2007-07-20

Hårdare tag behövs mot kvinnomisshandlare

Antingen är jag mot Birgitta Ohlssons förslag till ett hundra procent, eller så är jag för dom lika mycket. Det är väl ett kännetecken på en duktig på opinionsbildare, Birgitta väcker känslor. Hur som helst, hennes förslag om omvänd kommunarrest för kvinnomisshandlare, är klockrent. Och tydligen har fp:s partistyrelse antagit det också.

Det hela går ut på att:

"Vid så kallad grov kvinnofridskränkning, där besöksförbudet ständigt kränkts borde omvänd kommunarrest kunna införas för misshandlande män. Mannen ska inte tillåtas att bosätta sig i samma område som kvinnan. Kvinnans trygghet och frihet från rädsla ska gå före förövarens frihet."

Förföljelsen av kvinnor är i detta land, och säkert i de flesta andra också, en av de största bristerna i personlig frihet. Det är kvinnorna och barnen som tvingas flytta och gömma sig, leva ett liv i hemlighet, medan förövarna vandrar fritt kring. När en människa uppenbarligen inte kan stoppa trakassera en annan så har den försatt sin chans att få samma rättigheter som alla andra. Med andra ord är det helt okej att begränsa rörligheten för sådana människor.

I detta perspektiv kan man ju då undra varför Birgitta Ohlsson ofta tar det, ur hennes synvinkel, otroligt hemska förslaget att utländska medborgare som regel* ska utvisas ur landet efter de har dömts till grova brott. Varför är det okej med en kommungräns men inte en nationsgräns?

Men som sagt, klockrent förslag som jag hoppas blir lag.

*Undantag görs ifall den som blir utvisad lider stor risk att dödas, torteras etc. Alltså de hänsyner som tas idag.

8 kommentarer:

Robsten sa...

Ja ett bra förslag, men jag förstår inte dessa undantag. Våra politiker och myndigheter har ansvar för vad som händer i Sverige, är man så dum så man misshandlar kvinnor fast man vet att man blir utvisad får man faktiskt ta sitt eget ansvar. var inte det en FP-fråga förr, det egna ansvaret?

Mathias Sundin sa...

Jo, men jag tycker inte vi ska ha dödsstraff. Inte i Sverige eller någon annanstans heller. Inte tycker jag att vi ska ha tortyr heller - och då skicka människor till sånt är inte acceptabelt. Då får de sitta och ruttna i svenska fängelser istället.

Anonym sa...

Mathias Sundin skriver:

"I detta perspektiv kan man ju då undra varför Birgitta Ohlsson ofta tar det, ur hennes synvinkel, otroligt hemska förslaget att utländska medborgare som regel* ska utvisas ur landet efter de har dömts till grova brott. Varför är det okej med en kommungräns men inte en nationsgräns?"

Birgitta Ohlsson:

Detta är två helt olika frågor.

1) Jag stödjer gällande lagstiftning dvs att utländska medborgare som begår vissa brott utvisas ex. stöldturnér mm.

2) Jag motsatte mig dock ett programförslag från M. Rojas bl.a. från år 2005 som gick ut på att utländska medborgare utvisas utan hänsyn till brottets karaktär a la principen "three strikes and then you´re out". Detta är Texas för mig och inte en liberal rättsstat. Det tyckte uppenbarligen majoriteten av oss ombud på landsmötet som röstade ner detta förslaget.

Mvh
Birgitta Ohlsson (fp)

Mathias Sundin sa...

Okiedokie, men att ha som grundprincip att man blir utvisad vid grova brott har du inget emot?

Anonym sa...

Inte ens i närheten av klockrent, bara en grundtanke som jag vill som ett brottsoffer av en mans våld.
Besöksförbud och "kommunarrest" ska bakas in i en fällande dom.Från scratch.I dom grövre fallen ska förövaren ha fotboja med gps vid permissioner och vid förflyttning till öppen anstalt.Förslaget säger att vid upprepade överträdelser....en enda gång kan vara för sent.Nä, det här förslaget måste tänkas över både en och två gånger, men grundtanken är strålande.Jag har bloggat om "omvänd kommunarrest" i över ett år.Läs gärna min blogg.

Mathias Sundin sa...

Menar du att det ska gälla direkt när en person fälls för ex misshandel av en partner? Ja, kanske det borde. Ska kolla din blogg.

Anonym sa...

Ja, i alla fall i dom grövre brotten, ska det "bakas" in direkt i domen.Som det ser ut idag så måste man snällt ansöka om både spärrmarkering(lägre grad av skydd) eller kvarskrivning(högre skydd i kombo m spärrmarkering).Besöksförbud är ingen självklarhet, min åklagare beviljar nog inte en tredje gång, låter så.Efter Mördrjäveln inte tagit kontakt med mig.Tro fan det, han blir ju delgiven varje gång, så antagligen passar han väl på när jag inte beviljas förlängning...

Karin sa...

Stöd Kvinnojouren i Höganäs. Socialnämndens ordförande har tagit ett beslut att vi inte behövs: http://www.petitiononline.se/petitions/kvinnojouren_hoganas