2006-02-11

Imamer tar avstånd från våldet

Det viktigaste i den här situationen är att muslimska ledare mycket tydligt tar avstånd från våldet och står upp för yttrandefriheten. Religionen islam går alldeles utmärkt att kombinera med demokrati och mänskliga rättigheter, men islamism går inte. Det är islamisterna och diktaturer i arabvärlden som piskar upp stämningen, då är det skönt att höra att svenska imamer över hela landet just tar avstånd från våldet.

Ekot har ringt runt till 60 muslimska församlingar i landet och bara 12 av 60 uppmanar sina medlemmar att protestera, vilket så klart är helt okej om någon vill göra.

"Vi kommer inte att genomföra någon protest utan vår imam har i senaste fredagsbönen manat till lugn och inte till bojkott eller demonstrationer," säger Jahja Zaqiraij vid Svensk-albanska islamiska centret i Göteborg.

Mycket bra!

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är islamisterna och diktaturer i arabvärlden som piskar upp stämningen" - tja inte riktigt kanske är min reflektion...

Det finns ju ett antal tidningar i västvärlden som genom ren provokation (förtäckt kallar de det att strida för eller att testa yttrandefriheten) publicerar nidbilder på profeten Mohammed. Man kan ju skylla allt på Islamister om man vill men lika extrema/fundamentalistiska är ju de som spinner vidare och publicerar teckningarna på Mohammed.

För att förtydliga mitt resonemang vore det ju konstigt om vi skulle uppmana varandra att kalla homosexuella för cancersvulster (a la Åke Green) bara för att "värna om yttrandefriheten". Tänke om Fp Norrköping skulle gå ut med "Åke Greens sak är vår". Vi västerlänningar har ett lika stort ansvar som vilken "islamist" som helst att inte kränka andra.

Mathias Sundin sa...

Det är en stor skillnad eftersom Åke Green var misstänkt och åtalad för brott. Det var det som prövades i hans fall.

Att publicera teckningarna igen som en protest mot våldet tycker jag personligen var helt riktigt. Det är inga massor av människor som har protesterat, det är islamister och anhängare till diktaturerna som stormat ambassader.

Visst ska vi inte kränka varandra, det är inte det som försvaras, men det är bra mycket värre att bränna en ambassad, dödshota tecknarna och uppmana till massmord än att just rita en teckning. Till exempel är det bra mycket värre med självmordsbombare in i Israel än kariktyrteckningar av judar. Därmed inte sagt att teckningarna är bra.

Jag tycker inte man bör börja måla upp islam som en terrorreligion, då har islamisterna vunnit flera poänger. Men som protest mot våldet och viljan att stoppa yttrandefriheten tycker jag det var riktigt.

Anonym sa...

Ponera att någon skulle anmäla Dansk Folkeblad för hets mot folkgrupp så skulle frågan, precis som i fallet Åke Green, kunna handla om misstanke och åtal om brott. Lag och moral är inte alltid möjliga att åtskilja i en diskussion om värderingar vilket är välkänt inom den praktiska filosofin - något svart eller vitt är svårt att argumentera för här.

Antag att nu homosexuella skulle bränna några pingstkyrkor, då skulle ju vårt samhälle rent teoretiskt- och med ditt resonemang kunna motivera att vi började kalla homsexuella för cancersvulter allihop - "som en protest mot våldet".

Det är alltid viktigt att komma ihåg att det krävs två parter för att en konflikt ska uppstå. Yttrandefrihet är viktigt, men det kommer tyvärr bara "tvåa" efter respekt för din nästa (oavsett om hon bränt din embassad eller inte )

Mathias Sundin sa...

Skillnaden är att du just nu använder ordet cancersvulst väldigt mycket och det har alla medier och tidningar rapporterat. Hans predikan var ju inspelad och spelades upp i TV och radio. Men i detta fall så får inte teckningarna publiceras så man ens kan se vad allt bråk är om. Jag tror många som inte har internet eller brytt om sig om att söka efter dom verkligen har sett vad som publicerats.

Om vi hade gjort på samma sätt med Åke Green som med Mohammedteckningarna så hade SÄPO "informerat" alla som publicerade hans predrikan om det farliga i det, och ingen hade återgett vad han egentligen sagt. Bara nämnt att det var något som kan kränka homosexuella.