2010-03-08

Noréns och andra ska få bo ihop

Albin och Gunborg i Gällivare kan inte längre bo ihop. Gunborg är för frisk, hon får inte bo på äldreboende. De tvingas därför flytta isär:

"Han har ropat efter mig och jag sitter här hemma och gråter."

I Sverige, och Norrköping, finns nämligen ingen rätt att bo ihop om inte båda bedöms ha rätt till omsorg. Är det ena för frisk får man inte bo ihop. Ett grymt slut på ett liv tillsammans.

I fredags var jag för andra gången hemma hos Ingegerd och Roland Norén, som ni kunde läsa om i lördagens NT. Ett gulligt par som varit gifta i 62 år i år. Det bor på ett äldreboende i samma lägenhet. Anledningen är att Roland var tillräckligt skröplig för att få bo där också när Ingegerd blev dålig för ett par år sedan. Hade Roland varit för frisk, eller tvärtom, så hade de tvingats flytta isär - efter 60 års äktenskap.

Det vill vill Folkpartiet ändra på. Jan Björklund och Barbro Westerholm skrev i slutet av förra året om att socialtjänstlagen måste ändras så att inte regler hindrar människor från att bo ihop.

Som tur är finns inget som hindrar kommuner att gå före. I Norrköping finns tyvärr inte den rätten för människor och därför har vi lämnat in en motion där vi föreslår att man ska kunna bo ihop hela livet, även om den ena är sjuk och den andra frisk.

Inga kommentarer: