2008-02-29

Borgarsvin.se

Om man går till den adressen så finns inget som tur är. Men den är registrerad av socialdemokraterna. Man kan ju undra varför. Det är Bloggen Bent som grävt fram adressens ägare.

Hittat ytterligare spännande saker på bokrean. Gick en sväng efter lunchen. För övrigt en väldigt trevlig lunch med ett gäng folkpartister. Jo, två böcker med Norrköpings Stadsfullmäktiges handlingar 1894 och 1895. "Till Herrar Stadsfullmäktige i Norrköping" inleds varje handling med. Det skulle dröja ytterligare några år innan kvinnor fick rösträtt.

Rösträtten drevs för övrigt igenom av statsminister Nils Edén, från dåvarande folkpartiet. Mot sig hade han bland annat Norrköpingssonen Carl Swartz.

Förbjud barnäktenskap

Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, båda (fp), skriver i SvD idag om barnäktenskap. Vi har i partiet precis avslutat ett samråd om klimatet, nu är det dags för integration. En av frågorna i samrådet handlar om barnäktenskap. Ska det vara straffbart för föräldrar att medverka till barnäktenskap? Mitt spontana svar är ja, självklart.

I DN ser jag att folkpartiet ligger över valresultatet och alliansen tar igen på oppositionen i senaste opinionsundersökningen.

Mitt svar till miljöpartiets Rickard Sallermo är publicerat i NT. Stäm träff med verkligheten, är min uppmaning till Rickard. Han skrev igår i Folkbladet också. Det var en lite rörig insändare. Ska läsa den idag igen och besvara.

2008-02-28

Mycket att läsa

På lunchen hann jag med min andra sväng på bokrean. Hittade flera intressanta historiska böcker. Bland annat en om "Norrköpingskungen", Karl XIV Johan. Han kallas så efter som han var generös med stöd till Norrköping. Han står som bekant staty i "kaktusparken".

Förutom alla böcker på rean så har jag ett par SOU:er att läsa, Statens offentliga utredningar. En handlar om villkoren för fristående skolor, en annan om mord. Den senare låter ju mer spännande, om man nu kan använda det ordet när det handlar om en statlig utredning.

Först nu ett kort möte sen förhoppningsvis ytterligare ett kort möte efter det. KF fortsätter ju ikväll eftersom vi pratade för länge i måndags och inte fick fortsätta då. Att fortsätta KF på torsdag är en del i presidiets uppfostran av oss ledamöter. Helt rätt.

2008-02-27

Vovve, Vika, Widar

Kul dag i går. På förmiddagen skjutsade jag runt Nina Larsson, fp:s infrastrukturansvariga, till flygplastsen, hamnen och Rådhuset där vi diskuterade Resecentrum och Ostlänken.

Kort lunch sen KS som jag fick gå lite tidigt från för att hinna med ett par saker innan jag åkte till Linköping och medverkade i Kanal lokal. Debatt om ordningsproblemen i skolorna. I inslaget innan var en narkotikahund med, en labrador. Vi har haft labbar i familjen hela mitt liv men de är döda nu så jag fick en chans att klappa av mig lite på vovven Peggy.

Sen expressfart till Valdemarsvik där jag pratade inför folkpartisterna på deras årsmöte. Visade bilder från USA. De verkar vara på gång, större samling än vanligt.

Nu på morgonen har vi presidiemöte i gymnasienämnden och möte med revisionen.

Läs Iris debattartikel i NT om betyg och skolan.

Stort grattis till Widar Anderssons som fick guldpennan. Verkligen välförtjänt. Stjernkvist, en annan som är duktig med pennan, fick till en träffande beskrivning som jag instämmer i. Widar lyckas kombinera både kvantitet med kvalitet.
Bäst jag slutar skriva nu så det inte blir för mycket av det första och för lite av det andra.

2008-02-26

Dikt babord

Det blev ett långt fullmäktige igår som faktiskt fortsätter på torsdag. Debatten kom huvudsakligen att handla om och om hur mycket vänsterkoalitionen girat åt vänster efter valet. Själva sakfrågan gällde ägardirektiv till kommunens bolag. Där fanns några exempel på denna vänstergir. Exempelvis är det numera okej med monopol i vissa bostadsområden. Vänsterkoalitionens misskötsel av ekonomin i Hyresbostäder kommer leda till sämre bostäder, högre hyror och på sikt att skattebetalarna får gå in med pengar för att rädda bolaget.

Jag ska snart åka ner och möta Nina Larsson på stationen. Hon är riksdagsledamot för folkpartiet och ansvarig för infrastrukturfrågor. Jag ska under tre timmar visa henne flygplatsen, hamnen och ha ett möte om resecentrum och Ostlänken.

Efter lunch är det KS, sen åker jag till Linköping för att medverka i Kanal lokal och dagen avslutas i Valdemarsvik där jag är årsmötestalare.

2008-02-25

Tandläkarbesök

Hela kommunfullmäktige ska på företagsbesök idag. Inte till samma ställe. Jag ska till en privattandläkare. Ska bli härligt att gå till tandläkaren utan den där lilla klumpen i magen. Tänk om de hittar ett hål, tänk om de ska rotfylla, ja ni vet. Men jag tänkte försöka ta mig samman och boka en tid för ett framtida besök.

Avgående generaldirren för Pliktverket skriver på DN Debatt att mönstringen ska gälla både män och kvinnor. Självklart!

PS. Manages (se nedan) heter Manesa. DS.

2008-02-24

Invandrare - ditt land behöver dom

Behöver ni söndagsläsning så läs den några dagar gamla ledaren i SvD om fri invandring. Författaren Phillippe Legrain var i Sverige och pratade om argumenten i hans bok "Immigrants - Your country needs them". Jag har tillsammans med Johan Norberg tidigare skrivit i NT om samma ämne. Den kan ni ju också läsa vetja.

Oerhört deprimerande match hemma mot Man Utd igår. Stortorsk igen. Vad ska man ta sig till?

Ska snart åka till Örebro och fira mammas kusin som fyller 50. Då ska jag meddela nya släktingen Tommy att det ligger kommunfullmäktige de dagar IFK och ÖSK spelar mot varandra. Vi hade planerat att se matcherna ihop.

2008-02-22

Manages upp i topp

Ägarna till Pappa Grappa har startat ytterligare en restaurang. Ett tapasställe en bit längre ner på G:a Rådstugugatan, åt Strömmen till, i det nybyggda huset. Manages tror jag det hette. Jag premiäråt där idag. Lysande! Tapas är riktigt schysst. Ofta när man äter ute är förrätten det godaste. Tapas är som flera förrätter.
Dessutom mysig inredning och trevlig personal. Manages går rätt upp i topp på min restauranglista.

Har kollat finalen i På spåret. Blev ju inte så spännande. Ska väl se demokraternas debatt från igår natt.

Dolphins på slutspelsplats efter seger ikväll. Trevligt.

Jag skrev under eftermiddagen ett svar till miljöpartisten Rickard Sallermo. Han anklagar mig i dagens NT för att ha för mycket kontakt med verkligheten. Ja, det är ju inget man beskylla miljöpartiets skolpolitik för.

Läs Wredén

Åke Wredén skriver rysligt bra i Folkbladet om Fidel Castro. Han jämför honon med Benito Mussolini och kölhalar vänsterns och medias omskrivningar och hyllningar av hans regim.

Ungdomarna som ryckte väskor och bland annat vid två tillfällen överföll en man i permobil och misshandlade honom med hans egna kryckor fick 50 respektive 150 timmars ungdomstjänst. Tingsrätten tycker det är "anmärkningsvärt" (starka uttryck för en jurist) att socialtjänsten inte planerar några insatser trots att han döms för rån, fem fall av grov stöld och två fall av stöld.

Det senare kan man ju verkligen hålla med om. Straffet i övrigt har jag svårt att bedöma om det är rätt. För dåligt insatt i straff för ungdomar. Det känns inte som mycket.

2008-02-21

Hektiskt sportlov

Lite avundsjuk på alla som har ledigt. Helt dött i oppositionsrådskorridoren. Men också skönt att få jobba ostörd. Jag har faktiskt väldigt mycket att göra den här veckan. Allt möjligt måste bli klart helt plötsligt. Men jag klagar inte, roligt när dagarna går undan. Och appropå ledighet var jag ju en sväng i USA i början av året när alla andra jobbade.

Den resan ska jag berätta om för folkpartisterna i kväll. Har nu bråkat med skrivaren en bra stund. Den vill bara skriva ut på en viss sorts OH-papper som jag typiskt nog inte har. Får be till de högre makterna att tekniken funkar ikväll. Har en PP-presentation.

Margaretha lyckades hålla sig från datorn förvånansvärt länge måste jag säga. Hon är ett datafreak.
Stjernkvist är tydligen hemma efter lite kravaller i Danmark.
Ottosson håller ställningarna i kommunalrådskorridoren. Vi har träffats ett par gånger den här veckan.
Rundgren åker skidor. Karin Jonsson gissar jag är hemma på Vikbolandet.

Ja, det går sin gilla gång. Snart ska jag äta lunch med KGB. Karl-Göran Biörsmark. Sen fortsätter jag jobba med det utbildningspolitiska programmet.

Dagen avslutas med middag på Asken. Mor min fyller år.

2008-02-20

Är 10 år det han förtjänar?

En man slog ihjäl en småbarnsmamma med en bräda. För det har han i hovrätten dömts till 10 års fängelse och utvisning när straffet är avtjänat. Jag förmodar att han kommer ut om 8-9 år, eller kanske ännu mindre?

Med tanke på tidigare resonemang om retributiv rättvisa - är detta verkligen det straff han förtjänar?

Han har dödat en annan person. Han har utfört det värsta brott som man kan utsätta någon annan för. Dessutom drabbas inte bara kvinnan han slog ihjäl utan hennes barn. Är då 10 år det han förtjänar?
Min moral säger nej. Han förtjänar betydligt längre straff. Minst det dubbla. Svårt att väga sånt här i år, men 10 år är inte en speciellt lång tid. Inte för ett mord.

Hildebrands partikamrat i SVT

I morse debatterade Eva Björklund (v) med MaeLiz Orrego Rodriguez (fp) i TV-soffan om Kuba. Här är några citat från vänsterpartisten:

"Det är en myt att folk inte får yttra sig."

"De fria valen har ägt rum."

Programledaren: "Castro fick 98% i senaste valet..."

Björklund: "Men han fick ju det!"

"Ingen seriös bedömare säger att det är fixade val." "Det förekommer inget valfusk."

"Ja, det är han ju."

Svar på frågan om Castro fortfarande är en hjälte för Svensk-kubanska föreningen, som hon är medlem i.

Samma förening som Lars Ohly varit medlem i under många år. Han gick ur för ett par år sedan efter ett mediedrev. Då för att Svensk-kubanska inte sa att det var diktatur i Sovjet. Han gick alltså inte ur på grund av deras åsikter om Kuba.

Nåja, detta är alltså vad en person i vänsterpartiets partistyrelse sitter och säger i TV. Dessa människor sitter med historiskt stort inflytande i Norrköpings kommun.

Min fråga till Kerstin Hildebrand kvarstår, vad säger du om Kuba, Castro och om Eva Björklunds citat? Är Kerstin Hildebrand medlem, eller har varit medlem i Svensk-Kubanska?

2008-02-19

Vad tycker Hildebrand om Castro?

TT fortsätter skriva "Kubas demokrati" i sina faktarutor. Senast det hände frågade jag här på bloggen vänsterpartiets kommunalråd Kerstin Hildebrand vad hon anser om Kuba. Är det en demokrati? Är, eller nu var, Fidel Castro en diktator?

Kan ju tyckas vara en konstig fråga att ställa. Men till en vänsterpartist är den berättigad. De har en partiledare som är kommunist. De har ledamöter i sin partistyrelse som hävdar att Kuba är en demokrati och att Castro inte är någon diktator. De har gott om medlemmar som ser Kuba som ett föredöme istället för ett avskräckande exempel. Vad anser Kerstin Hildebrand?

Kan det bli bättre på Kuba nu?

Fidel Castro avgår och det är naturligtvis oerhört glädjande. Men innebär det någon förbättring på Kuba? På kort sikt är jag tveksam. Hoppet ligger i att arvtagaren, Raul Castro(?), inser värdet av att öppna landet för något som kanske kan liknas vid marknadsekonomi. Då kommer landet tvingas in i en rörelse mot frihet.

2008-02-18

Sfi-lyftet

Dagen har gått i ett, men det är kul när det är så. Har varvat ner ett tag framför datorn efter en lyckad KF-grupp ikväll. Kollat igenom en CD med foton som jag tog för ett tag sen hos Fotofabriken. Funkade väldigt bra med fotografen och resultat blev oerhört lyckat. Ska byta bild här på NT så fort jag bestämt till vilken.

Sfi-lyftet presenterades av Janne Björklund och Nyamko Sabuni idag. Smått chockad över siffran att nio av tio Sfi-lärare saknar utbildning i svenska som andraspråk. 61 millar satsas för att utbilda dem.

En tre-årsgräns införs. Det tycker sossarna är kass. "Jag tror inte på att alla kan lära sig svenska på tre år,", säger deras talesperson.

Herregud, snacka om låga förväntningar. Jag tror de allra flesta kan lära sig svenska på betydligt kortare tid. Om man bor i det land som språket talas och man enbart pluggar svenska då ska det mycket till om man inte lär sig språket på t r e år.

Om nu någon är analfabet (eller alfabeter som de lustigt nog stavar det på DN.se) så kan de i alla fall lära sig det hyfsat i skrift och mycket väl i tal.

I stället utgår sossarna från att folk är offer och allmänt korkade. Det är ju trots allt invandrare de pratar om. Det är denna offerpolitik som lett till det enorma utanförskap vi ser hos många invandrare. Svensk socialdemokratisk politik när den är som allra, allra sämst.

2008-02-17

Inte helgat vilodagen

Det har blivit en hel del jobb i dag så jag har inte helgat vilodagen. Sitter på Rådhuset men förbereder mig på att packa ihop och gå hem. Ser fram mot en stund i fotöljen med Truman. Riktigt spännade just nu. Andra världskriget har brutit ut och Truman jagar företag som slösar med pengarna som ska gå till USA:s militära upprustning. Det var många som inte ville att USA skulle blanda sig i kriget, men Roosevelt drev i alla fall igenom att USA skulle bli "demokratins arsenal".

Kul att läsa Eirik Dybendals blogg. Förstår nästan allt.

Läs Erik Svansbos inlägg om vår bloggträff på Swedfund. Ska skriva ett själv snart.

Det straff han förtjänar

Widar Anderssons söndagskrönika på Folkbladet.se är mycket intressant. Han har läst en avhandling av Göran Duus-Otterström som driver tesen att brottslingen ska ha det straff han förtjänar. Det låter i mina, och säkert de flestas, öron väldigt rimligt. Men riktigt så har vi det inte i Sverige i dag. Widar:

"En bärande idé hos rehabiliteringsivrarna är dessutom att straffet i sig själv är skadligt och därför bör undvikas så långt det bara går. Det svenska kriminalvårdstänket hämtar tydligt sin näring från denna straffrättsliga filosofi."

Den andra filosofin är den avskräckande, Widar igen:

"Straffets syfte är istället att stämma i bäcken för framtida kriminella handlingar som såväl kan komma att begås av den straffade som av andra personer."

Den linje Duus-Otterström och Widar Andersson förespråkar tilltalar mig väldigt mycket. Det är starkt kopplad till människors frihet och fria vilja, viktiga saker för en liberal. Och så Widar igen:

"Duus - Otterström hävdar att straffets funktion är att återställa balansen mellan offer och gärningsman. Offrets liv, egendom och fria vilja har skadats av brottslingen. Rättsstaten måste möta offret med respekt. Brottslingen har använt sin fria vilja till att skada en annan människa. Även den som döms måste bemötas med respekt av domstolarna. Har man gjort ett fel så har man gjort ett fel. Då får man stå för det. Duus - Otterström talar inte för något primitivt hämndbegär á la öga för öga. Utan om respekt, balans och begriplighet."

2008-02-16

Mobbningsanmälningar ökar i Norrköping

Folkbladet belyser (hallå, vakna NT!) den nya statistiken från Skolverket som visar att antalet anmälda fall av mobbning mer än dubblats från 2004-5 till 2006-7. Lars Stjernkvist tycker jag verkar ha en rycka-på-axlarna-inställning till detta.

Han ifrågasätter om mobbningen verkligen ökar, motsätter sig vetenskapligt beprövade metoder mot mobbning och är naturligtvis mot ett ordningsbetyg. Han är med andra ord mot allt som föreslås från folkpartiets håll för att komma till rätta med de stora problem som finns i socialdemokratisk skola.

Ett problem inom anti-mobbing-arbetet är att det finns ett antal metoder som används som inte är vetenskapligt beprövade. Vi har inte testat ordentligt om de verkligen fungerar. Några av dem funkar säkert, men vi måste veta det. Andra funkar inte alls så bra som man tror och de måste sluta användas. Regeringen har beslutat att det enbart ska få användas vetenskapligt beprövade metoder framöver.

Kom ner från de höga hästarna

Så fort något av vänsterpartierna - socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet - diskuterar skola så sätter de sig på väldigt höga hästar. De får en mästrande ton, är nästan hånfulla och pratar ständigt om "hårdare tag". Tonläget är exakt detsamma idag när vänsterkoalitionen skriver om förslaget att ändra i skollagen så socialtjänst och polis får större möjlighet att hjälpa barn som skolkar.

Ändringsförslagen kom ursprungligen från två kommunalråd i Stockholm och gillades av utbildningsminister Janne Björklund.

Jag ska skriva ett länge svar till de tre i NT men kommentera en sak kort.

De skriver att förslaget från Björklund är att återinföra polishämtning av skolkare, precis som om det vore något som ska utföras regelbundet. Det enda som föreslagits är att möjligheten ska finnas. I dag kan skola, socialtjäns, polis eller gud fader själv inte göra ett dyft om ungarna inte kommer till skolan. Varför ska inte ens möjligheten att hämta dem finnas?

Vänsterkoalitionen reagerar på samma sätt som när Jan Björklund föreslog - och senare införde - att mobbare ska kunna flyttas till en annan skola. "Det är inte enda lösningen!", vrålade vänstern. Nej, vem har påstått det? Men möjligheten måste finnas. Skola och socialtjänst måste ha handlingsutrrymme.

De höga hästarna blir extra störande när vi vet hur det ser ut i svensk skola. Kunskapsresultaten sjunker, massvis med elever slåss ut väldigt tidigt. Ändå sitter de där på sina höga hästar, pekar och mässar. Det vore nästan skrattretande om det inte det vore för att deras politik leder till att så många barn lämnas efter.

2008-02-15

En liten nyhet som borde vara stor

Något smått historiskt har hänt. Sverige har återtagit sin plats på topp tio i den så kallade välståndsligan. På 70-talet låg vi ett tag på fjärde plats, sen var vi nere och vände på artonde. Nu, efter alliansregeringens första år vid makten, går vi från plats fjorton till plats nio.
Det är en prestation utöver det vanliga och en oerhört god nyhet för Sverige. De reformer som genomförts har fått genomslag.

En sån här sak kan inte socialdemokraterna bortförklara med en allmänt god konjunktur i världen - den påverkar ju såklart alla länder. Välståndsligan är en jämförelse mellan länder. De som går bättre åker upp, de som går sämre åker ner.

Ändå är denna nyhet liten i Sverige. Små notiser här och där. Johan Schück på DN funderar på varför nyheten inte är större och framförallt varför inte Anders Borg och co inte basunerar ut den mer. Jag instämmer i funderingarna. För stort är det.

Björlund måste be om ursäkt

I rikdagens utrikesdebatt jämförde riksdagsledamoten och ledamoten i Norrköpings kommunfullmäktige, Torbjörn Björlund (v), israeler med nazistiska lägervakter under andra världskriget.

"I dag fungerar många av de israeliska bosättarna på precis samma sätt som många av fångvaktarna gjorde på den tiden då man hade läger för judar under andra världskriget, då judar internerades och dödades under det som vi kallar Förintelsen."

Jag besökte utrotningslägret Auschwitz för ett tag sedan. Det finns väl bevarat för framtida generationer att beskåda och minnas. Att vänsterpartiet har en extrem syn i Israel-Palestina-frågan vet jag. Men att gå så långt att jämföra israeliska bosättare med vad lägervakterna i Auschwitz gjorde, det är bara för mycket.

Björlund får naturligtvis vara kritisk mot vad israeliska staten och vad israeliska bosättare gör men när han jämför det med nazismens brott reducerar han Förintelsens betydelse. Det är en mycket farlig väg. Det är inte för inte som vi uppmärksammar Förintelsen varje år. Det är för att minnas. För om vi minns minskar risken att det händer igen.

Torbjörn Björlund måste såklart be om ursäkt. Jag tycker också att hans gruppledare i KF i Norrköping, Cecilia Ambjörn, ska avstånd från hans kommentar. Samma sak med vänsterpartiets kommunalråd Kerstin Hildebrand.

När jag tänker på de berg av kammar, glasögon, resväskor, människohår och annat som finns sparat i Auschwitz och samtidigt på Björlunds uttalande så gör det mig nästan fysiskt illamående.

2008-02-14

Fortfarande mot flummigt elevinflytande

Lars Stjernkvist höjer på ögonbrynen (håret står ju redan på ända) över att jag tycker det är okej att elever medverkar vid anställningen av lärare. Han tror - med glimten i ögat - att jag är för det eftersom elevrådsordförande Benckert är folkpartist. Det ligger nära till hands att erkänna att allt inflytande som folkpartister har är av goda, men nej Lasse, jag är fortfarande mot flummigt elevinflytande.

Jag tycker till exempel inte att Jennifer Benckert - där har hon och jag olika åsikter - och hennes kompisar i elevrådet ska kunna rösta ner lärarna i skolans styrelse. Det underminerar rektor och lärare och skickar fullständigt fel signaler. Den socialdemokratiska skolan består inte av för mycket respekt för de vuxna, utan för lite. Kunskap, erfarenhet och utbildning spelar roll. Elever kan bidra med mycket, men lärarna är de som ska bestämma i skolan.

För övrigt väljer jag den lokalpatriotiska synen på NT + Corren-affären. Ett Norrköpingsföretag köper ett Linköpingsföretag. Det kan aldrig vara fel.

Läs NT och Skop

Toppnyhet i dagens NT: Jennifer Bencker, elevrådsordförande på De Geer-gymnasiet tillika LUF-ordförande, om att eleverna ska få vara med och intervjua lärare vid anställning. Jag är försiktigt positiv. Inget fel att eleverna får vara med och ställa frågor och att rektor lyssnar på deras synpunkter så länge beslutet stannar hos rektorn.

På debattplats i samma tidning återfinns jag själv. Det dröjde ett tag men mitt svar till Göran Ekman kom in i dag. Han frågade för ett tag sen vad jag och Janne Björklund menar med flumskolan och jag svarar.

Dessutom en opinionsmätning som man nästan kan vara helt nöjd med. I alla fall med åt vilket håll siffrorna går. Alliansen tar för andra mätningen i rad in på oppositionen och i denna mätning går dessutom folkpartiet framåt.

2008-02-12

V:s nej bra för Sverige, se bara på Norrköping

Lars Ohly säger nu klart och tydligt nej till samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet. Det är ett bra besked för Sverige. Ett ökat inflytande för vänsterpartiet skulle göra Sverige till ett sämre land att leva i. Minskad valfrihet, höjda skatter, misskött ekonomi och så vidare.

Hur kan jag veta det? Ja, det är bara att ta en titt på historien vad socialism och kommunism alltid leder till. Nu skulle inte vänsterpartiet få egen majoritet så klart, men ett starkt inflytande och vetorätt i viktiga frågor. Så är det nämligen i Norrköping.

När vänsterpartiet fick ansvar för den näst största nämnden i kommunen och en kommunalrådsplats fick de ett historisk stort inflytande. Det har lett till att Norrköpings kommun börjat gira kraftigt åt vänster. De tömmer kommunens kassakista, börjar missköta Hyresbostäder och hindrar valfrihet. Det leder till sämre service för medborgarna, sämre bostäder och högre hyror och på sikt finns en klar risk för höjd skatt.

Bloggträff på Swedfund

I eftermiddag åker jag och Erik Svansbo upp till Stockholm för att arrangera en bloggträff på Swedfund. Bloggträff innebär att vi har bjudit in ett antal inflytelserika svenska bloggare. En ny maktfaktor i medie-Sverige.

Swedfund är ett företag som jag skrivit om tidigare. Ett svenskt statligt företag med nästan 30 år på nacken som jobbar med att investera pengar i utvecklingsländer.

Jag tror mycket mer på handel och marknadsekonomi än bistånd. Det senare kan också vara behövligt i vissa situationer, men väldigt mycket bistånd används ineffektivt och är ibland rent skadligt för mottagarlandet.

Erik och jag tyckte det var kul att det fanns ett svenskt statligt företag som faktiskt jobbar med riktigt effektiv fattigdomsbekämpning. Därför ville vi visa det för fler och bjuder nu in våra vänner bloggarna. Återkommer i kväll eller i morgon med lite bilder.

2008-02-11

Duktiga chefer, nu i Navestad

Hemma efter en bra arbetsdag. Träffade på LUF:arna utanför lokalen på väg hem. Skaran växer varje gång jag ser dem. Inte illa!

Jag tycker visserligen det vore bra om det fanns ett socialkontor i Hageby men vi får hoppas samordningen till Navestad gör att vi får en totalt sätt bättre verksamhet. Bra chefer har de i alla fall. Jag träffade Catharina, som intervjuas i NT, i höstas. Hennes kollega Jörgen är också en klippa.

Ser att regeringen backar om privata sjukförsäkringsdelen. Är väl klokt. Bra med en regering som kan lyssna också.

Lärarfacken tycker att lärarna ska bli bättre på klimatfrågan. Både ja och nej. Klimatfrågan är i många stycken väldigt politiskt, i alla fall lösningarna. Börjar lärarna stå och predika minskad handel har vi verkligen inte uppnåt något bra.

Juttan vill slå ihop SR och SVT. Ett steg i rätt riktning. Regering vill inte det dock. På sikt måste stats-TV och radio säljas. Det är farligt när staten har så nära till kontrollen över medierna.

Spännande dag i morgon. Jag ska till Stockholm med Erik för en bloggträff. Mer om det då.

Engelskprov

I eftermiddag ska jag ha prov i engelska. Det var minst sagt länge sen sist. Testet är inledningen på en kurs i engelska som jag ska gå under våren. Utbildarna vill se vilken nivå vi ligger på för att kunna anpassa utbildningen efter oss. Lite pirrigt är det allt.

I övrigt är dagen full av småplock. Massa småsaker, viktiga var och en för sig, som jag måste hinna med.

På morgonen har vi haft Alliansmöte som vi har varje måndag. Vi måste bland annat omförhandla en del platser i kommunens bolag eftersom sammansättningarna av styrelserna ändras.

Debatten mellan Östros och Borg var väl inte tidernas mest intensiva. Det var monologer som ibland överlappade som Widar Andersson skrev.

Läser i NT om ökade kostnader för skadegörelse på skolorna. Återigen ligger Ektorpsskolan illa till. Djäkneparksskolan är ett positivt exempel. Det pratas ofta om kameraövervakning. Det kan säkert verka positivt men är inte lösningen på problemet. Det är de grundläggande värderingarna. Vuxenvärlden måste bli tydligare. Ett ordningsbetyg är ett led i en sådan tydlighet och förbättrad diskussion kring värderingsfrågor. Men vänsterkoalitionen har röstat nej till folkpartiets motion. Istället gör man...vadå?

2008-02-10

Söndag med Truman

Det har varit en föredömligt lugn söndag. Lite tvätt, lite städ och en hel del tid åt att läsa och titta på Sopranos. Kollar serien från början. Jag läser en tjoock bok om president Harry S. Truman. Har idag klarat av kapten Trumans tid som befäl över en artilleritrupp under första världskriget och hans första politiska uppdrag. County commissioner, vilket faktiskt är den engelska översättningen av kommunalråd/oppositionsråd.

Ny opinionsundersökning idag, men man får aldrig vara helt nöjd. Alliansen minskar avståndet rejält till oppositionen, men folkpartiet tappar. Tidigare har folkpartiet legat ungefär på valresultatet medan Alliansen legat sämre till. Det nya beygssystemet hann dock inte komma med i undersökningen. Vi får se om denna undersökning bekräftas i andra.

En sak som man fick med i undersökningen var kalabaliken runt Pär Nuders flytt till gubbhyllan. Nu ska jag kolla när efterträdaren Thomas Östros debattera med min favoritmoderat Anders Borg.

2008-02-09

Årsmöte

Årsmöten är för en ordförande en ganska uttröttande verksamhet. Upp tidigt för att fixa allt praktiskt och sen vara på alerten hela dagen, svara på frågor, diskutera och debattera, se till så att allt flyter på, och så vidare. Himla kul, men när det är slut vill man bara sjunka ihop och sova. Det råkade jag faktiskt göra också när jag kom hem.

Tycker vi hade ett mycket lyckat årsmöte idag, inte bara för att jag omvaldes som ordförande. Vi pratade en hel del framtid och Mauricio Rojas höll ett briljant anförande som vår årsmötestalare. Han pratade om Sverige och svenskhet och hans försök att förstå detta land som nu är hans hemland.

Sverker Wadstein satt ordförande för andra året och börjar bli riktigt bra på det. Han leder mötena med en mjuk pondus. Bosse Wallstedt, vice ordförande, såg till att all logistik kring mat med mera funkade och Björn Börjesson, vår kanslist, fungerande som allt i allo.

In alles en rolig och bra dag. Nu ska jag nog sova lite till.

2008-02-07

Klimatet

Är ingen höjdare just nu. Grått och trist, men i alla fall plusgrader. Jag är nu återigen på svensk tid. Börjar bli för gammal för uppesittarnätter, men kul var det!

Innan uppesittarnatten och presidentvalet var jag i Linköping för folkpartiets klimatsamråd. Partiledningen har skickat ut frågor ang. klimatet som de vill att vi vanliga dödliga svarar på. Det blev en oerhört rolig och bra diskussion. Vår ordförande Karin Granbom har nu det tvivelaktiga nöjet att försöka sammanfatta våra åsikter.

Appropå klimatet hade Haralampos Karatzas, Lampan kallad, en lysande debattartikel inne i NT igår. Med tanke på ämnet kan man även kalla den strålande:

"En utvecklad kärnkraft framöver, vilket fp föreslår, skulle dessutom ytterligare bidra till att Sverige når målet om sänkta koldioxidutsläpp till 2020. Det skulle även möjliggöra export av energi till kolkraftsberoende länder. Istället vill mp lägga ned den i stort sett koldioxidfria kärnkraften. Det skulle innebära att Sverige måste importera motsvarande el från våra tio reaktorer från till exempel polska och danska kolkraftverk, med ökade koldioxidutsläpp och högre elpriser som följd. Det är inte en konstruktiv miljöpolitik, men dock miljöpartiets."

2008-02-06

Spännande natt, oviss framtid

John McCain är nu i det närmaste klar som republikanernas presidentkandidat. Mike Huckabee gick överraskande bra och har övertagit andraplatsen från Mitt Romney. En ticket med McCain-Huckabee känns väldigt trolig.

Barack Obama vann fler delstater än Hillary Clinton men hon tog hem stora biffar som New York, New Jersey, Massachusetts och Kalifornien. Det är väl i det närmaste helt jämnt skägg mellan de två. Vi får nog inte något avgörande förrän i mars, om ens då.

2008-02-05

Skatteklimat och klimatskatt

På lunchen besökte jag Gamla Gardet, en s-förening som jobbar för sänkt skatt. Kors i taket! De tycker att det är orättvist att pensionärerna inte får sänkt skatt när de som arbetar får det. Jag har svårt att förstå deras definition av orättvisa.

Pensionärerna har inte fått det sämre, det har tvärtom fått det bättre med den nya regeringen. Tack vare att fler människor arbetar så ökar pensionerna mer än dubbelt så mycket denna mandatperiod än förra. Men de är ändå arga eftersom de som jobbar har fått det ännu bättre. Det är orättvist säger de. På min fråga vad som är orättvist med att alla får det bättre fick jag inget svar. Men visst, det är väl ett fall framåt att nu även s arbetar för sänkt skatt.

Här går väl egentligen en ideologisk skiljelinje i politiken. Jag som liberal jobbar för att alla ska få det bättre, men det är inte ett självändåmål att alla ska ha det exakt lika. Socialisterna jobbar för att alla ska ha det lika, vilket vi vet leder till att alla får det lika dåligt, inte lika bra.

Jag ska snart till Linköping för att delta i folkpartiets klimatsamråd. Partiledningen har ställt ett antal frågor som de vill att vi svarar på. Bland annat kring klimatskatter, tåg, flyg och såklart - kärnkraft!

Men först en semla på Bagarstugan.

Supertisdag

Super Tuesday är här. Jag planerar att hålla mig vaken hela natten och rapportera på min andra blogg, www.amerikanskpolitik.se. Det blir med andra en semesterdag från jobbet i morgon.

Läget ser ut så att John McCain mycket väl kan knipa nomineringen ikväll. Mitt Romneys stora chans är Kalifornien där han seglat upp jämnsides med McCain. Men osvuret är bäst. Hos demokraterna är det omöjligt att ens gissa. Obama har den starkaste trenden men demokraternas race har innehållit många överraskningar.

Läser i SvD om Lars Leijonborg. Trevlig artikel. Framförallt berör artikeln regeringens förslag om att en imam-utbildning. Det går ju att ifrågasätta på en del olika grunder, men om det kan bidra till en minskad radikalisering av imamerna så är det bra. Islamismen är ett mycket allvarligt hot mot världen och det är statens uppgift att skydda sina medborgare

2008-02-04

Produktiv kväll

Efter kommunstyrelsen satt jag ganska håglös på mitt rum i Rådhuset. Klockan var fem och jag tänkte nog gå hem. KS hade dragit ut på tiden. Folk var väldigt debattglada idag, speciellt Stjernkvist. Nya kommundirektören Åsa Byman Falk hade sin första arbetsdag och satt med på KS som sig bör.
Jag hade dock en hel del att göra och satte igång och jobbade lite smått. Kom plötsligt in i ett väldigt flow och fick en hel gjort. Nyss hemkommen faktiskt.

Har läst lite snabbt om regeringens förslag för att underlätta för förtidspensionerade att komma tillbaka till arbete. Man ska belönas om man kan arbete och gå upp i arbetstid, inte bestraffas. Utanförskapet bryts för allt fler människor.

Mer tragiskt är självmordsdådet i Israel. Ett år sedan sist. Verkar visst som den där "muren" har hjälpt. Hamas kallar dådet heroiskt. Påminn mig, men var det inte de där som vi ska ge bidrag till och ha förbindelser med?

2008-02-03

Mental laddning

Sitter i fotöljen och förbereder mig mentalt för Newcastle-Mboro. Nu måste det bli en vinst.

Kul att läsa Willners blogg från solen och IFK:s träningsläger.

Jag ska jobba en stund sen. KS imorgon. Förhoppningsvis lite gym också.

Tänkte jag skulle lyssna på Östros i Ekots lördagsintervju, men vet inte om jag orkar. Kanske när jag ska sova.

Intressant artikel av Gunnar Wetterberg på DN Debatt.

2008-02-02

Lugn helg

Jag har hela vecka trott att min helg är fullproppad med saker jag måste göra. Visst finns det en hel del, men inget som är schemalagt vilket är skönt. Ska framförallt se till att få lite skrivet på en rapport om amerikansk politik.

Göran Persson sa till Fredrik Reinfeldt att svenska folket inte skulle betala hans städning. Grovt vilseledande såklart. Men nu har han och Anitra själva ansökt om "pigavdrag". Den killen skiter verkligen fullständigt i både partiet och sitt eget eftermäle.

Kul och trevlig invigning i går av Second Chance School. 60-80 % av de som går där får riktiga jobb. Mycket bra facit. Pratade med flera stycken fd elev som nu hade jobb och vars liv hade kommit på rätt köl.

Göran Ekman skriver i NT idag om flumskolan. Göran är en gammal lärare till mig från lärarutbildningen. Riktigt, riktigt bra lärare. Jag ska skriva ett svar till honom. Tycker han ser motsättningar som inte finns. Varför skulle lust och nyfikenhet stå mot tydliga förväntningar, utvärdering och stöd?