2007-06-01

Jag polisanmäler Kennerfalk

Efter ett drygt dygns funderande och ett samtal med åklagaren har jag kommit fram till att polisanmäla Peter Kennerfalk för hans attack mot Maciej Zaremba.

Det jag först reagerade på i Kennerfalks text var hans främlingsfientlighet. Att han skriver polacken istället för Zarembas namn. Att det är hans ursprung som är det viktiga, inte vad han är för person eller hans åsikter. När jag pratade med åklagaren berättade han att detta inte är hets mot folkgrupp, eftersom det riktar sig mot en enskild person. Däremot, sa han, faller det under 4:7 i Brottsbalken, ofredande. Eller möjligen under tredje kapitlet, ärekränkning och förolämpning.

Det främlingsfientliga i texten är vidrigt, men det blir faktiskt lika illa om man byter ut polacken mot Zarembas namn. Att likna någon med en annan åsikt för en dreglande hund, eller andra tillmälen är alltför vanligt i vänsterretoriken. Det är betydligt mer acceptabelt att till vänster utmåla de till höger som vidriga människor, som vill sparka på de som redan ligger, som riktar udden mot de svaga, som vill alla fattiga människor illa. Det finns folk till höger som uttrycker sig så om människor till vänster - men det är betydligt vanligare till vänster.

Jag vill med min polisanmälan mot Peter Kennerfalk tala om att nu är det nog. Vi behöver en mer sansad debatt. Den existerar i mycket högre utsträckning till höger på den politiska skalan än till vänster.

De som står till vänster och för en intellektuellt hederlig debatt ska inte ta åt sig av min kritik. Däremot har de ett ansvar att stävja de andra vänsterkrafternas retorik.

UPPDATERING:
Peter Wennblad och Erik Svansbo har läst lite mer vad Kennerfalk skriver. Dels antyder han en Bonnierkonspiration, eller något åt det hållet och så antyder han att Maud Olofsson knarkar. Det verkar vara hans stil att ge sig på sina motdebattörer på det sättet. En stil som jag känner igen från debatter med honom i kommunfullmäktige.

UPPDATERING II:
TT skriver nu om det hela och söker Marita Ulvskog för en kommentar. På DN.se kommenterar Marita Ulvskog:

Vi tar bestämd avstånd från sådana här uttalanden. Vi kan inte se att det finns några som helst ursäkter för att uttrycka sig på det här sättet, säger Ulvskog om att Kennerfalks bland annat kallat Zaremba för en "dreglande hund".

- När den här tjänstemannens närmaste chef fick kännedom om det här tog han genast kontakt med honom och texten togs då bort och tjänstemannen bad om ursäkt, säger Ulvskog till TT.

24 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Ja, nu har det verkligen tagit hus i helvete.

Anonym sa...

Splendid agerat!

Det enda jag saknade hos Kennerfalk var slutklämmen "Go home"...

Anonym sa...

Men snälla Mathias, är du inte kommunalråd?Har du aldrig stått upp i en riktig frisk debatt?Är du rädd för att er nyliberala politk ska avslöjas? varför refererar ingen till följande text:
"Vem företräder alla de utländska byggnadsarbetare som skadas och förolyckas när de jobbar i företag som inte har kollektivavtal och vem hjälper deras faderslösa barn och änkor?"
Det är det som det handlar om, att ni nyliberaler ska montera ner männsikors trygghet långsamt men säkert och göra det bakom en fasad av "compassionate conservatism", Debatten måste tas hårt och utan handskar, ni ska avslöjas!
och så är det en folkpartist som polisanmäler, patetiskt, ni som alltid försvarat det sociala skyddsnätet och nu utan att skämmas låter Maud och Fredrik sänka nivåerna i de sociala systemen och gå över till grundtrygghet istället, det måste avslöjas, och när ni ljuger då slåss jag "verbalt"

Mathias Sundin sa...

Ja, som sagt var:

Att använda sig av denna typ av retorik är vanligare till vänster än till höger. Nu får det vara nog. Kennerfalks text och polisanmälan mot honom får bli en början på en uppstädning av vänsterretoriken, säger Mathias Sundin.

Anonym sa...

Fredrik: Det du skriver framstår inte speciellt koherent. Om man nu anser att ens politiska motståndare ljuger och/eller behöver avslöjas, vore då inte det bästa att komma dragande med fakta som avslöjar lögnen som lögn? Anser du att det lika väl kan uppnås genom att slänga invektiv på motståndaren?

För övrigt antyder Mathias presentation att han inte är kommunalråd.

Anonym sa...

Varför anmäla? Det är väl bra att Kennerfalk på detta sättet tydligt vardeklarerar vänstern. Om politiken har unkna motiv är detta lättare för väljarna att ta ställning till om den marknadsförs med en unken retorik.

Anonym sa...

Det som Peter K skriver är helt förkastligt. Så långt är vi överens. Men att att antyda att hans inlägg skulle vara symboliskt för någon sorts samlad vänster, det håller jag faktiskt inte med om.
De allra flesta människor oavsett "sida" i politiken sköter sig på sina bloggar eller i sina debattinlägg. det är inlägg som det sällan eller aldrig refereas till.
Jag kan räkna upp både personer till vänster och till som tydligt går över gränsen i den politiska debatten. Eftersom jag är intresserad av politik brukar jag lyssna på Norrköpings KF via närradion ( en av få måntro?) Hörde Jerina ( glömt bort efternamnet tyvärr) anklaga alla på vänsterkanten för att vara kommunister. Det skulle mycket väl av en sosse som hatar allt vad kommunism heter uppfattas som en kränkning.
Peter Ks agerande och åsikter är inte enligt mig socialdemokrati eller vänster och kanske ska man polianmäla vad vet jag. Men han är inte ett utryck för hur alla på vänsterkanten agerar. dessuton är det synd att det är den här typen av inlägg/ debatt som får utrymme i media, vi har ju andra skandaler som också fått stort utrymme det senaste året. Istället för en bra politisk debatt där åsikter bryts mot varandra

Gork sa...

Är det inte lite fjantigt att polisanmäla karln? Uttrycker man sig idiotiskt, och dessutom i hans position, så får man sitt straff via medierna. Dessutom så borde väl polisen ha bättre saker för sig än att utreda om Kennerfalks dumheter är straffbara eller inte.

rolfner sa...

Håller helt med Pelpet. Vad är det för TRAMS att poilsanmäla hit och dit? Ta debatten med människan istället. Annars landar det väl bara i att nån ny tok känner sig "kränkt"- Nä - allvarligt:

Lägg ner sånt här trams! SLuta att belasta polis- och domstolsväsendet med rent sånt här - rent larv.

Helt oavsett höger eller vänster.

http://www.rolfner.se/

Mathias Sundin sa...

Det Kennerfalk har sagt är troligen brottsligt, då tycker jag det är konstigt att säga att det är fjantigt att polisanmäla.

Däremot är det mer på sin plats att fråga om det är min uppgift att polisanmäla. Jag tycker det, men det var inget enkelt eller självklart beslut. Den här typen av retorik är betydligt mer vanling till vänster än till höger och vänstern behöver börja städa upp. Som lokalpolitiker i Norrköping tillsammans med Kennerfalk faller det lika mycket på mig som någon annan att inte acceptera sånt här med bara ett litet "ursäkta" - som dessutom var frambeordrat.

Anonym sa...

Pajas! Här hade du kunnat Du kunde ha jämfört dom med gamle Stalin och CCCP. Och vad gör du? POLISANMÄLER en skrift som varken är stötande eller rasistisk. Tror du att en luttrad journalist blir LEDSEN för att man jämför honom i en liknelse med en knähund? Han KALLAS inte hund. Sedan påpekas att han är polack. Tror du inte att han vet om det? Eller han kanske inte kan svenska? Trots Stora Jornalistpriset är han ju faktiskt polack. Han kanske t o m har parabol?

Att en liberal däremot har så lågt till tak trodde jag inte. Jag trodde att du stod för yttrandefrihet!

Natuligtvis är du bara ute efter billiga politiska poäng, men att håna sossarna hade varit mer i den folkpartistiska andan.

Anonym sa...

Det är lite folkpartistisk sharia över tilltaget att polisanmäla yttranden man inte gillar. Sundin placerar sig med sin vilja att med våld slå ner på yttranden han ogillar i samma kategori som fjantarna som rörde upp himmel och jord kring Muhammedkarikatyrerna förra året.

Även om det skulle vara brottsligt att kalla någon "dreglande hund" så förstår jag inte varför det skulle följa att en liberalt sinnad person ska polisanmäla någon som säger det. Rimligen är det lagen det är fel på i så fall, och det sista som behövs är att ytterligare uppmuntra att staten inskränker yttrandefriheten (jodå, den gäller även inskränkta protektionister och rasister).

Och varför ska det vara polissak att beskriva någon som en lydig hund? Vilka andra djurmetaforer anser Sundin ska bli föremål för polisingripanden? Praktsvin? Latmask? Benget?

Nä, det här var ett gigantiskt självmål.

mvh

/Mattias $

Andreas Ericson sa...

Nej, det här var sorgligt.

Även om det skulle vara så absurt att svensk lagstiftning gör det möjligt att straffa någon för ett sådant här yttranden, ska väl ändå inte en liberal hålla i yxan.

Anonym sa...

Mattias:
Glöm inte att polisanmäla samtliga nummer av Proletären vartefter de kommer ut framöver.

Mathias Sundin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Denna diskussion är väldigt typisk för just hur vänster och höger uttrycker sig och agerar. Vänstern går loss med konstiga angrepp utan att underbygga. Högern tycker att man ska stå över lagen och inte polisanmäla brott. Högern glömmer helt bort att fokusera på vänsterretoriken. Den ursäktas och nästan försvaras, det värsta är tydligen att någon polisanmälde ett brott.

Därför förlorar högern ofta debatten om exempelvis rättvisa mot vänstern. Dom slungar precis allt de har i vår riktning och vi svarar inte. Vi ska inte bli som dom, det är hela min poäng. Men vi måste reagera mot vänsterretoriken.

Jag hör er kritik, men tyvärr gör ni inte mycket för att förbättra själva problemet. Ägna er lite mer åt det, och lite mindre åt internt navelskåderi.

Mathias Sundin sa...

Och för att föra diskussionen till yttrandefrihet: Ska det vara okej att skriva precis vad som helst om en annan person?

Anonym sa...

Käre namne,

Nu är jag ju inte höger, utan liberal, men detta åsido.

1. På vilket sätt anser du att det är att "stå över lagen" att inte använda sig av eller uppmuntra användandet av lagar man anser vara illegitima, exempelvis "hetslagar" och annat som står i strid med yttrandefriheten?

Vi lever i en demokrati och där får man ifrågasätta lagar och den som är anhängare av yttrandefrihet ska inte hålla på och skicka polisen på folk för att de inte gillar deras tonläge.

2. Som svar på din fråga tycker jag att det enda som ska vara förbjudet är rena hot och jag kan tänka mig någon form av förtalslagstiftning som bestraffar nedsabling/ryktesspridning som orsakar stora och reella kostnader för den drabbade. Därunder faller ingalunda att invektiv mot eller konspirationsteorier kring personer ska vara föremål för legal prövning. En idiot ska kunna kallas en idiot (och en idiot ska kunna visa att han/hon är det genom att kalla seriösa journalister för idiot.).

3. Om du svarar på min fråga. Vilka djurliknelser är enligt dig att betrakta som lagbrott? "Dreglande hund" uppenbarligen. Men om någon kallats svin (klandervärt beteende), kameleont (bedrägligt anpasslig) eller benget/hästansikte (nedsättande om utseende). Hade det också fått herr Sundin att rusa till polisstationen? Och vad gör över huvud taget en domstol till rätt instans att avgöra vad som är alltför elaka invektiv?

/Mattias $

Mathias Sundin sa...

Återigen fortsätter du att hjälpa vänstern att fortsätta med sin retorik som skadar vår demokrati. Vi har ett ansvar i en demokrati att som seriösa demokrater också försöka hyfsa vår debatt. Alldeles för många inom vänstern accepterar en mycket vårdslös retorik. Svaret är inte att polisanmäla allting, men någon markering måste göras ibland.

Jag tycker också vi ska utöka yttrandefriheten, så mer ska vara tillåtet att sägas och skrivas. Men nu har vi de lagar som vi faktiskt demokratiskt har bestämt. Dessa kan vi tycka är fel, men som sagt, när du bara fokuserar på det och inte på själva vänsterretoriken hjälper du dom att fortsätta underminera demokratin.

Det är inte min uppgift att bedöma vad som är straffbart eller inte. Jag rådgjorde med en åklagare. Vi får nu se om åklagaren vid en närmare granskning tycker att det är brottsligt eller inte.

För övrigt håller jag hyfsat med om ditt resonemang i punkt 2.

Anonym sa...

Duktigt av dig Sundin! Mina skattepengar betalar dina rubriker. Polackerna på DN kan nog ta hand om sig själva om de skulle känna sig ofredade av ett blogginlägg.
/Tipsaren

Staffan Danielsson sa...

Bra att du uppmärksammat Kennerfalks sanslösa utfall. Varav hjärtat är fullt, därom skriver K. Det säger en hel del om den miljö han lever i, och hur stämningarna faktiskt är.

Mathias Sundin sa...

Tack Staffan. Ja precis, han råkade skriva det han annars bara säger.

Anonym sa...

Å Mattias vägnar tänker jag polisanmäla "sångaren" i BlåHäst( egentligen RÖD häst), som i låten "matias sundin" kallat Matias Sundin för inte alls trevliga saker(finns på www.blahast.nu). Det är helt klart frågan om ärekränkning. Vilket jag utgår ifrån att Matias själv känner och tycker, men jag gör polisanmälan åt honom, han ska inte behöva hålla på med allt som rör honom själv, själv.

Anonym sa...

Lägg mina skattepengar på något annat tack !