2011-04-08

Goldstone ändrar sig

"If I had known then what I know now, the Goldstone Report would have been a different document."
Det skrev Richard Goldstone i Washington Post för några dagar sedan. Goldstone-rapporten har varit ett av de flitigaste slagträna mot Israel efter Gaza-kriget. Men nu ändrar sig författaren om dess innehåll. Gör debattörerna det också? Tillåt mig tvivla.

Det Goldstone nu lyfter fram är att Israel inte medvetet dödat eller siktat på civila. Israel har också efteråt undersökt och utrett samtliga fall där något fel kan ha begåtts. Hamas, å andra sidan, inte gjort ett dugg och deras försök att döda civila var medvetna.

Nu ser vi återigen en upptrappning från Hamas sida i Gaza. Det är dagliga attacker från Gaza in i Israel nu. I går sköt Hamas en anti-tank-missil på en skolbuss. Barn skadades, och det är ett rent mirakel att ingen dödades. I svensk media får detta rubriken "Israel sköt ner raketer", eftersom man lyckades skjuta ner två raketer som därmed inte träffade några civila.

Hamas terrordåd mot skolbussen har fördömts av flera länder. Carl Bildt, som alltid är snabb att fördöma Israel, håller tyst.

Erik Svansbo har i flera inlägg granskat vad svenska medier skriver - och inte skriver - om konflikten vid gränsen till Gaza.

Kom, till sist, ihåg att Israel lämnade Gaza för ett antal år sedan. Det som omvärlden - och Carl Bildt - krävde. Då skulle vi få fred, sades det.

Inga kommentarer: