2011-05-14

Motion: Utse partiordförande genom primärval

Jag har skrivit om det tidigare, att utse partiordförande efter primärval. Nu är motionen färdigskriven och upplagd. Ni får gärna vara med och underteckna. Som tidigare, mejla (mathias.sundin(snabela)norrkoping.se) eller gå in på mitt.folkpartiet.se och skriv under.

Yrkande och motionen:
Att Folkpartiets partistyrelse får i uppdrag att till landsmötet år 2013 föreslå stadgeändringar som möjliggör ett utse partiordförande efter en primärvalsmodell.

Plötsligt stod han där, Håkan Juholt. Folk rev sig i skägget och undrade vem tusan det där var. Han var resultatet av en sluten och hemlig valprocess.

Men Socialdemokraterna är inte speciellt mycket sämre än Folkpartiet. Vi har också en sluten process kring att utse partiordförande. Det blir partitoppen som utser partitoppen, inte medlemmarna.

Därför föreslår vi att Folkpartiets partiordförande ska utses efter ett primärval. Processen skulle kunna, men måste inte, se ut så här:

Nominering - partiledarkandidater nomineras av medlemmarna och de nominerade får formellt deklarera om de är kandidater eller inte.

Provval i länsförbunden - varje länsförbund genomför ett provval där varje medlem får chans att rösta på vem man vill se som partiledare. Provvalet är rådgivande till ett förbundsmöte med ombud från varje kommunförening inom länsförbundet.

Nomineringen på förbundsmöte - efter att provvalet genomförts nominerar varje länsförbund sin kandidat till landsmötet på ett förbundsmöte. Den nomineras som får över 50 procent av rösterna, vilket kan innebära flera röstomgångar.

Landsmötet utser partiledare - varje länsförbund har nominerat sina kandidater och det är nu upp till ombuden på landsmötet att rösta fram en partiledare.

Rimligt vore att vi efter en sådan här process utser partiordförande på fyra år, istället för två.

I praktiken kommer det att gå till så att kandidaterna åker runt i landet, deltar på medlemsmöten, svarar på frågor, debatterar och förankrar sin kandidatur. Media kommer säkert finns det högst intressant att följa ett primärval. Vi får ett sundare maktförhållande i partiet, där partiledaren grundar sitt stöd i medlemskåren och länsförbunden, inte i en partiledning.

Inga kommentarer: