2007-07-01

Såja, ett bra vab-förslag

Karin Pilsäters förra förslag om att vab-dagar (vård av sjukt barn) skulle kvoteras stötte på patrull, bland annat från mig. Det nya förslaget angående vad-dagarna är mycket bättre. Ersättningen ska kunna överlåtas på exempelvis en barnvakt. Det går att göra redan idag, men bara om barnvakten tar ledigt från ett annat jobb. Fullständigt idiotiskt.

Dessutom verkar förslaget få stöd i övriga Alliansen. Utmärkt!

UPPDATERING
Widar Andersson är klok:

"På lunchekot hörde jag en från oppositionen - uppfattade inte vilket parti - som invände att det vore fel att överlåta omsorgen av barnet till en person som inte är närstående. Inte ett särskilt vasst argument. I vart fall inte om man tycker att dagis och sådant är en bra idé."

13 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Widar Andersson: Jo, det är nog ett hyfsat vasst argument om tänker lite. Barnen blir trygga på dagis om de lär känna personalen, de blir sålunda närstående. Tanken på att lämna mitt barn till någon som det inte är tryggt med är motbjudande. Att göra det när han inte mår bra, den tanken är ju bara...sjuk!

Robsten sa...

Samhällsekonomiskt helt riktigt förslag. Risken för fusk uppenbar. Att införa förslag som detta utan att först samköra register är inte ansvarsfullt, börja med att samköra de register det är frågan om så man minskar risken för fusk.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Då går det väl inte att ha dagmamma heller då? (Eller som sagt, dagis) Första gången ett barn lämnas där kanske det inte känns helt bekvämt heller.

Mathias Sundin sa...

Robsten: Bra synpunkt, instämmer.

Anonym sa...

Varför är det så motbjudande att lämna bort sitt barn. Det gör jag flera gånger i veckan när jag lämnar min son på förskolan.

Få föräldrar är så dumma att de lämnar bort ett jättesjukt barn till ett vab-företag. Dock skulle jag mycket väl låta t.ex. barnets farfar eller morbror ta hand om honom om det inte är någon jätteallvarlig sjukdom, men där barnet ändå är tyungen att vara hemma från förskolan.

Anonym sa...

Jämförelsen med förskola och dagmamma haltar väsentligt. Dels har ju alla barn en inskolningsperiod och sedan sköts omsorgen dagligen av ett fåtal personer under flera års tid. Att anlita ett företag som skickar lite olika okäda personer för att ta hand om ens sjuka barn då och då är något helt annat. Och helt fel för barnet.

Mathias Sundin sa...

Mattias: Var har jag påstått det?

Tommy: Och vad skulle man anlita ett företag som "skickar lite olika okända personer"? Varför inte anlita ett företag som skickar endast ett fåtal personer som barnen har hunnit bekanta sig med?

Den där argumentering återkommer ofta. Jag fattar mig inte alls på den. Det är helt frivilligt att anlita någon annan. Vill man inte, slipper man. Och sen är det liksom något argument att folk skulle vara så dumma att dom anlitade företag som dom inte ville ha. "Här är ett företag som skickar personer som jag tror mitt barn tar skada av. Dom tar vi!"

Otroligt märkligt.

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt hur du gör med dina barn, men vi har i alla fall haft haft tid för något som kallas inskolning, en period dagispersonal och barn att bekanta sig, samtidigt som föräldrarna finns i närheten. Jag vet inte vem som skulle kunna ta bättre hand om vår son än de. Hur ska inskolning gå till när barnet är sjukt? När ska man hinna bekanta sig med ytterligare en person som bara dyker upp när barnet inte mår bra?

Barn som är sjuka är ju inte riktigt sig själva, lite ledsna och kinkiga. Att i det läget lämna barnet till någon som det inte är helt bekant med är inte juste varken mot barnet eller den som ska ta hand om det. Jag tror inte det finns så många föräldrar som är villiga att lämna sitt barn på ens på sjukhus bland kunnig men för barnet obekant personal ens för en kort period.

Anonym sa...

Men snälla. Tror ni inte att föräldrarna själva är kompetenta nog att avgöra när barnet är så sjukt att det inte kan vårdas av ngn annan än dem själva eller så friska (fast fortfarande för sjuka för att gå på förskola) att t.ex. mormor eller farfar kan våra dem.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Nähä, då kommer väl ingen utnyttja det då. Och vad är det som säger att man inte kan träffa personen från företag innan barnet blir sjukt? Och en sak till, det låter som det största trauma ett barn kan genomlida är att ha en barnvakt när det är sjukt. Curlingföräldrar, eller vad kallas det.

Mattias: Nä, precis.

Anonym sa...

OK, jag tror de flesta,även folkpartister, är överens om att lämna sin sjuka treåring till Kurt eller Lisa från VAB-service (Elsa som kom förra gången barnet var sjukt är på annat uppdrag)är åt helvete. Så vad gör vi då? Jo, vi inför nya regler som gör det möjligt att göra just detta. Varför då? Jo, för att även föräldrar som inte förstår barns mest grundläggande behov inte ska behöva stanna hemma från jobbet.

Vi inför något som ingen vettig kommer att utnyttja? Varför?

Mathias Sundin sa...

Du kan bara sådär bilda dig en uppfattning om vad SAMTLIGA Sveriges föräldrar borde tycka? Det är imponerande. Därför måste staten tvinga dom att vara hemma från jobbet. Och som sagt, varför skulle företagen erbjuda så dåliga tjänster?

Jag tror inte alls du har barnens bästa för dina ögon, utan socialdemokraternas.

Grottolle sa...

Mathias Sundin

Är det något som är socialism så är det ju förslaget om att samhället ska ta hand om sjuka barn. Eller det är nog mest Kommunist. För dom har haft det systemet länge i Rysland. Men Alliansen svänger ju hit och dit nu för tiden så man vet ju aldrig var dom står. Dom har ju blivit för att koletivansluta folk nu oxå. Men det dröjer då ett år innan dom ska sitta och kolla vad vi skriver och säger.