2011-06-24

Jag är rädd för samma sak som FN:s generalsekreterare

Torbjörn Björlund frågar mig, aningen retoriskt, ett antal frågor. Jag svarar gärna. Och hoppas Torbjörn gör detsamma med mina frågor.
"Vad är Du rädd för Mathias Sundin? Våra båtar som tänker ta sig till Gaza innehåller inga vapen. Vi har med oss cement, teaterrekvisita och fotbollar. Lasten är kontrollerad flera gånger. Varför kan inte Israel släppa igenom last som bevisligen inte innehåller några som helst vapen....? Jo för att de behöver visa sin makt."
Varför kan inte Israel släppa igenom lasten, frågar Torbjörn. Men det är ju precis vad Israel tänker göra. Om skeppen åker till en israelisk hamn kommer varenda pinal som de har med sig transporteras in i Gaza. Varför kallar du hundratusentals ton för "en rännil". Hur mycket ska i så fall transporteras in för att du ska vara nöjd?

Syftet med Ship to Gaza är i huvudsak inte att skicka förnödenheter. Syftet är att bryta sjöblockaden.

Det kommer leda till ökade vapentransporter till Gaza. Varför ska det vara så Torbjörn? Varför ska vapen lättare kunna transporteras till terrororganisationen Hamas?

I sitt inlägg hittar Torbjörn på lite egna fakta också. Han påstår, vilket stämmer, att cirka 1400 människor dog i Gaza-kriget 2009, men så lägger han till: "de flesta kvinnor och barn". Vilket inte stämmer. Tyvärr dog många civila, men majoriteten som dog var terrorister eller andra stridande tillhörande Hamas eller andra organisationer. Det bekräftas av Hamas.

Kom också ihåg att Hamas ofta beskjuter Israel från skolor, sjukhus och andra liknande byggnader. Skjuter Israel tillbaka riskerar många civila att dö.

Björlund skriver också att palestinierna och deras vapen i Gaza består av "stenkastande ungdomar och hemmagjorda raketer". Han vet att det inte är så.

Nyligen besköts en skolbuss med en laserguidad anti-tankmissil. En 16-årig pojke dödades. De andra hade klivit strax innan. Hamas tog på sig dådet. De siktade och sköt med flit på en skolbuss.
Dessa personer skulle vara välkomstkommitté om Björlund fick lägga av med sina båtar i Gaza.

Så till sist, svaret på Björlunds första fråga: Vad är du rädd för Mathias Sundin?

Att fler vapen ska smugglas in i Gaza. Att dessa vapen kommer användas för en ökad beskjutning av civila i Israel. Vilket Israel såklart inte kommer tolera och vi får en eskalering av konflikten.
Precis samma sak som FN:s generalsekretare är rädd för. Därför rekommenderar även han att Ship to Gaza använder landvägen.

2 kommentarer:

Klas sa...

Du skriver "majoriteten som dog var terrorister eller andra stridande tillhörande Hamas eller andra organisationer". Samtidigt står det i artikeln du länkar till "some 1,400 Palestinians, mostly civilians, were killed in the fighting".

Mathias Sundin sa...

Jag skriver att det bekräftas av Hamas. Enligt Hamas, som väl knappast har någon anledning att överdriva åt det hållet dog 300 av deras egna, plus 300 från Al-Qassam och ytterligare 150 säkerhetsstyrkor. Inalles 750 personer.

IDF räknar med 709 dödade stridande av totalt 1166 dödade.