2007-07-14

Thage G-punkt på Brännpunkt

Skriver idag i Svenska Dagbladet om Grundlagsutredningen. Han tycker debatten är för dålig (agree) och skriver flera mer eller mindre begåvade saker som han tycker ska finnas med i utredningen. Den sista punkten är intressant och helt i linje med vad jag själv som nybliven folkpartiordförande i Norrköping förde ut.

"Riksdagsförsamlingen bör bantas till 249. Eller åtminstone till 299."

Antalet riksdagsledamöter ska minska för att ansvaret mot väljarna ska bli tydligare och varje ledamot viktigare. Då får vi större konkurrens och bättre folk som bestämmer, är min enkla teori.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det räcker inte med att reducera antalet riksdagsledamöter. Hela det 'politiska systemet' är i akut behov av en genomgående revision - from the basic! Som detta nu utvecklas/utvecklats har det framtiden bakom sig. Fp ville (?) redan vid valet 1998 pusha för inrättandet av en Författningsdomstol - av detta blev dock inget och det vore i sanning en bra början med inrättandet av en sådan.
'Land ska med lag styras' och inte av mer eller mindre sossemarinerade politruker, oavsett tillhörighet.
Mvh
//ThomasJ

Niklas Frykman sa...

Gärna 249 ledamöter, men det behövs framför allt en översyn av valkretsar. Behövs de överhuvudtaget? Om jag vill rösta på någon från Norrbotten så borde jag väl få göra det..?

Måste vi rösta på det här primitva sättet med olika valsedlar för varje parti? I Finland har man en valsedel med en ring där man fyller i numret på den kandidat man röstar på. Enkelt och rätt.

Lennart Nilsson sa...

Det skulle nog räcka med 149, så att varje ledamot skulle få ett rimligt inflytande. Nu känns det som var och varannan människa är riksdagsledamot, jag har två stycken i kvarteret där jag bor. 30 ledamöter från Stockholm och 6 från Östergötland känns mer rimligt. Ett ökat inslag av personval skulle väl vara välkommet, även om väljarna inte verkar vara så intresserade.

Mathias Sundin sa...

Jag tror tom jag föreslog 99 stycken. Det finns mycket som vi borde fixa i det svenska systemet, att minska antalet ledamöter i riksdagen är bara en liten del. Första steget borde väl vara att ta bort spärren vid personval. Det är väl de borgerliga överens om - iaf på pappret?