2007-07-06

Snarare folkhemspopulism

LO och sossarna tänker öka kampen mot Sverigedemokraterna och arrangerar ett seminarium i Almedalen med temat "Hur bekämpar vi högerpopulismen?". Man kan ju stilla undra varför LO och (s) är så oroliga för (sd) om det nu är högerpopulism de sysslar med. Då borde väl moderaterna och de andra borgerliga vara mer oroliga? Kan det ha något med att göra att (sd) skulle kommit in i riksdagen om LO:s medlemmar fått bestämma, 4,1 procent av dem röstade på högerpopulisterna.

(Sd) skär djupt i de socialdemokratiska leden med sin folkhemspopulism. Det är ju inte direkt kapitalism och liberal tolerans de eftersträvar, utan en återgång till det folkhem som en gång byggdes utan massa hemska invandrare.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Tycker du och ditt parti att det är rimligt att Sverige ska ta emot 500 000 flyktingar fram till 2011? Siffran kommer från din Alliansbroder Tobias Billström i SR P1 Studio Ett 4 juni.

Mats Dagerlind sa...

Sossarnas problem är inte de pedagogiska som Ferbe och Johansson vill antyda i SvD: artikel. Det är verkligheten socialdemokratin har problem med, ett problem som de delar med samtliga övriga riksdagspartier.

Man vill avslöja sd:s "lögner" säger man men när man tittar närmre på mycket av det sd kritiserar så upptäcker man att där finns många sanningar också. Dessa är särskilt obehagliga för s av två skäl: 1) s har varit statsbärande nästan oavbrutet i modern tid och måste därför åläggas det tyngsta ansvaret för misslyckanden med integrationspolitiken och 2) det är främst arbetarklassen som drabbas av den misslyckade integrationspolitiken. Det är i miljonprogrammets bostadsområden, skolor, socialförvaltningar som misslyckandet kommer till uttryck.

I dessa förorter bor inga rikspolitiker oavsett partitillhörighet, ingen medelklass och definitivt ingen överklass. Det är lätt för den som inte behöver "leva i skiten" att ha en generös och tjusigt altruistisk inställning till invandring och blunda för problemen.

För den arbetare som verkligen är trött på det mångkuturella samhället hjälper inte att s försöker beskriva sd som högerpopulister eller pekar på enskildheter i arbetsrättslagstiftningen. För att vinna tillbaka dessa arbetare måste s göra en helomvändning och antingen stoppa invandringen eller ta fram en integrationspolitik värd namnet med tydlig assimilering som målsättning i motsats till dagens subkulturella ghetton, en politik som får de resurser den behöver, där man inte lastar över problemen på kommunernas förvaltningar och enskilda tjänstemän inom förvaltningar, skola osv.

S är dock knappast i stånd till en så svidande självrannsakan av sin egen praktiska politik och därför kommer man heller inte att lyckas hålla sd utanför riksdagen.

Anonym sa...

Håller med föregåemde skrivning i stort och vi måste nu ta ställning om vi vill ha så stor invandring som nu är för handen! Det är inget rasistiskt i att vilja ha en invandring som kanske nu är i största laget. Se på Finland där har man fattat vad det hela handlar om! Fortsätter vi på den inslagna vägen så har detta land inte kvar de nordbor vi vill bevara. Ca 30-40 år är detta land ett annat land om det fortsätter! Är det en sådan utveckling vi vill ha. Vi måste vara på vår vakt och hålla en invandring som är human, men inte leder till en en utplåning av oss själva. Jag tror det är detta vi får sätta i fockus för framtiden och sluta och gnabbas . Alla måste inse vad som kan ske i förlängningen-är det fel?

Mats Dagerlind sa...

Ja, se på Södertälje till exempel där nu 45% av invånarna är utlandsfödda. Är det vettig invandringspolitik? I många miljonprogramsförorter runt storstäderna är siffrorna ännu högre. I vissa skolor finns knappast en enda elev med svenska som modersmål.

Detta är inte integration, det är segregation, och det är så det nya klassamhället och utanförskapet skapas - det som s nu skyller den borgerliga regeringen för men som man själv i hög grad bidragit till.

Anonym sa...

SD:s popularitetssiffror är inget annat än en reaktion på den förda invandringspolitiken. Finns det ngn som på fullt allvar menar att SD plockar röster på annat?
Dessutom är det en sund reaktion i ett land där invandringspolitiken drivs under epitetet "flyktingpolitik". Sanningen är att en försvinnande andel av de asylsökande kan betraktas som flyktingar enligt konventioner, övriga får stanna av "flyktinglikande skäl" etc. Detta rättfärdiggörs med ett helt spektra av situationsanpassad argumentation, t ex att vi behöver fler som arbetar åt en åldrande befolkning. OM detta är det verkliga skälet, varför då inte importera dessa från ett europeiskt land med hygglig utbildningsnivå, istället för att plocka in analfabeter som förväntar sig livstidsförsörjning.
Sossarna har verkligen bäddat för dessa och har enbart sig själva att skylla.

Anonym sa...

Det är trist att Sd behövs men med en invandrarpolitik som går på tvärs med svenska folket så kommer Sd in i riksdagen nästa gång. Migrationsministern har lovat att vi skall ta emot 500000 människor fram till 2011. Vi ställs inför sociala och ekonomiska problem som vi ej kan hantera. Jag tror inte att facket kan påverka detta, de har försökt förr med mycket klent resultat.

Anonym sa...

Mats D: Enligt SCB är 22020 personer utlandsfödda i Södertälje året 2006, så några 45% handlar det inte om, eftersom det bor ca 82 000 personer i staden. Snarare runt 26%. Vart får du siffran 45% ifrån?

Anonym sa...

med den förda invandringspolitiken kan man nästan garantera att SD kommer in i Riksdagen - och detta är tyvärr den viktigaste frågan - sedan ganska länge: så att de är ett enfrågaparti gör inte ett dugg - sedan kan man egentligen sypatisera med ett annat parti, om man så vill, Tar de inte äntligen befolkningen på allvar, så får de väl invänta sitt kvitto skriftligen

Knute sa...

Sverige har till skillnad från de flesta europeiska länder inget invandringskritiskt parti. Därför dessa öppna gränser och muslimska massinvandring. Södertälje lär ha 50 procent invandrare inklusive andra generationen. Malmö likaså. Landskrona är på god väg. Och så vidare.

Ännu finns tid att göra något åt invandringen på ett rimligt civiliserat sätt. Om vi väntar för länge kan det komma värre partier än SD. Bäst att rösta in dem i riksdagen! (Tycker jag fast jag är liberal)

Mathias Sundin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Jag tycker ni att ni pekar på ett viktigt och riktigt problem, men utifrån det drar fel slutsats.

Problemet ni ser är att många invandrare inte har kommit in i det svenska samhället och blivit svenskar. De har inte jobb, många lever på bidrag och många mår väldigt dåligt. Utifrån ett sånt utanförskap är inte steget långt till missbruk och brottslighet, oavsett om vi pratar om infödda svenskar eller invandrade människor.

Men problemet ligger inte i att Sverige tar emot många invandrare. Problemet ligger i den förda politiken i Sverige som har dömt många av dessa människor (och många andra) till utanförskap. Sverige skulle kunna ta emot enormt mycket fler människor, faktiskt utan problem, om vi förde en annan politik. Grunden är naturligtvis en jobbskapande politik.

Att människor flyttar till Sverige, både flyktingar och andra, är något oerhört positivt som kommer göra Sverige som land starkare. Fri migration är kanske den mest välståndsökande reform världen skulle kunna införa.

Självfallet måste människor integreras (inte assimileras) och bli svenskar. Svenska språket är en oerhört viktig kompontent precis som tolerans från de människor som redan bor här. Tolerans för att vi är olika, inte tolerans för att några vill leva utanför lagen.

Robsten sa...

Tänkte inte bry mig, men det är söndag och en kommentar kan vara befogad, du skriver,
"Sverige skulle kunna ta emot enormt mycket fler människor, faktiskt utan problem, om vi förde en annan politik. Grunden är naturligtvis en jobbskapande politik."

Nej, det skulle vi inte, vi har genomgått en strukturomvandling som gör det svårt för invandrare att få jobb, är det dessutom analfabeter som inte ens kan skriva på sitt hemspråk får de aldrig ett jobb här. Det går inte att skapa jobb på det sättet som du anger här, det är en process att skapa nya riktiga jobb som inte kan "kommenderas" fram hur som helst. "Om vi förde en annan politik" Herregud, sitter du inte i riksdagen? Det är Alliansen som styr, har du glömt det? Ni för väl vilken politik ni vill. Får du en majoritet av de i Rosengård i arbete skall jag ta av mig hatten, du har tre år på dig.

"Att människor flyttar till Sverige, både flyktingar och andra, är något oerhört positivt som kommer göra Sverige som land starkare. Fri migration är kanske den mest välståndsökande reform världen skulle kunna införa."

Hitintills har vi blivit svagare som nation, sedan vi började med denna massinvandring. Jag är så gammal så jag vet det. Tillåt mig tvivla på din hypotes och jag röstar för en annan politik. Fri migration skulle pressa ner lönerna för företagen, riktigt, avvecklar man då det som normalt kallas "cälfärden" så behöver inte företag och människor betala skatt för den otroliga misär som skulle breda ut sig och därmed göra vinster, på kort sikt i alla fall. Men ärligt talat, hur många svenskar vill leva i ett sådant samhälle? Ytterst få, de rika skulle leva i reservat bakom murar och beväpnade vakter, utanför skulle misär och brottslighet breda ut sig,NEJ TACK!

I artikeln skriver du,
"Det är ju inte direkt kapitalism och liberal tolerans de eftersträvar,"

SD är ju inte emot kapitalism, inte en enda medlem har någonsin förespråkat att produktionsmedlen skall vara i statlig ägo, så vad menar du?
Vad gäller "liberal tolerans" så verkar den utmynna i extremfeminism och multikultur, och i demokratisk ordning så säger jag och alltfler svenskar nej till den (glädjande nog). Om nu alla (som du verkar vilja) vore för det du kallar" liberal tolerans" så skulle vi kunna avskaffa demokratin, det är ju precis sådana saker vi skall rösta om på valdagen, inte om A-kassan skall vara 80% eller 75%.

Mathias Sundin sa...

"Nej, det skulle vi inte, vi har genomgått en strukturomvandling som gör det svårt för invandrare att få jobb, är det dessutom analfabeter som inte ens kan skriva på sitt hemspråk får de aldrig ett jobb här."

Jodå, om vi förde en annan jobbpolitik och ja Alliansen styr Sverige och därför håller vi också på att lägga om den politiken så fler ska kunna få jobb. Det går inte i en handvändning, men vi ser redan en början på resultat.

"Det går inte att skapa jobb på det sättet som du anger här, det är en process att skapa nya riktiga jobb som inte kan "kommenderas" fram hur som helst."

Vilket sätt då? Jag anger bara en annan jobbpolitik. Nej, jag har inte påstått att jobb kommenderas fram.

"Fri migration skulle pressa ner lönerna för företagen, riktigt, avvecklar man då det som normalt kallas "cälfärden" så behöver inte företag och människor betala skatt för den otroliga misär som skulle breda ut sig och därmed göra vinster, på kort sikt i alla fall. Men ärligt talat, hur många svenskar vill leva i ett sådant samhälle? Ytterst få, de rika skulle leva i reservat bakom murar och beväpnade vakter, utanför skulle misär och brottslighet breda ut sig,NEJ TACK!"

Nej tack, säger jag också till det. Har du något som helst stöd för din teori att löner ska pressas ner och välfärden försvinna om vi har ökad invandring. All forskning på området pekar på det precis motsatta, men du får gärna visa på annan forskning om du hittat det.

"Vad gäller "liberal tolerans" så verkar den utmynna i extremfeminism och multikultur, och i demokratisk ordning så säger jag och alltfler svenskar nej till den (glädjande nog). Om nu alla (som du verkar vilja) vore för det du kallar" liberal tolerans" så skulle vi kunna avskaffa demokratin, det är ju precis sådana saker vi skall rösta om på valdagen, inte om A-kassan skall vara 80% eller 75%."

Nej, det är inte liberal tolerans. Då har man respekt för att vi är olika som människor men att vi alla måste leva efter vissa grundläggande värderingar.