2007-06-30

3 av 10 är väldigt mycket!

Sju av tio säger att de inte kommer att anlita hemhjälp. Tre av tio kan alltså tänka sig att göra det. Skulle dessa tre av tio verkligen göra det pratar vi alltså om en-två miljoner personer. Då skulle reformen bli tidernas succé och tiotusentals jobb skapas. Nu kommer naturligtvis inte så många gör det, men sättet att vinkla nyheten på känns rätt märkligt.

26 kommentarer:

Grottolle sa...

Jag trodde att arbetarlinjen var att folk skulle jobba. Men nu ger man BIDRAG åt folk som är så LATA att dom inte orkar hålla rent efter sig

Anonym sa...

Grottolle: Du bör nog komma ut ur grottan och lära dig skillnad på bidrag, subvention och skatteavdrag. Uppenbarligen har du inte förstått detta ännu.

Grottolle sa...

Jossan

Tror nog det är du som inte förstår. Du låter dej luras av att politikerna använder olika ord bara. Men jag som skattebetalare får då betala dom alla. Men jag kan betala åt sjuka och dom som har det dåligt. Men inte åt LATA överklassare.

Mathias Sundin sa...

Otroligt märkligt argument att folk är lata. Köper du mat i en affär? Är du för lat för att odla maten själv? Handlar du kläder i affär? Är du för lat för sy dom själv? Osv.

Det mest puckade i det här landet (ja, kanske inte, men ändå) är att vi ska städa själva. Det är tråkigt, orsakar massa konflikter och är oerhört ineffektivt.

Jag håller med om att det inte är oproblematiskt med skatteavdrag, bidrag med mera. Men vi lever i landet världens högsta skatter och när vi sänker dessa ska vi göra det ansvarsfullt och på de områden som det gör mest nytta, inte minst jobbmässigt. Som detta.

Grottolle sa...

Mathias Sundin

Jag har då aldrig fått bidrag till maten eller kläderna.
Så du tycker att det ger jobb när någon får städat sommar huset nere vid Medelhavet?
Tror nog det har varit bättre att ge bidraget åt gamla så dom har fått hjälp med att städa. Dom som inte har råd att köpa tjänster än till Lata människor som har pengar.

Mathias Sundin sa...

Jaså, har du aldrig fått barnbidrag, studiebidrag, bostadsbidrag, varit sjuk - och så vidare? Har du lämnat tillbaka dessa pengar.

Och poängen var inte att man får det subventionerat, det var att man var lat om man inte städar själv. Då måste man följaktligen vara lat även om man inte odlar sin egen mat, annars går ditt argument inte riktigt ihop.

Om vi gör det som är effektivast så är det absolut bäst för samhällsekonomin - vilket i sin tur gör att vi har råd "att ge till de äldre".

Grottolle sa...

Men nu är ju poängen att Alliansen har försämrat för sjuka gamla och arbetslösa för att pengarna ska räcka till dom som är så lata att dom inte orkar att städa. Du måste ju oxå inse att det är fel att få bidrag för att få städat i en villa vid medelhavet. Jag tycker oxå att man ska vara hård mot dom som inte vill ta ett jobb . Men då ska man inte ge bidrag åt dom som inte vill städa åt sig själv. Med ditt tänkande att man ska göra det man är bäst på skulle bidraget ju utgå åt allt som görs utom det jobb man håller på med.

Mathias Sundin sa...

Genom ett avdrag för hushållsnära tjänster så förenklar vi många människors vardag, det blir lättare att få livspusslet att gå ihop, men kan spendera längre tid med sina barn, osv. Dessutom blir det professionella människor som städar vilket är effektivare. Precis som att det är effektivare att en rofessionell bonde odlar potatisen du äter än att du gör det själv.

Nej, det betyder inte att vi ska ge skatteavdrag för allting. Man prioriterar.

Och nej, Alliansen har inte försämrat för gamla och arbetslösa. Man kan inte argumentera med lögner. Vi förändrar Sveriges jobbpolitik så att hundratusentals arbetslösa får jobb och om man bara ska ta ett exempel ökar statsbidragen till kommunerna för äldreomsorgen.

Nu vill jag att du talar om vad som är försämringarna för de gamla.

Grottolle sa...

Ja Alliansen prioriterar städningen åt dom som har villa utomlands.Före dom gamla i Sverige.
Dom gamla har inte fått någon skattesänkning men dom har fått höjd bilförsäkring och matpriserna har ju gått upp och nu varnar dom att till hösten ökar dom mera. Hyrorna har stigit även för dom gamla. Fackavgiften är inte längre avdragsgill längre. Bensinskatten har ökat det drabbar oxå dom gamla. Jag bor i Skellefteå kommun och där har vi rätt stora avstånd..

Mathias Sundin sa...

Ditt alternativ leder ju till en sämre samhällsekonomi och följaktligen mindre pengar för alla - inklusive de gamla. Tycker inte du att vi ska försöka få människor i arbete - och tror du inte att de också gynnar pensionärer? Borde vi ha prioriterat att sänka skatten för äldre ISTÄLLET för de som arbetar?

Sen blandar du inte massa saker som inte har ett dugg med regeringen att göra.

Grottolle sa...

Men skattelättnader för dom som har det bäst ställt i sverige skapar ju inga jobb. Det som skapar jobb är ju konjunkturen.
Men vist är det regeringen som har höjt bensinskatten och bilförsäkringen. Sen så ökar ju inflationen när man för en politik så man pytsar ut pengar till dom välbeställda. Hur många jobb skapar det i Sverige att dom får bidrag att städa nere vid medelhavet??? Jag tycker oxå alla ska jobba det är inget fel i det. Men du blandar ju ihop att jobba med städningen utomlans. Nej godkänn att det är lätt att försämra för gamla sjuka och arbetslösa för att kunna gynna dom rika i samhället. Och nu har ju Alliansen tänkt införa fler karensdagar för sjuka oxå.

Mathias Sundin sa...

Nu hittar du på argument igen. Jobbavdraget går främst till låg- och medelinkomsttagare, exempelvis.

Som sagt, du pekar på en liten detalj i förslaget som du tycker är fel och dömmer ut hela pga det.

Och så påstår du att det inte skapar jobb. Om, låt oss säga, 10 000 personer anlitar städhjälp, gräsklippning och dylikt - skapar inte det jobb? "Konjunkturen" skapar jobb. Vad tror du att en konjunktur är?

Alla gynnas i samhället när människor går från arbeslöshet till arbete. Eftersom Sverige länge regerats på det sätt du förespråkar har vi hög arbetslöshet och stort utanförskap. Då måste vi få människor i arbete, först då kan man även göra annat som man vill.

Därmed är denna rundgång avslutad för min del.

Grottolle sa...

Nej vi kommer nog ingen vart efter som du tydligen inte har några argument för att ge bidrag till dom som är så lata att dom måste ha städat i villan vid medelhavet. Och inte vet vad en konjetur är. Men det är synd att dom svaga grupperna i Samhället ska måste få försämringar för att 10% av befolkningen skulle få det bättre..

Anonym sa...

Mathias: Dina argument i grundposten är falska - eller åtminstone tillrättalagda - ty du utgår ifrån att samtliga svenska medborgare skulle vara vuxna individer som du leker med procentsatserna.

Samt att du på något vis förutsätter att de tillfrågade är autonoma individer som agerar skilt från de nära och kära; d.v.s så kan det röra sig om att personer som svarat är i parrelation med någon annan som svarat.

Alltså; när syftet passar politikern så kan det ljugas med siffror. Fy skäms Mathias.

Mathias Sundin sa...

Oj, jag beklagar att min nästan till decimalen exakta uträkning på "en-två-miljoner" personer inte faller dig på läppen.

Och varför ifrågasätter du inte själva undersökningen, eller artikeln? Vet du att de har tagit hänsyn alla de faktorer du tycker man ska ta hänsyn till? Är det verkligen 7 av 10, det kanske är många färre? Tänk vilken viktig del av debatten du har tagit upp. Tack för detta nya perspektiv!

Anonym sa...

Äh Mathias, inte bli så putt nu. Saken är den att ni politiker gör gärna politik av oppinionsundersökningar och det på de mest onyanserade sätt som kan tänkas.

Som att dra slutsatser på en undersökning där 7 av 10 som är mot blir till något positivt istället. Det kallas falsk matematik.

Men som sagt, var inte så putt - njut av semestern och se nu till att göra skäl för din lön (mina skattepengar) och obstruera riktigt mycket till hösten.

Glad sommar.

Anonym sa...

Btw: I dagens NT kan du läsa på sidan 4 att tre av fem tillfrågade kan tänka sig att köpa hushållsnära tjänster (en är dock liite tveksam).

Det betyder ju att en majoritet av Norrköpingsborna är för den däringa reformen.

Tänk vad det innebär på en nationell nivå - i alla fall med tanke på dina matematiska kalkyler.

;-)

Björn Fridén sa...

7 av 10 är emot, och de övriga tre "kan tänka sig". Må så vara. Men alla 10 måste ta av de gemensamma skattepengarna för att finansiera detta, detta något som bara 3 av 10 vill ha. Förresten kan man ju vända sig mot matematiken som används.

Förmodligen menas med 3 av 10 egentligen 3 av 10 löntagare eller i alla fall myndiga personer. Så uppemot två miljoner nya köpare av "hushållsnära tjänster" tror jag inte på.

Mathias Sundin sa...

Men snälla nån, jag drog till med en unegfärlig siffra. För alla som inte har ett stämgaffel i häcken så fattar man att det inte var en vetenskapligt framräknad siffra utan just en ungefärlig. 3 av 10 av svenska folket är dessutom över två miljoner, något annat står det i i underlaget för mitt inlägg. Men ni har kanske egen tillgång till undersökning och jag ställer då frågan efter som min ungefärliga siffra är så viktig att ifrågasätta - EXAKT hur många är 3 av 10 i detta fall?

Mathias Sundin sa...

Jaha, jag väntar på en exakt siffra? Min var ju grovt felaktig, och ni borde väl kunna prestera en bättre, eller?

Anonym sa...

Det finns inga exakta siffror, och det vet du.

Däremot finns det väl assistenter som kommunalpolitiker har tillgång till för sådana uppgifter?

Mathias Sundin sa...

Jaså, men ändå är mina siffror falska, det kan ni slå fast i alla fall. Nej, några sådana assistenter finns inte.

Anonym sa...

Jasså, jag trodde ni åt brie och vindruvor hela dagarna. Fasen, då låter jag bli politiken.

Men, din uppskattning är felaktig då den utgår från en föreställning om att de nio miljoner plus som lever i Sverige är myndiga personer. Att t.ex. jag inte redovisar någon annan siffra innebär inte att dina siffror blir korrekta.

Så jag förstår faktiskt inte varför bevisbördan helt plötsligt hamnade på min lott; det är ju du som påstår något som är falskt.

Mathias Sundin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

"Fy skäms Mathias", skriver du kf, och "du utgår ifrån att samtliga svenska medborgare skulle vara vuxna individer", skriver du vidare.

Eftersom jag har semester och inget bättre för mig än att bråka med dig så kollade jag hos SCB hur många vuxna individer det finns. Jag tog från 25 år, så det skulle bli ännu mer relevant för just hushållsnära tjänster. Då blir det 6,4 miljoner människor lite drygt. Vi tar det gånger 28% som jag tror det var i undersökningen som sa att de kunde tänka sig att köpa hushållsnära tjänster, eller något åt det hållet. Det blir ca 1,8 miljoner människor.

Vi kan väl räkna bort då de i parrelationer som kanske inte har samma åsikt och därmed låter bli, då minskar det en del. Hur mycket är svårt att veta men med mer än 800 000 är väl knappast troligt. Alltså låter 1-2 miljoner inte så himla fel, eller? Du får gärna överbevisa mig och min "falska matematik" om du har något annat räknesätt som gör det hela mer korrekt. Gonatt.

Anonym sa...

Du kan vänta dig svar från undertecknad i denna fråga på annan plats, eller åtminstone vid annan tidpunkt.

För rätt har du inte.