2006-02-10

Uttalande om Mohammedteckningarna

På folkpartiet Norrköpings styrelsemöte i tisdags antog vi ett uttalande om Mohammedteckningarna:

"UTTALANDE FRÅN FOLKPARTIET I NORRKÖPING

Danmarks sak är vår!

”Jag delar inte din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.”

Reaktionerna över Jyllands Postens karikatyrteckningar har gått kraftigt överstyr. Det är inte acceptabelt att bränna ambassader, hota med våld, uppmana till terrordåd, mord och halshuggningar. Däremot är det självklart acceptabelt att uttala sin avsky, sitt avståndstagande och sin vädjan om att liknande teckningar inte ska publiceras. Det är genom debatt och åsiktsutbyte konflikter ska hanteras.

Tryckfriheten och avskaffandet av den politiska censuren genomdrevs i riksdagen i mitten av 1700-talet av den svenska liberalismens fader Anders Chydenius, därför måste Sveriges liberala parti vara det tydligaste i försvaret av dessa grundläggande mänskliga rättigheter.

Det ligger också ett tungt ansvar på muslimska ledare i Norrköping och över hela världen att mycket tydligt ta avstånd från alla våldstendenser och viljan att begränsa yttrandefriheten.

Vi förstår om människor känner sig kränkta och beklagar detta, men det kommer alltid hända i ett land där alla får uttrycka sin åsikt oavsett hur dumt eller fel man anser att det är. I försvaret av dessa rättigheter viker vi inte en tum.

Styrelsen för folkpartiet liberalerna i Norrköping, 7 februari 2006

Närvarande: Mathias Sundin, ordf., Karl-Göran Biörsmark, Erik Svansbo, AnnaGreta Pettersson-Bernhard, Kurt Thelin, Jonathan Liberman, Berndt Glenneskog och Iris Bustamante Cortés."

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför börjar vi inte i stället med en publikation om karikerar judar..., eller en tecknad serie om att förintelsen är en lögn. Publicerar ni det?