2009-09-20

Om konstnärslön i P1 Morgon

Om ni har en radio i närheten imorgon måndag 8.15, kan ni lyssna på mig i P1 Morgon. Jag ska debattera så kallad konstnärslön med Mats Söderlund, ordförande i Författarförbundet.

Konstnärslön innebär att man får en garanterad minilön, på idag drygt 200 000 kronor om året, livet ut. Oavsett om man gör något konstnärligt eller inte. En av dessa är Jan Myrdal, känd Lenin- och Pol Pot-kramare som tycker att massern på Himmelska fridens torg var nödvändig. Till exempel. Det finns ett 150-tal till.

Regeringen tänker nu inte ge några nya personer denna lön, och som ni kanske anar tycker jag regeringens beslut är toppen.

Debatten som drogs igång av Roland PM och Anna Anka är rätt kul. Men den vore ännu roligare om hon hette Kajsa.

Det var riktigt trevligt på Holmens 400-årsfirande på Louis de Geer i fredags kväll. Riktigt bra konsert och sedan trevlig middag. När man tänker på det är det helt otroligt hur ett företag kan överleva i 400 år. Så många saker som kan gå snett under en så lång tid.

5 kommentarer:

Daniel Andersson sa...

En schackspelare? Och en clown? Med statlig inkomstgaranti? Tjena...

Mathias Sundin sa...

Hehe ja =)

Unknown sa...

Ingen kvalificerad konst har någonsin i historien klarat sig på "marknadens villkor". Sixtinska kapellet, de holländska renässansmästarna, Bach, Mozart; Beethoven -- vad du vill -- har alltid finansierats av antingen stora maktstrukturer som kyrkor, eller rika mecenatfurstar, som alla fått sina förmögenheter genom att ta ut skatter från folket. Dessutom är det så att en stor del av den inkomstbringande kulturen bidragit till ekonomin först efter upphovsmannen död. Vykort och affischer med motiv från van Goch omsätter enorma summor. Erik Saties musik hörs i nästan varenda teveprogram i hela världen, själv dog han utfattig och sjuk.

Om du tycker att det är ett skämt att betala några ören om året för att hålla Sveriges främste expert på schack med en inkomstgaranti på butiksbiträdenivå, så betyder det bara att du är avundsjuk på människor som är mera begåvade än du själv, att du är snål, och att du inte begriper hur en värld utan kvalificerad konst eller kunskap skulle se ut. Eller du kanske vill avskaffa grundforskning i t ex matematik och logik också? Den genererar ju inga pengar alls. Varför inte köra med argument som "om man inte kan försörja sig på marknaden på icke-euklidisk topologi så tänker i alla fall inte jag betala för det med mina skattepengar"?

Den värld du drömmer om är en värld där inget djup existerar, inga schackböcker på svenska skulle finnas på bibblan, ingen musik att spela vid högtidliga tillfällen (eller du kanske vill att organisten skall spela Ace of Base i kyrkan när någon anhörig dör?) -- en värld av Camilla Läckberg och Da Buzz, där alla säljer latte och baguetter till varandra och ingen har högre kunskaper i någonting än vad som krävs för att kunna stava till sitt eget namn.

Varför skryta med att vara småsint och snål? Varför skryta med att du vill ha en ointressant och intrycksfattig värld, i stället för en intressant och rik?

Unknown sa...

Jaja -- jag såg det nu -- van GOGH skall det vara. (Googla honom, Mathias.)

Unknown sa...

Bra svar!