2010-03-02

Datalagringsdirektivet olagligt i Tyskland!

Den tyska författningsdomstolen har beslutat att datalagring, enligt EU:s datalagringsdirektiv, ska upphöra. Det strider mot den tyska grundlagen. Den tidigare lagrade datan ska nu raderas.

Ett mycket välkommet besked, även om det bara gäller Tyskland. Sverige har skjutit upp införandet av direktivet till efter valet och båda blocken säger att de ska införa det.

Jag tänker dock inte rösta för datalagringsdirektivet, oavsett vilket block som styr.

Översättning av den tyska artikeln med Google Translate:

02. Mars 2010 De faktiska villkoren för lagring av uppgifter i Tyskland bryter mot konstitutionen, men i allmänhet inte tillåten. Författningsdomstolen har beslutat att på tisdagen. Lagring är tillåten endast under sträng konstitutionella krav, skall den tidigare lagrade data tas bort omedelbart.
Telekommunikations-företag och Internetleverantörer har varit tvungen att behålla i ett EU-direktiv, och uppgifter om telefon, e-post och Internet-anslutningar för alla tyskar, utan konkret anledning försiktighetsåtgärd sex månader lång. De regler, som nu har deklarerats av Karlsruhe domare upphävde garanterat inte en "tillräcklig säkerhet eller en tillräcklig begränsning av användning av uppgifterna."
Och de möts i yttrandet i första senaten inte "konstitutionella och rättsliga krav på öppenhet". Den utgör på anlasslosen lagring av uppgifterna var en mycket allvarlig engagemang "med ett utbud som det juridiska systemet är ännu inte känt." Även om innehållet inte skulle lagras, så att domstolen kan dras från data "i ljumskarna sådan omfattning att dra slutsatser. "
Även lagring är inte avsedd att ha en "Totalerfassung" av medborgarna, men de måste förbli ett undantag. Endast om det föreligger misstanke om ett allvarligt brott eller om ett visst hot mot liv, hälsa eller frihet för en person, eller för beståndet eller säkerheten i federationen eller ett land, lagring efter Karlsruhe förhandsavgörande kan tas upp till prövning.

2 kommentarer:

Annika Beijbom sa...

Helrätt, Mathias! Bra att du håller den liberala riktningen. Här är länk till tyska originaldokumentet: http://www.bundesverfassungsgericht.de/pressemitteilungen/bvg10-011

Det vore önskvärt att ha en Författningsdomstol även här. Fick en bra kommentar att om man ska vara petig så är det implementeringen som strider mot grundlagen. Det ger fortfarande utrymme för diskussion kring innehållet.

Många hälsningar
/Annika Beijbom

Martin Gustavsson sa...

"Min målsättning är att slå svenskt rekord i dörrknackning, över 10 000 dörrar fram till valet.
Följ vägen till målet i videobloggen"

Imponerad. Verkligen!

Nu tycker jag att du gaar du med i www.aktivdemokrati.se och goer detta foer oss istaellet! Du ska laegga all denna energi paa ett gott parti! Daa kommer du gaa till historien som en av de stoersta politiker som satt sin fot paa denna planet. :-)

Du och jag och Ghandi, Martin Luther King och grabbarna. ;-)