2010-02-08

Men hallå, Lars Ohly är kommunist

HBT-sossen och Martin Moberg trummar ut det som verkar vara det förberedda svaret på diskussionen kring kommunister i regeringen, som vi skrev om i Aftonbladet idag. HBT-sossen skriver:

"Jag är Socialdemokrat och skulle aldrig samregera med kommunister. Däremot samregerar jag med gärna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet."

Har talas om Lars Ohly? Han är partiledare för Vänsterpartiet. Han kallar sig inte längre kommunist, men han är kommunist. Några citat:

"Jag har ett lik i garderoben. Jag var nämligen medlem i folkpartiets ungdomsförbund en gång i tiden. Det tycker jag är mycket svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist."
Lars Ohly, Aftonbladet 13/12 2003.

Rätt lustigt, det medger jag. Men mindre lustigt att han är kommunist.

"Jag är både kommunist och demokrat."
Lars Ohly, Aftonbladet 13/12 2003.

Visserligen en omöjlig kombination, men klart och tydligt att han är kommunist - och Ohlys demokratibegrepp har väl lite övrigt att önska.

"Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen."
Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

Sorry sossar. Lars Ohly, och många andra medlemmar i Vänsterpartiet, är kommunister. Det vet ni. Ni tänker ändå regera ihop. Då kan det väl i alla fall vara rimligt att resonera kring vilka poster ni kan tänka er att Vänsterpartiet får efter en förhandling. Om det bara gällde Miljöpartiet vore en sådan begäran konstig, men nu handlar det om ett parti som under större delen av 1900-talet stått nära Sovjet, Östtyskland och Kina, för att bara nämna några.

Läs också Seved Monke och Liberati-bloggen.

8 kommentarer:

Niklas sa...

Mathias, kryp upp ur sandlådan och kom in i matchen! Jag hade faktiskt högre tankar om dig än att tro att du ska ägna dig åt sånt här trams.

Jag ser för övrigt inte problemet med Lars Ohlys olika citat. Demokrati utan klasskamp är en demokrati där den starke/rike bestämmer över den svage och det är inte mycket till demokrati för mig. Tack vare 100 år av klasskamp har vi det inte så i Sverige, men det finns mycket som skulle kunna förbättras ur demokratisk synvinkel.

Alexandra Einerstam sa...

Kallar du dig fortfarande för kommunist? frågade en person Lars Ohly:

– Det var ett misstag att göra det och skälet är att kommunismen som begrepp är så belastat att många människor förknippar det med diktatur och förtryck. Att då ta på sig att försöka ändra begreppets innebörd i människors ögon är en fullständigt omöjlig uppgift - särskilt för en partiledare. Jag insåg detta 2005, kanske lite väl sent. Sedan dess använder jag inte begreppet eftersom det leder tankarna fel.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kallar-du-dig-fortfarande-kommunist-lars-ohly_2861037.svd

Att företrädare återigen hotar med Kommunistspöket... det är så lågt.

Seved Monke Ajneståhl sa...

Men bästa Niklas och Alexandra, Lars Ohly ÄR kommunist. Allt han säger och gör visar på detta. Att han slutat kalla sig kommunist är enbart av taktiska skäl. Detta kan en imbecill konstatera.

Att ni säger att det är sandlådeniva på denna debatt är trams. Våga istället debattera det som Lars Ohly står för. Har kommunismen varit framgångsrik i historien? Hur många fler ska dö i revolutionens namn?

Sluta försvara Lars Ohly, det är direkt pinsamt.

Mvh

Seved Monke

Mathias Sundin sa...

Ja precis. Alexandra du upprepar liksom bara mitt argument. Lars Ohly har slutat KALLA sig kommunist. Det är ju precis vad jag skriver. Men han har aldrig tagit avstånd från åsikterna. Det är min poäng.

Niklas sa...

Seved Monke & Mathias Sundin:

Även om Lars Ohly nu är kommunist så innebär det inte att han vill att Sverige ska vara som Nordkorea. Det är ett så dumt argument att man skäms lite å era vägnar. Ni borde läsa på lite både när det gäller ideologi och historia. Den som vill ägna sig åt er tarvliga argumentation behöver ju annars bara nämna Augusto Pinochet och hans kompis Milton Friedman eller varför inte någon av alla de diktatorer som USA har hjälpt till makten och stöttat?

Annars räcker det ju att nämna de som varje dag dör under kapitalismen för att resurserna är ojämlikt fördelade. Hur försvarar ni att vissa dör av svält eller sjukdomar som går att bota medan andra vältrar sig i överflöd?

Jag är demokrat och Lars Ohly är demokrat. För mig innebär det att man även ser problemet med den makt som företag och rika personer har i dagens samhälle. Jag vill att samhället ska bli mer demokratiskt.

Mathias Sundin sa...

En pressad vänstermänniska tar till det gamla vanliga: MEN USA DÅ!!!!! MEN PINOCHET DÅ!!!!!

Ingen har påstått att Lars Ohly vill ha det som i Nordkorea. Vi pekar på det FAKTUM att Vänsterpartiets partiprogram förespråkar samma ekonomiska modell som i Nordkorea.

Lars Ohly är kommunist och har inte tagit avstånd från kommunismen. Denna person och detta parti är Mona Sahlin redo att släppa in i regeringen. Det finns en anledning till att Erlander, Palme, Carlsson och Persson vägrade ta in kommunister i regeringen.

Niklas sa...

Pressad? Det är inte jag som använder versaler, vägrar ta sakdebatter och tramsar om Nordkorea.

Jag vill ha en saklig och nyanserad debatt ovanför sandlådan. Det trodde jag att du också ville Mathias, men jag hade uppenbarligen fel.

Mathias Sundin sa...

Vänsterpartiet tycker att det är förenligt med demokrati att näringslivet är helt statligt. Samma tanke som i Nordkorea.