2008-05-14

Grattis Israel!

I dag fyller staten Israel 60 år. Jag hurrar och grattar med hela mitt hjärta!

Dagen efter att David Ben-Gurion utropade staten Israel så anföll flera arabstater och sedan dess har konflikten pågått. Israel är inte en ofelbar stat. Det är ingen demokrati. Men det är en demokrati. Allt som sägs i den svenska debatten har redan sagts mer välformulerat i den israeliska, för att fritt ur minnet citera Göran Persson.

Konflikten mellan Israel och Palestina är naturligtvis mycket komplicerad - men i grunden väldigt enkel. Om båda sidor var demokratier skulle inte blod spillas. Det skulle säkert vara bråk, skrik och hårda ord, men inte mord. Om palestinerna bestämde sig för att verkligen anamma demokrati och lägga ner vapnen skulle en fredlig lösning som båda parter kan acceptera inte vara långt borta.

Detta är oerhört viktigt att komma ihåg när vi diskuterar konflikten. Den finns kvar eftersom den ena sidan inte står för demokrati.

Jag är stolt över Israel och jag är stolt över att vara israelvän. Jag gläds i hela mitt hjärta över att staten Israel funnits i 60 år trots en sådan enorm press och hat från delar av omvärlden. De kommande 60 åren förtjänar Israel ett helt annat stöd från oss.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så är det så att konflikten finns kvar eftersom Israel ockuperar palestiniernas mark och regelmässigt trakasserar palestinierna...

Anonym sa...

Viktigast av allt är att de palestina-araber(många med lagfarter på sina hus och egendom) som förderevs, att dessa aldrig tillåts återvända. Det skulle som Ahlmark säger utgöra ett "demografiskt hot" mot staten Israel. Som då för att förbli en judisk stat skulle få avskaffa demokratin och återinföra de militärlagar som israel-arberna fick leva under in på 60-talet.

Anonym sa...

Demokratiska grundprinciper i en demokrati är oavvisliga och kan inte röstas bort i demokratiska val utan att demokrater med alla tillgängliga medel försvarar demokratin.

Så skulle självfallet ske här liksom i Israel om i framtiden en majoritet i val skulle avvisa demokratiska grundprinciper.

Vem lever i tron att demokrater är mähän som låter sig hunsas av en majoritet?

Anonym sa...

Fred bygger på att båda sidor lägger ner sina vapen(oavsett om det är sten eller kärnvapen).

Det försök till att bli demokrati som palestinierna gjorde när de gick till val 2006 (tämligen demokratiskt!) maldes till småbitar av västvärlden... vill vi i västvärlden stötta israeler och palestinier i deras strävan efter fred får vi nog försöka lite mer om vi tror att demokrati leder till fred!

Anonym sa...

Palestiniernas val av Hamas visar hur ett i grunden antidemokratiskt samhälle inte kan förvandlas till demokrati över en natt. Det krävs en process, där människorna skapar ett civilsamhälle och institutioner som kan bära och försvara demokratin.

Detta saknades hos palestinierna, varför de valde in ett rasistiskt terroristgäng. Det fanns överhuvudtaget inga demokratiska alternativ.

En person här ovan påstår att araber fördrivits. En mycket liten andel evakuerades i samband med det palestinsk-arabiska kriget mot Israel. Den förkrossande majoriteten araber övergav Israel och allierade sig med fienden på de territorier som den invaderande fienden ockuperat (Västbanken och gaza) samt i fiendeland i Jordanien, Egypten, Libanon och Syrien.

Alla judar i de områden som intogs av arabarméerna, inkl. i jerusalem, rensades etniskt på judar.

Men Israel överlevde.

Palestinierna firar detta misslyckande att utplåna det judiska folket i Mellanöstern och slutföra Förintelse, och kallar sorgehögtiden för "Nakba".

Araberna valde krig 1948, och förlorade. Det var deras val. De araber som stannade kvar i Israel bor där som demokratiska medborgare, och utgör 20% av befolkningen -- ett bevis på att dösnacket om "fördrivning" i stor skala är en förfalkning av historien, i syfte att tysta ned faktumet att judar fördrevs från Västbanken, Gaza, Negev och Jerusalem, samt att 850 000 judar fördrevs från arabländerna.

Anonym sa...

En detalj är ju också att de judiska kolonisatörerna endast lyckats köpa upp knappa 6% av marken i Palestina, när FN:s delningsplan 1947 erbjöd dem mer än 50%. Konstigt att araberna sa nej men sionisterna acceperade? Är det respekt för andras privategendom Sundin?

"En person här ovan påstår att araber fördrivits" Jadu, andreas, tvivla på du, men judar var inte i självklar majoritet ens i de dryga 50% av palestina som tilldelades dem av delningsplanen. Utan fördrivningen(eller som du kallar det"araber övergav Israel och allierade sig med fienden på de territorier som den invaderande fienden ockuperat"),utan detta -inget Israel