2007-06-15

Därför röstade jag nej

I kommunstyrelsen röstade jag nej till att Norrköping skulle bli en Fairtrade city. Hax beskriver ett par av mina argument bra.

4 kommentarer:

Emma Grön sa...

Vilka av Alexanderssons argument håller du med om och vad är Folkpartiet i Norrköpings officiella hållning? Eftersom du i fullmäktige röstade nej så antar jag att det är ett ställningstagande som Norrköpingsavdelningen ställer sig bakom.

Vill även poängtera att jag inte håller med i Alexanderssons argument.

Mathias Sundin sa...

Håller med i alla hans argument, men har minst ett till förutom det. Att de fattigaste bönderna som inte kan nå upp till kraven som Rättvisemärkt ställer får ännu svårare att komma upp ur fattigdomen.

Det var som sagt i kommunstyrelsen och inte kommunfullmäktige. I KS beslutar jag själv vad jag ska tycka.

Niklas Frykman sa...

Håller inte riktigt med dig. Tycker att rättvisemärkning är en rätt bra marknadsanpassad lösning som håller ropen på sociala och eller miljömässiga handelshinder borta. Nu kan jag om jag vill köpa varan eller låta min vara bli rättvisemärkt. Eller låta bli.

Det borde inte vara något problem att s.a.s. ladda sin vara med etiska eller ekologiska värden som ger köparen ett mervärde i form av mindre dåligt samvete. Och tror man inte på konceptet - ja då avstår man från att köpa.

Men det var väl inte det ni röstade om heller kan jag tänka mig.

Mathias Sundin sa...

Javisst är det bra att ha olika lösningar på en marknad som folk kan välja. Men då ska det vara så också. Nu ska kommunen gå in och välja en lösning utifrån politisk uppfattning. Det bästa och billigaste är det kriterie som en kommun ska använda för upphandling tycker jag.

Konceptet Rättvisemärkt är en helt okej idé, men jag väljer att köpa annat för att jag tror det missgynnar de som har det allra sämst.