2007-07-22

Mohammed som rondellhund

Konstnären Lars Vilks i SvD:

"Religion ska kunna estetiseras. Och det finns ingen religion som ska undantas. Hos en del finns inställningen att eftersom islam inte hunnit så långt i sin utveckling så ska den behandlas som ett barn. Andra ger islamisterna stöd för att de är fiendens fiende, d v s USA:s. Ingen tar diskussionen."

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är klart att konsten ska vara fri. Men är detta konst? Vad utrycker denna bild? Och hur kan man se att det är Muhammed?
För att se detta måste konstnären talat om det och då är det inte konst, det är ett sätt för konstnären att garanterat få reklam och uppmärksamhet för utställningen.
Om det skulle vara Muhammed som hund så innebär det att han säger att Muhammed ÄR en hund. Dvs en direkt skymf mot islam enligt de fundamentalistiska och det renderar garanterat en dödsdom att publicera detta. Är DU beredd på att du kommer att bli utsatt för deras vrede? Du har ju publicerat denna bld i bloggen. Tar du ställning eller vet du inte vad du gör? Vi kan ju tycka att det är larvigt att reagera och att detta visar på en svaghet, men vissa muslimer tar detta på blodigt allvar och kommer att ge sig på dig.

Anonym sa...

Bra och rätt att publicera bilden.

En annan incident: Björn Ranelid attackeras av muslimer därför att han respekterar sin egen far mer än den muslimske profeten Muhammed.

När får vi någon som slår näven i bordet?

Anonym sa...

Jag tycker att detta är ingen konst, Den så kallade konstnären vill bara kränka muslimer med bilderna. Hur skulle man veta att det är Muhammed om han själv inte sa det? Är det då konst? Vill ha visa att han är konstnär på detta sätt?? Bäst att ta bort alla sådana bilder från alla hemsidor för det kränker en stor folkgrupp i världen vilka är de enda som håller vid sin religion nu för tiden. /Johan, Sthlm

Anonym sa...

Konstingt att "johan" i föregående komentar hette "Sara" i en annan blogg där kommentaren var identisk.

Mathias Sundin sa...

Anonym 1: Jag vet mycket väl vad jag gör.
Det är väl ganska mycket konst som konstnären måste tala om vad det är innan man ser det.

Johan: Gäller det alla religioner och vem ska bestämma vilka konstverk som inte får visas. Ska vi utse en grupp som censurerar konstnären, bloggar, tidningar - ja allt.

Anonym sa...

"När får vi någon som slår näven i bordet?"

Svar: när Sverigedemokraterna får 51 procent av röstern i riksdagsvalet.

Dvs. troligen aldrig.

Gustafsson i Säffle

Mathias Sundin sa...

Då tänker (sd) stoppa islamismen i världen?

Lennart Nilsson sa...

Varför inte, i Norrköping har man ju satt ut en kungakrona som rondellhund. Ett ganska roligt sätt att protestera och provocera, i det här fallet mot monarkin och dess negativa inverkan på trafiksäkerheten.

Anonym sa...

Jag är ateist och känner att bilden är fel, den kränker muslimer riktigt grovt. Skulle jag se en sån bild av Jesus så hade jag haft samma åsikt. Tro på vad fan ni vill, men trampa inte på folks tro. Du Herr Sundin, hoppas att du förstår att du leker med folks vrede. Leker du med elden så blir du bränd, tack och adjö! Mhv/ Kurden

Anonym sa...

Lennart Nilsson: Kungakronan är inte ditt gud eller profet, detta har inget med din religion att göra (om du överhuvudtaget tror på något), Muhammed är en hyllad profet hos muslimerna, och alla muslimer är redo att offra sig för att försvara honom, inget att jämföra med "Kungakronans kränkning", vem tänker offra sig för den?

Kurden: jag håller med dig 100%, det är kränkning oavsett folkgrupp, detta är ingen konst.

Mathias Sundin: du som vet vad du gör, och talar om den "fina" konsten, vågar du (eller Vilks) kränka judarna med en ännu en till vacker konst??? du kommer bli åtalad för antisemitism och kanske t.o.m fängslad, det är ingen rättvisa mellan olika folkgrupper.

stackars människor som är kortsynta!!
snakca om att det är tryckfrihet, vad säger du om att någon tar bild på dig naken och publiera det på tidningar?? tryckfrihet, eller hur!!

/Alex Andersson, sthlm

Anonym sa...

Hur kan man få fred här i världen om en sånt oskyldit bild skapar sånt ofatbart depat?

Anonym sa...

Är detta konst, klar att det är konst. Bara för att det inte faller dig i smaken, eller att man inte ser vad/vem det är har väl inte med saken att gör. Sen att det är Muhammed som bliv mål för en skämtteckning är väl inte hela värden och absolut inte något som man ska använda våld eller dödshot för att få bort.

Anonym sa...

vi skall få göra vad vi vill i vårat land... nii skall inte bestämma! om detta inte passar er så ÅK HEM!

Anonym sa...

håller med! han får måla vad han vill! huhammed kan va en sten ju! ingen vet så då e det fel av er att skälla på han för han har målat av han som han tror att han är!

Anonym sa...

hej! jag heter negerslaven och älskar att knulla negers i röven muhammed är den bästa kk!:) jag lovar er puss puss

Anonym sa...

blir så oerhört trött på människor som inte tänker längre än näsan räcker.. Väx upp för i helvete!

Anonym sa...

De bränner ju vår flagga, är inte det en skymf mot oss? Och kränker inte det oss?

Vi har väll lika stor rätt att tro på vår flaga, den är det vi svenskar står för. Köttbullar och röda knutar på husen. Om de får kränka oss för våran tro, tron på yttrandefriheten. Vad ska vi göra då? Och om någon inte gillar det jag skriver, bite me... Vi är i Sverige här gäller fortfarande yttrandefriheten.