2011-06-01

Inget Ship to Gaza tycker FN

FN:s generalsekretare, FN:s särskilde samordnare för Mellanöstern, EU:s utrikesminister Cathrine Ashton, de kvarvarande två i kvartetten USA och Ryssland - alla är de överens om att ett nytt Ship to Gaza är en dålig idé.

Det går istället att föra in varorna via landövergångarna in i Gaza. Ta bara den senaste veckan: 1248 lastbilar passerade med 34 000 ton förnödenheter och bränsle. Dessutom 340 lastbilar med byggmaterial. 826 ton gas som används för matlagning fördes också in.

Samtidigt passerade ca 430 patienter ut från Gaza och behandlades på israeliska sjukhus.

Tro inte heller att Ship to Gaza är något för fredliga aktivister. Visst finns det flera sådana, men de beblandar sig med riktiga mörkermänniskor. Den turkiska organisationen IHH besökte i februari Irans president och sa att de eftersträvar ett "Mellanöstern utan Israel".

Jag tycker att de svenskar som är aktiva i Ship to Gaza istället borde fokusera på att skapa demokrati i Palestina. Nu kontrolleras Gaza av terrororganisationen Hamas och det råder varken demokrati eller finns mänskliga rättigheter för folket som bor där. Får vi demokrati i Palestina, får vi fred.

2 kommentarer:

stefankarlsson sa...

"Får vi demokrati i Palestina, får vi fred"

Har du glömt vilka som vann det palestinaka parlamentsvalet 2006? Annars håller jag helt med det du skrev.

Mathias Sundin sa...

Nädå, det har jag inte glömt, och demokrati är mycket mer än fria val. Valet i Gaza verkar ha gått hyfsat okej till, men sedan dess har inte någon demokrati med yttrandefrihet och mänskliga rättigheter rådit.