2006-02-20

Friheten är större än Allah

Igår eftermiddag skickade jag in en debattartikel till Extra Östergötland och den finns publicerad redan idag. Eftersom Extra inte finns på nätet så publicerar jag den här också:

"Vilket är värst? Att hugga huvudet av en oskyldig människa eller rita en kränkande teckning av profeten Mohammed? Att uppmana till massmord eller rita en kränkande teckning av profeten Mohammed? Att bränna ner ambassader eller rita en kränkande teckning av profeten Mohammed? Jag tror jag vet vad de flesta väljer, men varför är det då bara mot de kränkande teckningarna det protesteras och demonstreras mot?

Demokratin vilar på de mänskliga rättigheterna och där är yttrande- och tryckfriheten central. Sverige blev ett föregångsland i världen när den svenska liberalismens fader Anders Chydenius drev igenom tryckfrihetsförordningen i riksdagen år 1766. Därmed avskaffades den politiska censuren och offentlighetsprincipen blev verklighet. Nu har Sverige utmärkt sig på ett annat sätt genom att utöva påtryckning på en internetleverantör så att denna stängde en webbsida med en bild av profeten Mohammed. Hoten mot yttrandefriheten duggar tätt dessa dagar i den politiska korrekthetens namn. Miljö- och vänsterpartister menar att yttrandefrihet inte ger rätt att kränka. Genom att säga det, kränker de mig. Att alla ska få säga och tycka vad de vill ger just rätten att kränka, att säga idiotiska saker, att rita teckningar som folk blir förbannade över. Om någon ska avgöra vad som är rätt och fel att säga så har vi plötsligt ingen demokrati kvar. Jag tycker inte det är bra att muslimer känner sig kränkta över Mohammedteckningarna, men sådan är yttrandefriheten och den ger samma rätt till dem som har blivit kränkta som till dem som kränker. Känner man sig kränkt och förbannad har man rätt att säga det, att skriva det, att protestera, att demonstrera – men inte bränna ner ambassader och hota den som kränker till livet.

Vad vi har sett nu är att de flesta medierna har valt att inte publicera teckningarna. Jag tror det grundar sig i en rädsla för vad som kan hända då. Kommer tidningen att bli bombhotad, blir jag som chefredaktör mordhotad? Då är det lugnare att låta bli och låtsas att man gör det för att man inte vill kränka muslimer. Vi ska samtidigt komma ihåg att protesterna i den muslimska världen inte är så stora och kontrollerade av den diktaturregim som styr landet. Desto värre att så många medier i den fria världen snabbt har krökt rygg. Möjligheten att kritisera islamister har minskat och därmed möjligheten att stoppa denna totalitära ideologi med fredliga medel. Islamism och islam har mycket lite med varandra att göra. Islam är en fredlig religion medan islamism handlar om att införa odemokratiska, diktaturiska sharialagar i hela världen.

Jag minns tydligt när jag blev liberal, det var när jag läste detta citat: ”Jag delar inte din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.” Det sammanfattar vad yttrandefrihet och tryckfrihet handlar om. Tyvärr smutsar nu Sveriges regering ner vår stolta historia och partiledarna är alldeles för tama i sitt stöd till Danmark. Jag vill inte att muslimer ska bli kränkta, men hur stor Allah än är, så är friheten större.

Mathias Sundin
Oppositionsråd (fp)"

4 kommentarer:

e2npau sa...

Väl talat!

Anonym sa...

Man blir lite irriterad på hur medierna väljer att rapportera om detta också. Jag minns väl när den israeliske ambassadören i Sverige saboterade en konstutsällning som helt klart kunde tolkas som väldigt provokativ. (En kvinnlig självmordsbombare i en båt på ett rött vatten)

De röster som hördes då handlade framförallt om konstnärlig frihet och om hur fel det vara av ambassadören att ge sig på detta verk. Konstnären upplevde att han försökte tystas av ambassadören.

Varför hörs det inte fler röster om detta när det gäller de nu aktuella bilderna? Vad har hänt med alla de röster som ansåg sig kämpa för frihet att uttrycka sig i olika former?

Jag tycker, precis som Matthias att det är jätteviktigt att vi står upp för friheten och inte viker en tum på detta.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Sverige viker sig under förtryckarna på samma sätt som under andra världskriget. Att vara svensk är att vara feg.

Mathias Sundin sa...

Tackar. Ja, det känns oerhört viktigt, inte bara som liberal, att stå upp i den här frågan.