pratade bland annat om detta med att de kommunala gymnasieskolorna ska köpa in bärbara datorer till varje elev. De kommuner som fortsatte IT-satsningen efter att den statliga satsningen ITiS tog slut är på väg bort från detta system. Norrköping satsade inga pengar efter ITiS och ligger nu efter.

Det mer moderna är användandet av surfplattor, som iPad. Nu håller istället Norrköping på att gå in i ett system som många andra är på väg att lämna. En iPad, som jag själv införskaffade för ett par månader sedan, är ett mycket bättre verktyg i skolan än en bärbar dator. Bättre batteritid, lättare att ta med sig, gratis eller billig programvara i form av appar - och så vidare.

Norrköpings kommun ska nog stanna till ett ögonblick och fundera om vi nu ska försöka skutta ifatt utvecklingen, istället för att binda upp oss i ett gammalt system. Det är inte dyrare med surfplattor, tvärtom. Nu när vi ändå gör ett skifte i teknik, är det lika bra att gå på den senaste.

Inga kommentarer: