2009-09-15

S: Fråga Alliansen en gång till om SD

I morse satt Alliansens fyra partiledare i morgonsoffan i SVT och pratade bland annat om den sänkta skatten för pensionärer.

Programledaren frågade efter ett tag också om eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna efter nästa val. Statsministern svarade "nej" och säger att det bästa sättet att få fortsatt stabilitet i Sverige är att rösta på något av Allianspartierna.

Partiledaren frågar igen och han svarar återigen nej på frågan.

Då frågar hon en tredje gång och Reinfeldt svarar att ni kommer ställa frågan om och om igen, som om ni inte hör vad vi säger. Då påstår hon att hon faktiskt inte hörde svaret.

Reinfeldt berättar då att de vet att Socialdemokraterna ringer runt till alla redaktioner och uppmanar dom att ställa frågan en gång till.

Den fråga som journalisterna verkligen borde ställa är om vänsterkoalitionen kommer ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla den borgerliga regeringen. En regerings tid vid makten tar inte automatiskt slut vid ett val. Säg att SD kommer in och vi får två block med minoritet. Om inte den sittande regeringen avgår måste vänsterkoalitionen väcka en misstroendeförklaring - som de alltså bara kan vinna med stöd av vågmästaren, Sverigedemokraterna.

Om ingen misstroendeomröstning genomförs sitter regeringen kvar som minoritetsregering, den allra vanligaste formen av regering i Sverige historiskt.

1 kommentar:

Johannes Almborg sa...

Två tankar dyker upp när jag läser detta.

1: Är det inte lite taskspel att nästan försöka tvinga fram ett bejakande svar om samarbete?

2: Om nu programledaren gör det som sossarna säger att de skall göra, så innebär det väl att statstelevisionen inte är så himla objektiv som de hävdar att de är.