2006-02-09

Li Teske får svar på tal

Jag har tidigare kommenterat Li Teskes insändare om skolpolitiken och händelserna på Ektorpsskolan, men igår hade jag, Karin Augustsson, Mats Turesson och Bertil Nilsson också inne ett svar i NT:

"Ordning och reda måste råda i skolan

Svensk skola har mest skadegörelse, flest svordomar och flest sena ankomster av alla länder i västvärlden. Vad gäller just raketskjutningen på Ektorpsskolan så vill vi poängtera att lärare och personal på skolan måste få ökade befogenheter att utföra sitt uppdrag, skriver debattörerna i ett svar till bland andra Li Teske, NT debatt den 3/2.

Efter raketskjutningen på Ektorpsskolan menar Li Teske (s) att vi inte ska skylla på den socialdemokratiska skolpolitiken. Jo, det ska man göra, för i sju år har man funderat på om mobiltelefonerna ska få fortsätta ringa i svenska klassrum, och nu har man gett upp helt och hållet. Vänsterkartellen har i sju år förhandlat om en ny skollag, bara för att misslyckas och nu lägga ner förhandlingarna. Absolut ingenting för att skapa ordning och reda i skolan görs och på det lokala planet skärs skolan ner med 170 tjänster motsvarande 200 personer, samtidigt som Li Teske menar att "vi satsar på skolan".

Folkpartiet presenterade häromveckan nio punkter för ordning i skolan:
1. Ge lärarna tydliga befogenheter och inför en sanktionsstege.
2. Obligatoriska föräldrasamtal och skriftliga varningar.
3. Rätt att beslagta farliga och störande föremål.
4. Skriv in frånvaro i betyget.
5. Rätt att flytta förövarna vid allvarliga fall av mobbning.
6. Polisanmäl alla allvarliga brott.
7. Bötfäll kommuner som struntar i mobbning.
8. Möjlighet att utestänga obehöriga från skolans område.
9. Inför ordningsomdöme i terminsbetygen men inte i slutbetyget.

Den sista punkten, ordningsomdömet är det som diskuterats mest. Vi tycker inte att lärarna ska sätta betyg på elevernas personlighet, utan utgå från den värdegrund som diskuteras mycket i läroplanen. Hur eleven tar hänsyn till andra, tar ansvar för sina egna studier och för skolmiljön. Svensk skola har mest skadegörelse, flest svordomar och flest sena ankomster av alla länder i västvärlden. Vad gäller just raketskjutningen på Ektorpsskolan så vill vi poängtera att lärare och personal på skolan måste få ökade befogenheter att utföra sitt uppdrag. De måste till exempel kunna stänga av och kunna skicka hem elever - det går inte i dag. Enligt en intervju i SVT:s Östnytt är Li Teske motståndare till att ge skolorna dessa verktyg.

Till sist så måste vi också uppmana Li Teske att läsa bättre vad vi skriver. Hon undrar om vi inte tycker att föräldrarna har något ansvar. Jo, det är ju precis det vi har fört fram hela tiden i tv, radio och det debattinlägg som nu Teske svarat på. Huvudansvaret vilar tungt på barnens föräldrar, alla vi måste uppfostra våra barn bättre. Punkt."

Inga kommentarer: