2010-03-10

Erkänn folkmordet 1915

I morgon röstar riksdagen om folkmordet på kristna i Turkiet år 1915 ska erkännas. Det är en minst sagt laddad fråga. Turkiska staten vägrar erkänna att det var något folkmord men för de drabbade och deras efterlevande är det såklart en viktig fråga. Så fort något land erkänner folkmordet reagerar turkiska staten häftigt. Som nyligen när ett kongressutskott i USA med en rösts marginal erkände folkmordet så kallade Turkiet hem sin ambassadör.

Läget i riksdagen är intressant. S, V och MP har efter en del krumbukter, inte minst från S beslutat sig att rösta för ett erkännande. De borgerliga partierna har en överenskommelse för den här mandatperioden men både FP:s och KD:s uppfattning som partier är att erkänna folkmordet. Grupperna ser dock ut att följa överenskommelsen inom Alliansen, men några ledamöter tänker göra annorlunda.

Gulan Avci och Agneta Berliner, båda FP, trotsar partipiskan och tänker rösta för ett erkännade. Åtminstone en kristdemokrat kommer också rösta för. Det krävs fyra borgerliga röster för att majoriteten ska bli för ett erkännande.

Jag är full av beundran för Gulan och Agneta. Så ska riksdagsledamöter agera! Orädda och självständiga.

Läs Sakine Madons utmärkta inlägg på Newsmill och Annika Beijbom har ett blogginlägg som också är mycket läsvärt. En bra sida är Folkmordet1915.se.

2 kommentarer:

Jan Rejdnell sa...

Heders! Kristdemokraterna talar gärna om att kristna minoriteter och att de skall skyddas. Nu har de chansen. Allt verkar gå ut på att backa upp regeringen i vårt och torrt trots att man själv motionerat så röstar man mot sig egen motion.
Knapptryckarpartiet är stort - för stort.

Lars-Erick Forsgren sa...

Hej min kommentar har du här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/far-inte-politiker-har-moral-och.html

Politiker måste få göra moraliska ställningstaganden.