2006-02-06

Vi kan inte vänta till 2053

Erik Svansbo skriver bra om situationen för de hemlösa i Norrköping i två inlägg, här och här. Först ansvarig socialdemokrat Iréne Lindén i NT:

"Bör man inte ha en nolltolerans mot hemlöshet?
-Det har vi. Vi har nolltolerans mot uteliggandet!"

Så Svansbos kommentar:

"På samma sätt svarade (s) när vi i fp krävde en “skriva och räkna”-garanti. Det behövs inte, menar s. För det finns redan. Problemet är bara att barnen inte lär sig skriva och räkna. Men det gör inget. För sossarna menar att de gör det. Eller att de borde det. Eller nåt. På samma sätt resonerar man kring hemlösa."

Precis. Allt är bra, men kan bli bättre säger socialdemokraterna. Vi har nolltolerans! Jaha, men folk sover ju i soprum!

Sossarna har haft 71 år av maktinnehav i Norrköping påsig att se till att inga människor behöver bo utomhus på vintern. Antalet har ökat kraftigt sedan 1995. Då fanns det åtta-nio uteliggare i Norrköping, 2005 minst det dubbla, kanske fyra eller fem gånger så många. 1995 fanns det lite drygt totalt 200 hemlösa i Norrköping, 2005 minst 330 stycken.

Sedan 2002 har det totala antalet minskat med 20 personer, i samma långsamma takt dröjer det 47 år innan alla hemlösa fått ett eget boende. Om 47 år, det är år 2053...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte fråga vad utställarna är villiga att offra ifall de inte uppfyller sina "garantier"? Ifall det är ingenting så vet vi vad garantierna är värda.

Eller slå vad med dem.

Mathias Sundin sa...

Moderaterna brukar fråga i fullmäktige hur länge till sossarna behöver för att uppfylla alla sina löften. "Det kan bli bättre" är det vanliga visan från s. Är det 10 år? 15? 20? När ska ni ge upp, undrar (m), och har en poäng.

Anonym sa...

"The rule is, jam tomorrow and jam yesterday -- but never jam today" som Lewis Carrol uttryckte det.

Tja, det visar väl också hur tomma dessa löften är. Ni kan ju alltid haka på och lova att införa en massa bra saker mandatperioden efter att (s) tagit bort hemlösheten, typ. Men det vore säkert oseriöst på ett helt annat sätt än att göra tomma utfästelser om goda ting.

Man kanske kan se det som att de styrande är orkeslösa, oengagerade och ineffektiva: nu har de enligt egen utsaga kämpat med problemet i årtionden och vad blev det? En tummetott?

Lycka till.

Mathias Sundin sa...

Ja, knappt en tummetott och de har kämpat under längre tid än så. Socialdemokraterna har styrt Norrköpings kommun alla år utom tre sedan år 1932...