2007-06-09

Vilket klimat

Har gått en promenad och satte mig en stund i den gassande solen. Fasen vad skönt! Appropå klimat så påpekar folkpartiets Carl B Hamilton något jag också reagerat på de senaste dagarna:

Det finns en påtaglig njugghet i svenska medias bedömning av utfallet av G8-mötet i Heiligendamm när det gäller klimatfrågan. Låt oss analysera utfallet.

Utgångspunkten är att USA-administrationen för bara några veckor sedan hade en annan hållning både i sakfrågan och i formfrågan: Nej till problembeskrivningen om ett existerande klimathot, nej till förslag om kvantitativa utsläppsmål för koldioxid (CO2), samt nej till globala förhandlingar om dessa frågor.

Först, och redan på hemmaplan, accepterade Bush problembeskrivningen: Ja, klimatet är ett globalt problem, och - presidentens nödvändiga konsekvensbeslut - ja, USA vill vara med och göra något åt saken.

G8-mötet juni 2007 innebar ett politiskt genombrott och en stor framgång för en bättre global klimatpolitik.

I svensk media tycker jag mest att G8-mötet framställts som något halvdant, men då fattar man inte mycket av det jättelika i USA:s gir. Men jag förstår att det inte är lätt för USA-hatande journalister att plötsligt skriva något positivt om Bush och USA.

Inga kommentarer: