2011-04-19

Aldrig hundens fel. Bara ibland

Jag var en sväng i Stockholm i går. Bland annat satt jag två timmar i studion på Radio1 tillsammans med Robert Aschberg och Irene Westerholm. Den senare är etolog. Vi pratade farliga vovvar.

Radio1 är pratradio. Bara. Ja, reklam, men ingen musik alls. Bara prat. Sånt är stort i USA, men här finns det typ bara i P1. Fast här får folk ringa in nästan hela tiden. Riktigt kul! Jag tycker det är utmärkt att de gör ett försök i Sverige.

Irene höll med mig i mycket av problembeskrivningen kring dessa hundraser. Men hon menar att det enbart är ett ägarproblem. Det är ett ägarproblem - också. Hundraserna spelar också roll. Vad man ska göra åt ägarproblemet saknar hon förslag på. Liksom alla andra som har hennes inställning.

Min lösning? En licens för de farligaste hundraserna, som gör att de inte blir tillåtna som sällskapshundar. Skrev om det i Aftonbladet för ett par år sedan, även om jag på senare tid mer är inne på tre kategorier.

Vi hade i alla fall ett par trevliga timmar i radion.

Apropå farliga vovvar så läser jag om en hundexpert som blev biten så allvarligt av en rottweiler att armen gick av. Hon kommenterade det så här:

"Det är inte ägarens fel i det här fallet."

Liksom min poäng. Vissa raser och vissa hundar är så farliga att det spelar ingen roll hur mycket expert du är.

5 kommentarer:

Björn Börjeson sa...

Jag tycker att du har helt rätt Mathias. Frågan är hur man ska lösa problemet, ska vi ha förbud mot vissa raser som sällskapshundar eller ska vi förbjuda dessa raser helt och hållet?


Med vänliga hälsningar

Björn B.

Mathias Sundin sa...

En licens för de farligast hundraserna. De ska inte vara tillåtna som sällskapshundar.

Mathias Sundin sa...

http://aftonbladet.se/debatt/article5611934.ab

Unknown sa...

Herr Sundin
Jag vill härmed bjuda hem dig till mig för att hälsa på mig och min "farliga" kamphund, du kan inte generalisera som du gör, om en invandrare begår ett brott skall vi då stänga våra gränser och inte släppa in några mer asyl sökande p.g.a. En individ? Det samma gäller dessa hundar, majoriten utav dessa hundar är underbara familjehundar.
När det gäller hundexperten som blev biten så sa hon också att det var ngt fel på hunden just den hunden, du kan inte ta ut meningen ur dess kontext, då blir det lite fel.

Jonas sa...

Hoj, jag antar att Rottweilers kommer att vara inkluderade i din lista framöver? De är ju bevisligen rejält farliga och i ärlighetens namn mer hund (både mentalt och fysiskt) än de flesta klarar av.