2008-05-27

Stora skillnader i KF

Det var många frågor igår som Folkpartiet och vänsterkoalitionen inte var ett dugg överens om. Flera frågor visade också stora skillnader hur vi ser på människor och vilken kontakt med verkligheten vi har.

Inte minst syntes det i debatten om omvandling av hyresrätter till bostadsrätter och om införandet av en hyresgaranti. Moderaterna hade lämnat in en motion som sa att Hyresbostäders styrelse ska ge möjlighet till de hyresgäster som vill köpa sin hyresrätter att göra så. Det betyder inte att alla hyresrätter ska bli bostadsrätter utan enbart om det finns en vilka från hyresgästerna själva.

Margareta Borggren (s) argumenterade mot förslaget med att det finns gott om bostadsrätter och nämnde alla nybyggen. Det stämmer. Problemet är att de som bor i nedslitna hyresbostäder inte har råd att köpa dessa nybyggen. Jag som tjänar bra med pengar har knappt råd med det. När jag sa att några hus i Hyresbostäder var nerslitna blev Margareta irriterad.

"De är fint och bra underhållna, det är jag stolt över!", dundrade hon.

Återigen kanske hon borde besöka verkligheten. Alla Hyresbostäders hus är verkligen inte nedslitna men det finns dom som är det. Jag har varit inne i hus där det luktar skit, rök, är nedklottrat och förstört.

Vänsterkoalitionen sa också nej till vår gememsamma Alliansmotion som föreslog införandet av en hyresgaranti. Det är ett stöd till de som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. I Linköping inför man nu detta och har fått 1,5 miljoner från staten. Samma sak kunde vi göra i Norrköping men s, v och mp röstade ner motionen.

En anledning till deras nej-röst var kostnaden. Det ska man ta allvarligt på, men jag har svårt att göra det när det är Symfoniorkesterns ordförande som står och pratar om att vi inte har råd. Hon lyckades själv få tre miljoner kronor till SON tidigare i år. Men pengar till människor som inte får bostad, det finns det tydligen inte.

Inga kommentarer: