2010-03-29

Sämre att bo i stan

Läser i lördagens NT och på Stefan Arrelids blogg om planerna på att göra det sämre för bilar inne i stan. Nu ska parkeringsplatserna bli ännu färre. På det sättet vill man "uppmuntra" folk att åka kollektivtrafik, som man uttrycker det. Tvinga, vore nog ett bättre ordval. Men - vi är inte bilfientliga, betonar Arrelid. Nehe?

Jag skulle istället vilja se betydligt fler parkeringsplatser inne i stan. Rätt ofta åker jag till Linköping där det finns gott om parkeringshus. Det är alltid lätt att få en plats. När bilarna parkeras på hög, så att säga, tar det inte upp en massa onödig plats heller.

Jag har inget mot att delar av innerstaden är bilfria. Så har vi ju det idag. Drottninggatan åker det inga bilar på och området kring galleriorna är helt för gångare (och lite spårvagnar). Men det hindrar inte att folk enkelt ska kunna parkera sina bilar i utkanten av ett sånt område.

Vi måste sluta se bilen som en fiende. Det är den inte. Miljöproblemen med bilar är vad de drivs på. Sådant kan ändras genom skatter på de miljöfientliga drivmedlen.

Kollektivtrafikåkande uppmuntrar man genom bra kollektivtrafik. Som den utbyggnad som nu pågår av spårvägen till exempel. Inte genom att tvinga folk.

Inga kommentarer: