2011-06-25

Dags för Obama att börja stödja samkönade äktenskap


Jag älskar USA på många sätt, men när det kommer till en del politiska åsikter befinner de sig årtionden efter Sverige. Synen på abort, dödsstraff, homosexuellas rättigheter, till exempel.

Fast, när det kommer till homosexuellas rättigheter genomgår USA nu tämligen snabb förändring.


Visserligen är det bara sjätte delstaten som tillåter samkönade äktenskap, nu när New York gör det lagligt. Men åsikterna hos befolkning utvecklas, för att låna ett ord från president Obama.

Barack Obama, som hyllats i Sverige likt ingen annan amerikansk politiker, är motståndare till samkönade äktenskap. Han tycker det räcker med registrerat partnerskap. Men, inför en fundraiser med HBTQ-aktivister meddelade Vita huset att hans åsikt i frågan "is evolving". En liten testballong.

Ballongen lyfter nog relativt ostört, i alla fall om vi tittar på de breda väljargrupperna i mitten av den politiska skalan.

1996, när Defense of Marriage Act - som definerar äktenskap som mellan man och kvinna - röstades igenom i amerikanska senaten, och signerades av president Clinton, stödde bara 25 procent av befolkningen samkönade äktenskap.

I maj 2011 uppmätte Gallup för första gången att en majoritet av amerikanerna stödde samkönade äktenskap, 53 procent.

Obama har uppnått en stor framgång när det gäller gayfrågor. Han lyckades tillsammans med kongressen avskaffa den bisarra "Don't ask, don't tell"-lagstiftningen för militären. Man fick vara homosexuell i militären, bara man inte talade om det. Kom det fram, fick man foten.

En principstark politiker var Barry Goldwater. Republikanernas presidentkandidat 1964, som fick storstryk av Lyndon Johnson. Han sa:
"You don't need to be straight to fight and die for your country. You just need to shoot straight."
Men Goldwater är ett av få ljus i det republikanska mörkret, och dessutom död sedan länge. Bland de nuvarande presidentkandidaterna finns det ingen som stöder samkönade äktenskap. Och bara Jon Huntsman och Gary Johnson stödjer registrerat partnerskap.

Det är dags för politikerna och de republikanska presidentkandidaterna att komma ifatt väljarna i USA, och det är dags för president Obama att ta ledningen i frågan om homosexuellas rättigheter.

8 kommentarer:

Fred sa...

Republikanska presidentkandidater tycker precis som deras egna väljare.
28% av republikaner anser att det skall vara lagligt, de independents som röstar på republikanerna är också mer socialt konservativa.

Obamas åsikt är frågan kunde vara bättre, men han jobbar iallafall inte emot det. Vilket den kandidat som Sundin kommer att stödja 2012 kommer att göra.

DADT? McCain, Sundins val 2008, som tidigare sa att han skulle stödja avskaffandet när toppmilitärerna gjorde det, när det väl kom till kritan och stödet fanns där, så svängde McCain i frågan.

DOMA? Obama gick ut och sa att de inte längre tänker försvara lagen i domstol, vilket fick republikanerna att söka utomstående försvar.

Homosexuella par i USA har nu också samma rättigheter att bestämma för varandra i sjukvårdsfrågor som gifta heterosexualla har.

I en tidigare post så skriver du att abortfrågan inte längre är viktig, då den numera avgörs i delstaterna. Varför skriver då republikanska presidentkandidater under löften om att tex nominera domare som är mot aborter?
Romney höll sig undan från det i någon dag.

Hur ser Sundin på republikanernas inställning till aktioner mot Libyen? Var det bara viktigt när Obama inte gjorde något?

Kan vara dags för Mathias Sundin att komma ifatt vad republikaner i USA tycker.

Mathias Sundin sa...

Dred, spännande att du vet mer om vem jag kommer stödja än vad jag själv gör.

Berätta gärna vilken kandidat det är.

Ang. Libyen är jag på McCains och Obamas linje.

DADT var jag på Obamas. Dito DOMA.

Varför nominera konservativa domare? För att de inte vill se mer lagstiftning från domstolarna, som de tycker att Roe v Wade var. Plus att de inte vill se någon mer liknande lagstiftning. I den frågan är jag på demokraternas linje.

Din försvar av Obama känns konstigt, "han jobbar iaf inte mot det". Nehe. Är det så långt din kritik sträcker sig?

Och vad är din syn på dödsstraff? Delar du Obamas åsikt?

Fred sa...

Libyen? Jag vet din åsikt, problemet för dig är att du inte delar den med någon av de republikanska kandidaterna. Kan du tänka dig att stödja en kandidat som är emot aktioner mot Lybien? När det gällde Obama var det ju en väldigt viktig fråga, är det det när de gäller de republikanska kandidaterna också?

DADT och DOMA? Du är på demokraternas sida, men du har ju redan tidigare förklarat att det och arbortfrågan inte är viktigt för dig när det gäller att välja vem du skall stödja. Frågan är väl om det är viktigt om kandidaten tänker att jobba emot din åsikt. Republikanska kandidater gör ju inte en hemlighet av att de tillsätta domare i högsta domstolen som skall medverka till att få bort Roe vs. Wade, att de vill återinföra DADT och att de vill stoppa att DOMA försvinner.

Äktenskap för homosexulla? Sannolikheten för att att det kommer att ske om Obama blir omvald är astronomiskt större än om någon republikan vinner.

Dödstraffet? Obama är för, jag är emot. Användningen av straffet är dock på väg ner. Det federala dödsstraffet, vilket är det enda som spelar roll när det gäller Obama (han var ju aldrig guvernör), så har det utförts tre gånger sedan 1976. (Alla tre under George W Bush). Illinois införde ett stop under den tiden som Obama var delstatssenator, något som arbetade för, då ett stort antal som väntade på att bli avrättade hade blivit frikända. Delstaten har nu även avskaffat det helt, något som troligen påverkades av stoppet. Medans Obama medverkade till ett stopp, försökte Romney att återinföra det i Massachusetts. Kan du tänka dig att ge ditt stöd till Rick Perry? Jag kan det iallafall inte.

Hur ser du på något som kommer att påverka oss också, höjningen av det amerikanska lånetaket? Anser du att det skall höjas? Är det fel med högre skattintäkter som en del av en kompromiss, som redan innehåller kraftiga nedskärningar, för att höja den? Tror du att ett misslyckande att höja den kommer att påverka Sveriges ekonomi negativt?

Ditt stöd? Romney kommer med all sannolikhet att vinna och du kommer sedan att ge honom ditt stöd. Vinner en av dårarna hos republikanerna, vilket har en sannolikhet närmare 0, kommer du antingen inte ge något stöd över huvudtaget, eller ge ett ljummet stöd för Obama, och sen kommer du att i stort sätt ignorera valet. Du kommer iallafall inte att skriva spaltmeter för Obama eller för den delen åka och aktivt kampanja för honom. De som kallar Obama för 'The One' brukar inte göra det. Men det är ju något att återkomma till, så kan vi se om jag hade rätt eller inte.

Mathias Sundin sa...

Du målar världen utifrån hur du ser den i dina glasögon. Republikanerna är onda och allt som går att vrida till deras nackdel vrider du. Demokraterna är goda och allt som går att vrida till deras fördel vrider du.

Håller du inte med demokraterna i någon fråga, så försöker du minska sätta en positiv spinn på det.

Jag försöker väga samma allting utifrån det faktum att om man ska stödja någon amerikansk politiker så får man med en del riktigt kassa åsikter. Som abort med McCain, eller dödsstraff med Obama.

Det kan bli så att jag stödjer Romney när det kommer till valet. Det kan också bli så att jag stödjer Obama. Det vet jag inte. Hittills har jag stöttat Clinton, Gore, Kerry, McCain.

Kortfattat kan man säga att hittills är det som talar mest mot Obama hans ekonomiska politik och Israel-politiken. Det som talar mest för honom är sociala frågor, som gayrättigheter och liknande.

Det som talar för Romney är hans ekonomiska politik. Även om jag anser att skattehöjningar rimligen måste finnas med i mixen för att komma tillrätta med underskottet. Hans utrikespolitik verkar någorlunda, men Libyen-frågan oroar mig. Utrikespolitiken gör mig skeptisk till Huntsman, som i övrigt verkar rätt vettig.

Det kan mycket väl bli som du säger, men mitt stöd till någon kandidat är inte hugget i sten. Det beror på vad som kommer fram under tiden till valet.

Fred sa...

Har inte kallat republikanerna onda. Men att de står långt till höger på em svensk politisk skala är inte precis en nyhet, deras politik är milsvidder från oss. Vilket också innebär att för de flesta svenskar så hamnar republikanernas åsikter långt från deras egna.

Positiv spinn? Det är väl skillnad mellan att aktivt arbeta för sin åsikt eller att inte göra det.

Frågade dig förra gången på vilket sätt Obamas israelpolitik var riktigt dålig, eller vad du nu skrev, fick ju aldrig något svar. Är du emot en fredslösning baserad på gränserna innan 1967 med överenskommna landbyten? Vad anser du att en rimlig och acceptabel israelpolitik är? Skall demokratier få bete sig på vilket sätt som helst?

Så att jag kan förstå vad du befinner dig, vad har varit fel med Obamas ekonomiska politik?

Vi får se. Jag håller på att du kommer att stödja Romney.

Mathias Sundin sa...

"Är du emot en fredslösning baserad på gränserna innan 1967 med överenskommna landbyten?"

Nej, men man kan inte utgå från 67-gränserna i en förhandling och sedan komma överens om landbyten. Det innebär att om man inte kommer överens är det 67-gränserna som gäller. Jag tror, precis som nuvarande och tidigare israeliska regeringar att en lösning kommer ligga nära gränserna, men förhandlingen ska ske utifrån nuvarande läge. Kom ihåg att palestinerna tre gånger under 2000-talet tackat nej till förslag som till 98% varit efter 67-gränserna.

"Vad anser du att en rimlig och acceptabel israelpolitik är? Skall demokratier få bete sig på vilket sätt som helst?"

Obama, och typ alla amerikanska politiker, har i grunden en mycket sund inställning till Israel. Obama tror dock att det är genom att pressa Israel till eftergifter som vägen framåt ligger. Jag tror det handlar om att understödja demokrati i de palestinska områdena som är bäst. Både för palestinier och israeler. Får vi demokrati i Palestina, får vi en fredlig lösning.

"Så att jag kan förstå vad du befinner dig, vad har varit fel med Obamas ekonomiska politik?"

Han har spenderat för mycket pengar. Både i utbetalningar och i sänkta skatter. Det går inte för någon ekonomi att ha så stora underskott. Det var dåligt när Bush gjorde det, men Obama har bara ökat takten.

Anonym sa...

Jag tycker inte att det är lämpligt att homosexuella skall kunna gifta sig. Har under åren tagit del av argument på bägge sidor. För mig är heterosexualitet som ett träd och homosexualitet likt en gren från det trädet.
Finns det en enda fråga som är så politiskt korrekt som denna? Min åsikt stämplas nästan som freeky...

city sa...

thanks for share.