2011-06-29

Ship to Hamas

Det är fel på den båt som svenskarna ska åk med till Gaza. Naturligtvis är även detta Israels fel! Torbjörn Björlund, Mattias Gardell och andra menar att staten Israel saboterat deras båt. Jag hoppas de har bevis för sådana påståenden.

Jag har frågat Torbjörn på hans blogg, men inget svar. Han har för övrigt inte svarat på mina frågor efter att han ställde frågor till mig som jag svarade på. Men det kanske är några judar som snott hans dator, vad vet jag?

Det har skrivits en del bra saker de senaste dagarna om detta farliga jippo.

Mattias Olsson skrev på ledarsidan i NT i går:

"Det är ironiskt när Ship to Gazas svenska talesperson överläkaren Victoria Strand i TV4 i torsdags talar om att palestinierna i Gaza saknar "mänskliga rättigheter". Det är helt rätt, men det är inte Israels fel. Hamas styr Gaza-remsan med järnhand. Journalister trakasseras och mördas, summariska avrättningar av meningsmotståndare är vanligt, homosexualitet bestraffas med fängelse eller avrättning och de planerade valen i januari 2010 ställdes in."

Israels ambassadör Benny Dagan skrev i DN i går:

"Ett samstämmigt världssamfund har avrått från en ny flottilj som obehövlig och oansvarig. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ser med ”oro på...potentiella nya flottiljer till Gaza som kan provocera fram en onödig konfrontation”. Även EU har deklarerat att de är emot ett nytt Ship to Gaza.

Sverige ansluter sig fullt ut till världssamfundets ståndpunkt. Sveriges regering konstaterar att AHLC, samordningsorganet för bistånd till palestinierna, ”uppmanat alla som vill bidra till att förbättra situationen i Gaza att använda existerande landövergångar för att leverera stöd och avstå från provokationer”. "


Och Svensk Israel-information har svarat på tolv frågor om Ship to Gaza och blockaden:

"6) Får Israel hejda och visitera fartyg på väg till Gaza på internationellt vatten?
7) Är den marina blockaden laglig?

Svaret är ja på båda frågorna – om man anser att det föreligger en väpnad konflikt mellan Israel och Hamas, som styr Gazaremsan. Mycket talar för detta, och i så fall är både blockaden och bordningen på internationellt vatten lagliga."

Inga kommentarer: