2010-03-01

Är detta verkligen regeringens åsikt?

Gunilla Carlsson, biståndsministern, har idag pratat på en "folkrättskonferens" där Israel inte får medverka "men inte Hamas heller" som Diakonia försvarar sig med.

Hur som helst. Carlsson talade där och krävde att "the Gaza crossings must be opened unconditionally and immediately, for goods and persons, for aid and trade."

Har biståndsministern någon aning varför gränserna övervakas och delvis är stängda? Kan hon gissa? För att det är kul, för att Israel gillar att jävlas med folk i största allmänhet? Eller kan det vara för att Hamas tar in vapen och material för att bygga vapen, som de sedan tänker döda judar med?

Trots det ska alltså Israel helt och utan krav öppna gränserna. Humanitär hjälp släpps igenom men det fredsälskande Hamas, som inte heller fick vara med på konferensen" beskjuter sändningarna.

Är detta regeringens och därmed Folkpartiets linje? Det hoppas jag verkligen inte.

Erik Svansbo skriver idag tre mycket bra inlägg om Israel, Palestina och antisemitism. Om Carlsson, om antisemitism och om Bildt.

11 kommentarer:

Razmatazuz sa...

Det är glädjande att någon i den fantastiskt verklighetsfrånvända alliansen står upp för folkrätten och rättvisan. Bra gjort Carlsson! Trodde aldrig jag skulle få för mig att berömma en Moderat... Det borde vara självklart för alla som är positivt inställda till demokrati, som vill se en rättvisare värld, som är emot förtryck och förföljelse att ha den ståndpunkt som Carlsson uttrycker. Naturligtvis är biståndsminister Carlsson fullt medveten om varför Israel anser sig ha rätt att övervaka gränserna. Det är dock något de inte har någon som helst laglig rätt till. Är det OK om något land börjar övervaka Israels gränser och inte släpper igenom transporter med anledning av att Israel köper in vapen ifrån andra länder?
Har inte Palestinska myndigheten lika mycket rätt som andra myndigheter att importera vapen?
Du rekommenderar människor att läsa Erik Svansbos inlägg om antisemitism, men vad sjutton har det med Carlssons uttalande att göra? Kan inte du som kandiderar till Sveriges riksdag åtminstone sluta upp med att urvattna detta begrepp fullständigt! Antisemitism och Israelkritik har ingenting med vartannat att göra, inse fakta!!!!!!!!

Mathias Sundin sa...

Hamas kontrollerar Gaza, inte den palestinska myndigheten. Och nej, terroristorganisationer har inget rätt att importera vapen.

Det har ingenting med Carlssons inlägg att göra. I ett blogginlägg kan man skriva om flera saker samtidigt.

Men jo, Israelkritik och antisemitism kan ha väldigt mycket att göra med varandra. Antisemitism förkläds ofta i det. Den som tror något annat har en mycket naiv och förlåtande inställning till antisemitism.
Nej, nu behöver du inte skriva att jag tycker att all kritik av Israel är antisemitism. Det är självklart legitimt att kritisera Israel och kan göras utan att vara antisemitisk, men tyvärr sker det ofta på ett annat sätt.

Milla sa...

Har ibland läst på den minst sagt obalanserade och ofta väldigt extrema bloggen "Svansbo" som du nu länkar till. Där ifrågasätts flitigt huruvida västbanken ens är ockuperat samtidigt som bloggaren stoltserar med att stödköpa israeliska militärprylar. Vad är ditt förhållande till denne sk folkpartist? Är denna bloggs extremistiska tilltal representativ för dig som riksdagskandidat? I så fall borde fler inom såväl massmedia som folkpartiet uppmärksamma detta tycker jag.

Mathias Sundin sa...

Det får de gärna göra. Jag delar de flesta av Eriks åsikter om Israel-Palestina. Ja, dom är extrema i Sverige. Här är det extremt att prata om att kräva demokrati i Palestina.

Razmatazuz sa...

Min upplevelse av debatten är att det är synnerligen ovanligt med antisemitism i samband med kritik av Israels politik gentemot de palestinska områdena. Hamas ÄR den palestinska myndigheten då de är demokratiskt valda!
Det var USA och FN som påskyndade hållandet av fria val i Palestina men som inte accepterade valresultatet då det blev Hamas som vann.

Jag är knappast någon påhejare av Hamas ståndpunkter eller det sätt på vilket de bedriver politik, men man bör acceptera folkets vilja och därmed ta bort terrorstämplingen och istället förhandla med Hamas. Att kalla ett demokratiskt valt parti för terrorister bara för att de inte tycker och tänker som USA och Israel är synnerligen märkligt.
Hamas är legitima innehavare av regeringsmakten och som sådana har de lika stor rätt att importera vapen som Israel och framförallt rätt att själva kontrollera sina gränser.

Det är inte alls extremt men ganska märkligt att kräva demokrati i Palestina eftersom detta redan existerar och har gjort under ett antal år.

Mathias Sundin sa...

Det är där är ju så enfaldigt så jag vet inte var jag ska börja.

Demokrati består av så mycket mer än bara val. Val är en del, men långt ifrån allt. Hamas lever inte upp till något av det.
Dom är inte terrorstämplande för att de inte tycker som USA eller Israel, utan för att de just är terrorister. Dom har inskrivet i sitt program att staten Israel ska utplånas.

Om vi får demokrati i Palestina kommer också konflikten få en fredlig lösning. Demokratier krigar inte med varandra, de löser saker med fredliga medel.

Razmatazuz sa...

"Demokratier krigar inte med varandra"... USA, Israel, Storbritannien är med andra ord inte demokratier enligt dig då dessa vid ett flertal tillfällen valt att lösa konflikter med allt annat än fredliga medel.

Visst är demokrati betydligt mycket mer än val, kom dock ihåg att även PLO/Fatah också var terrorstämplade en gång i tiden och var också emot staten Israels existens. Nelson Mandela och ANC var också terrorstämplade. Listan med motståndsrörelser som räknats som terrorister kan göras lång. I nuläget råder ingen tvekan om att Hamas är en terroristorganisation men kanske beror det på omvärldens behandling och det faktum att man vägrar förhandla med dem.

Mathias Sundin sa...

Läs: krigar med varandra.

Jämför du Hamas med ANC och Mandela? Herregud. Case closed.

Razmatazuz sa...

Jag jämför, men jag likställer inte! Jag säger verkligen inte att Hamas är några goda människorättskämpar.
Något de däremot är, är en motståndsrörelse mot en ockupationsmakt om som sådan har de fullständig rätt att försvara sig. Jag förespråkar inte någon typ av vapenanvändning då jag själv är pacifist.

Vad jag förespråkar är lite nyans i debatten. Förståelse för båda sidors aktioner och framförallt mer förståelse för de som är fattiga, hungriga, törstiga och utan basal sjukvård. Israel har ett större utrymme och ett större ansvar att vara ödmjuka.
Vi måste alla få ett stopp på beskyllningarna om antisemitism.
Det är vanligtvis Vänstermänniskor och Gröna människor som ställer sig bakom palestinierna och försvarar deras sak. Har då Vänstern och De gröna partierna någon tradition av vare sig rasism, eller antisemitism. Nej, det har de verkligen inte, tvärtom. Det är bara löjligt att ens försöka med sådana beskyllningar och det vet du nog alltför väl om.
Det finns inte någonting i det jag säger som ens i den vildaste fantasi kan kallas Israelhat. Jag reste runt ett kortare tag i Sydamerika med en Israelisk ung man som nyligen avslutat sin 3-åriga (!) värnplikt. En mycket trevlig man med mycket klokt att komma med, och många vettiga åsikter, men det som han berättade om dels militärutbildningen, och dels den makabra hjärntvätt som israeliska unga värnpliktiga utsätts för vittnar inte om ett upplyst land med demokratiska värderingar och förståelse för sin omvärld tyvärr. Jag vill hemskt gärna att de två staterna Israel och Palestina ska existera sida vid sida och leva i fred, men det förutsätter en hel del uppoffringar främst ifrån Israel som trots allt är de som ockuperar och annekterar områden som inte tillhör staten. Självklart måste Hamas, Hizbollah, de olika martyrbrigaderna etc. upphöra med sina mindre intelligenta attacker, men det kommer inte kunna ske så länge Israel inte respekterar världssamfundets regler, förordningar, resolutioner och konvolut.

Milla sa...

Nelson Mandela:
"We consider ourselves to be comrades in arms to the Palestinian Arabs in their struggle for the liberation of Palestine. There is not a single citizen in South Africa who is not ready to stand by his Palestinian brothers in their legitimate fight against the Zionist racists"

Razmatazuz sa...

Hear, hear Milla! Där fick minsann Herr Sundin svar på tal :) Vad har han att säga nu tro?!