2008-06-02

Flink

Mattias Flink är dömd till livstids fängelse vilket inte innebär att han kommer sitta i fängelset hela livet. Han sköt som bekant ihjäl sju människor en morgon i Falun för 14 år sedan. Idag prövas i Örebro tingsrätt om han ska få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Mitt tips är att han inte får det, det är för tidigt ännu.

Men det är lite svårbedömt. Genom HD:s dom förra året då ett grymt mord dömdes till 10 års fängelse har antalet livstidsdomar minskat kraftigt, mer än halverats faktiskt. Vi får se om det påverkar de tidsbedömda straffen också.

Jag tycker att det vore rimligt att införa en möjlighet att döma livstid på riktigt, så att säga. Alltså att i domen skriva in att det inte går att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff. En del brott är så grymma och en del brottslingar så farliga att de aldrig ska se dagsljus igen. Då borde den möjligheten finnas.

Nu är det snart morgonmöte i Alliansen, sedan ytterligare något möte innan lunch. Har en del telefonsamtal att ringa, annars är det en rätt lugn dag. Känns som folk börjar ställa in sig på semestern.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Jag är inte helt säker på att det vore en bra idé att utdöma "riktiga" livstidsdomar, även om vissa nog kan anses förtjäna det. Man får då en kategori fångar som inte har något att vinna på att sköta sig och inte har något att förlora på att begå nya brott.